Duvanski dim skraćuje dečji san

Opasnosti od pušenja po još nerođene bebe su poznate. Sada su francuski naučnici utvrdili još jednu štetnu posledicu: ukoliko su majke pušile tokom trudnoće, bebe lošije spavaju, prenosi Deutsche Welle.

Pušenje, dakle, ne utiče samo na smanjenu težine novorođene bebe, već se veoma negativno odražava i na ritam spavanja. Rezultat jedne studije pokazao je da novorođene bebe majki koje puše, spavaju i do dva sata kraće. Ta promena ritma spavanja kasnije bi mogla da naškodi razvoju deteta, objašnjava Frederik Telic sa Pikardi – Žil Vern Univerziteta u stručnom magazinu Sleep.

Lekari su u izdvojenoj laboratoriji ispitivali san četrdesetoro dece koja su rođena mesec dana pre vremena. Pri tom su kontinuirano posmatrali koliko su puta bebe zaspale i u kojim intervalima su se budile, kao i broj i intenzitet telesnih pokreta odojčadi za vreme ukupnog spavanja.

Rezultati tog istraživanja pokazali su da su novorođene bebe, čije su majke u trudnoći pušile više od deset cigareta na dan, u proseku spavale dva sata manje od beba u kontrolnoj grupi majki koje nisu pušile.

Razlika u vremenu spavanja izazvana je češćim pokretima tela dece, što dovodi do nemirnijeg spavanja, objašnjava Frederik Telic. Nedostatak sna mogao bi negativno da se odrazi na razvoj mozga, jer su smanjene ujednačene reakcije tela na sistem krvotoka i disanja.

Shodno tome deca majki pušača izložena su povećanom riziku. Pre svega, mališani bi mogli da budu hiperaktivni i imaju probleme sa koncentracijom.

Pušenje majki ne nanosi štetu samo tokom razvoja deteta u trudnoći. I odrasli, čije su majke mnogo pušile, mogli bi da imaju lošiju koncentraciju ili da postanu impulsivni, kažu naučnici koji su ispitali i razvoj dece koja mesec dana posle rođenja nisu bila izložena duvanskom dimu cigareta svojih majki.

Iako se mozak odojčadi posle mesec dana može jako brzo prilagoditi na nove uslove životne sredine, naučnici su utvrdili da promene ritma spavanja mogu duže da potraju. Od ove studije očekuje se da omogući bolje modele predviđanja i lečenja kako bi nedostaci kod dece čije majke puše mogli efikasnije da se otklone.

(MONDO)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!