Drugo tromesečje

Trudnoća se meri u tromesečjima počev od prvog dana vašeg zakasnelog menstrualnog ciklusa, ukupno 40 nedelja. Vaše drugo tromesečje počinje u 14. i završava se u 26. nedelji. Tokom ovog tromesečja većina žena počinje da „izgleda trudno“.

•    Normalne promene tokom trudnoće
•    Prenatalne kontrole

•    Podsetnik za drugo tromesečje

Normalne promene tokom trudnoće
drugo_tromeseje.jpg

Fetus rapidno raste. Do kraja drugog tromesečja dostiže čak 30 centimetara. Možete osetiti i kako se beba pomera, mada to neće biti ništa više od blagog komešanja sve do šestog meseca. Iako je plod zaštićen amniotskom opnom i pliva u amniotskoj tečnosti, ipak ima dovoljno mesta za pomeranje.

Možete primetiti da imate više energije. U ovom tromesečju počećete i da dobijate na težini. Možete da očekujete izemeđu 12 i 16 kilograma više ukoliko ste imali prosečnu težinu pre trudnoće.

Vaš vaskularni sistem se ubrzano širi  tokom drugog tromesečja. Do kraja trudnoće imaćete oko litar i po krvi više, i još toliko u drugim telesnim tečnostima. Važno je ustajati i pomerati se da bi se poboljšala cirkulacija.

Lagane vežbe poput hodanja , će poboljšati opšte zdravlje i poslužiti kao preventiva za probleme. Pijte dosta tečnosti. Može se desiti da vam oteknu stopala kasnije tokom trudnoće. Pokušajte češće da dižete stopala i dodatno se odmarate.

Možete iskusiti i promene na koži.  Moguće je da izgledate kao da ste se zarumeneli, ili možete dobiti braonkaste fleke na licu (ponekad nazivane „maska trudnoće“ ili kloazma). Nekim ženama se pojavi tamna linija po sredini abdomena (linea negra) od pupka do pubičnih dlaka. Neretko se pojavljuju i „tragovi istezanja kože“ (strije) na vašem abdomenu, butinama ili grudima. Ove promene su često uzrokovane povećanim nivoom hormona i obično nestanu  ili drastično izblede pošto je beba rođena. Nosite naočari za sunce i šešir kada izlazite napolje.

Tokom trudnoće se takođe mogu pojaviti i takozvane varikozne vene (uvećane vene blizu površine kože) pogotovo na nogama. Vežbajte (hodanje je odlična vežba) i nemojte stajati dugo bez pomeranja. Pokušavajte da poduprete noge kada sedite.

Vežbanje je važan deo zdrave trudnoće. Pomoćiće vam da minimizujete mnoge probleme u vezi trudnoće poput dobijanja suvišnih kilograma, varikoznih vena, problema sa spavanjem i zatvorom. Vežbanje će vas takoće pripremiti za porođaj i osigurati vam brži post-porođajni oporavak

Može se desiti da grudi počnu da vam luče žućkasti sekret po nazivu kolostrum. Grudima nije potrebna nikakva posebna priprema za dojenje

Prenatalne kontrole

Trebalo bi da posetite svog akušera, porodičnog doktora i babicu tokom 16., 20., 24. i 28. (svake 4 nedelje). Trebalo bi da obavite detaljan ultrazvučni pregled tokom 4. ili 5. meseca. Ovo će oceniti placentu, veličinu i anatomiju fetusa. 

Podsetnik za drugo tromesečje

•    Uradite detaljne analize krvi (velika krvna lista) i pregled na antitela.
•    Primite injekciju Rh imuno globulina ukoliko vam vaš lekar tako savetuje.
•    Zakažite ultrazvučni pregled.
•    Uradite test tolerantnosti na glukozu. Sve trudnice bi trebalo da obave pregled na trudnički dijabetes između 24. i 26. nedelje.
•    Završite formalnosti oko prijavljivanja u porodilište.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!