Dugmad, šnale, etikete… nisu dobri drugari

Etikete, rajsferšlusi, dugmići… često predstavljaju neprijatelje bezbrižne dečje igre.

Neretko se dečje želje tumače kao kapric, kao neosnovane ili kao “izvoljevanje”, pogotovo kada je odevanje u pitanju. Međutim, zastanite na trenutak i oslušnite. Setite se kako je to biti mali.

U najboljoj nameri, roditelji znaju da preteraju – birajući garderobu za svoje mališane. No, komadi odeće interesantnog i primamljivog dizajna, često mogu da budu veliko iskušenje za dete koje treba nesmetano da se igra, uči i raste.

Naravno, ne treba ići ni u drugu krajnost i očekivati od mališana da vas uputi u to šta ga iritira kada je reč o odeći, jer često ni oni sami nisu svesni u čemu je problem. Još jedna velika greška bi bila prepustiti izbor garderobe tako malom detetu, jer biste ga samo zbunili…

Zaista nije lako biti roditelj. Ako je za utehu, “čulo roditeljstva” se izoštrava sa godinama, pa ćete nakon nekog vremena biti u top formi.

Šta je to što najmlađe iritira? Koji se to “neprijatelji” kriju u garderobi?

Dugme
Njegovo visočanstvo dugme predvodi ovu nevaljalu družinu. Apsolutno je neobjašnjiva, ali je i te kako prisutna antipatija na relaciji dete-dugme. No, većina krojeva odeće bi bila teško nosiva da ne postoje dugmići. Prema tome, morate biti uporni u pokušaju da pomirite dve zaraćene strane.

Etiketa
Drugi neprijatelj bezbrižne igre je etiketa. Iskusne mame znaju da je ovaj problem lako rešiv uz pomoć makaza. Kad god kupite novi komad odeće za mališana, odmah odsecite etiketu – koja ume da iritira i dovede do svraba na vratu.

Hulahop čarape
Hladni dani donose i neizbežno “trontanje”, koje se najbolje premošćuje slojevitim odevanjem. Obavezan sloj su, svakako, i hulahop čarape. Iako tople, one mogu da budu jako naporne – usled rozanja, spadanja ili, čak, stezanja.

Ukoliko ste roditelj muškog deteta, hulahop čarape možete da zamenite takozvanim unterciger vešom od pamuka. Za devojčice, ipak, nema alternative. Ali, dobro, za lepotu treba ponešto i da se istrpi.

Kad kupujete hulahop, obratite pažnju na veličinu. Prilikom više pranja, čarape će da se skupe, pa mogu veoma brzo da postanu krute i neudobne. Zato je bolje uzeti jedan broj veće, kao i one koje u sastavu osim pamuka imaju i manju količinu elastina.

Rajsferšlus
Zipovi postavljeni na najneobičnijim mestima, omiljena su inovacija proizvođača dečje garderobe. Nekome je palo na pamet da odeća tako postaje zabavna. Ruku na srce, takav dizajn često opravdava samo estetska strana proizvoda, a ponekad ni to. Problem postaje veći i zbog činjenice da se najčešće upotrebljavaju metalni patent zatvarači, koji mogu da prouzrokuju povrede.

Šnalice, rajfovi, češljići
Iako mnoge mame čeznu za trenutkom kada će kosa njihove devojčice dovoljno da poraste za razne ukrase, većina doživi veliko razočaranje kada ih dete u jednom pokretu poskida nezainteresovano, ili sa revoltom.

No, nemojte da očajavate, budite strpljivi. Kada vaša devojčica malo poraste, sama će da traži novu frizuru. Najmlađi, jednostavno, ne trpe bilo kakve predmete na glavi.

Izvor: mondo.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!