Epiduralna analgezija na porođaju – da ili ne

Izvor: rtv.rs

BEOGRAD – Većina budućih majki postavlja sebi pitanje da li je bolje primiti anesteziju ili ne i koja bi vrsta anestezije bila odgovarajuća, jer ih ima više vrsta, ali retko koja žena ima predstavu o tome koja je vrsta manje opasna a pritom efikasna.

Za porođaj se, uglavnom, vezuju analgezija i anestezija. Analgezija znači ublažavanje bola ili tegoba bez gubitka svesti i ta metoda se vrši pomoću pilula, kapsula, injekcija, rektalno ili inhaliranjem. Budući da je porodilja pri svesti, u stanju je da aktivno učestvuje i da svoj doprinos tokom porodaja. Za vreme anestezije pacijent se nalazi u delimičnoj ili potpunoj nesvesti. Anestezija se daje potkožno, rektalno ili inhaliranjem.

Sve češće se kao rešenje nudi i lumbalna blokada, koja takođe majci dozvoljava da ostane svesna, a da pri tom ne ometa disanje deteta. Karakteristike ovog tipa anestezije su da je kratkotrajna i jednostavna. Dok porodilja sedi na ivici kreveta, anesteticar zabada tananu iglu u kičmu između dva donja pršljena i ubrizgava malu količinu anestetka. Kada se igla izvadi svaka tegoba iščezava.

Glavna tema porodilja je da li mogu da dobiju epidural i koliko treba da plate da bi rađanje prošlo bez bola. Međutim, odnedavno je ta vrsta analgezije besplatna i može da je dobije svaka žena ukoliko za to postoje medicinske indikacije.

Koliko boli strah od porođaja?

Ginekolozi kažu da obezboljavanjem, odnosno analgezijom, porodilji ostaje motorna snaga, ali ne oseća bol. Radi se o savremenom trendu u akušerstvu i nije novina ni u svetu niti kod nas.

Porodaj je prirodan čin, ali najveći problem i “neprijatelj” žena je strah, a ne bol kao što se često misli. Strah proizilazi iz tradicije, iskustva, starih običaja i dosta mitologije i zato se svakoj porodilji daju lekovi koji smanjuju strah i analgetici za umanjivanje bola.

Pažljivo sa epiduralom

Svega oko 0,8 odsto žena ne dobije ovakvu terapiju i to su one koje ne stignu da dođu do bolnice, već se porode kući ili transportu ili pak žene kod kojih porodaj ide tako brzo da bi lekovi delovali tek nakon porodaja.

Epiduralna analgezija ima svoje prednosti, ali i nedostatke, jer se daje specijalnim kateterom u epiduralni prostor kičmene moždine i ubrizgava se tokom porođaja. Za takvu vrstu analgezije, takođe, je neophodno medicinsko pokriće, jer se radi o invazivnoj metodi, odnosno direktno se ulazi u osetljivi deo nervnog sistema.

I fizički i vitalni parametri pre odluke

Ginekolozi ističu da se poslednjih godina sve više primenjuje analgezija, ali da bi epidural mogao bezbedno da se primeni, kod pacijentkinja mora da postoji normalan mehanizam porođaja koji, između ostalog, podrazumeva adekvatno širenje grlića materice, potiljačni položaj ploda koji ne sme da bude krupan.

Ginekolog zajedno sa anesteziologom i anestetičarom odlučuje da li će se dati epidural, jer oni prate vitalne parametre, pri čemu žena ne sme da ima neki deformitet kičmenog stuba, ne sme da bude preterano gojazna i ne sme da ima izrazito visok krvni pritisak.

U analgeziji porođaju prisustvuje i – anesteziolog

Doktor postavlja indikaciju za tu analgeziju, mada epidural može da se dobije i na zahtev žene, ali samo kada to odobre akušer i anesteziolog.

Ginekolozi kažu da se trude da izađu u susret svakoj ženi koja ispunjava uslove da bi porodilji smanjila bol, ali ne smeju da smetnu s uma da epidural može da poveća neželjene komplikacije.

Bezbolan porođaj lepo zvuči, ali kada je pacijentkinja u analgeziji njoj je potreban specijalni tretman i nadzor, kažu ginekolozi.

Epidural – kao ekonomska kategorija

Oni podesećaju da u inostranstvu gradovi imaju veliki broj porodilišta, pa u nekima dnevno budu svega dva porodaja i tu anesteziolozi mogu da se posvete svakoj porodilji.

Osim toga, epidural u tim zemljama uvećava cenu porodaja, te je u interesu bolnice da tu uslugu ponudi svakoj porodilji.

Singapur: Nova metoda primene

Singapurski lekari poručuju da je epiduralna anestezija dobila još bezbolniju verziju – novost je da se način regulisanja anestetika određuje prema svakoj porodilji zavisno od intenziteta njenog bola.

U porodilištu singapurske Bolnice za žene i decu nedavno je uvedena primena epiduralne anestezije na nov način – postupno ubrizgavanje lokalnog anestetika porodilji kroz plastičnu cevčicu u prostor oko tvrde ovojnice leđne moždine, a svrha je “umrtviti” donji deo tela kod trudnica.

Cevčica se ne vadi iz leđa

Nova metoda epiduralne anestezije, tvrde lekari, je bolja je jer neke žene kod kojih se primeni njen klasični oblik ponekad ipak mogu osećati snažne bolove.

Tokom klasične metode ženama se najpre daje inekcija s anestetikom, a zatim se u leđnu moždinu uvede cevčica koja povremeno, u tačno određenim intervalima pušta određenu dozu leka koji bi trebalo da smanji bolove, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Kako doskočiti bolu?

Problem je, tvrde lekari, u tome što pacijentkinje od trenutka kada se otpusti određena količina leka za ublažavanje bolova, moraju da sačekaju 10 minuta da ona počne da deluje.

“Kad trpite jak bol, deset minuta je cela večnost”, tvrdi profesor Aleks Sia, direktor Odelenja za anesteziologiju u singapurskoj bolnici koji je osmislio prototip sprave zahvaljujući kojoj se može nadzirati koliko je često trudnica pritisnula dugme da bi pojačala dozu anestetika.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!