Gde se poroditi?

Gde se poroditi?Kada žena udje u deveti mesec trudnoće trebalo bi već da zna u kojoj će se bolnici poroditi. Na izbor ustanove u kojoj će bebu doneti na svet može da utiče mnogo faktora – od toga da li je trudnoća normalna ili praćena komplikacijama, do vanstandardnih usluga, koje se razlikuju od porodilišta do porodilišta. Vanstandardne usluge su sve ono što zdravstveno osiguranje ne pokriva, a to su pre svega epiduralna anestezija koja omogućava bezbolan porodjaj, prisustvo oca i boravak porodilje u apartmanu.

Bezbolan porodjaj moguć je u skoro svim porodilištima širom Srbije, a cene se kreću od 4.250 dinara, koliko iznosi u novosadskom porodilištu, do 15.000 koliko za epidural naplaćuju u porodilištu u Kragujevcu. Prisustvo oca i boravak u apartmanima mogući su u porodilištima u Beogradu, dok se u unutrašnjosti tako nešto zasad ne praktikuje.

Univerzitetska klinika “Narodni front“ u Beogradu spada medju najveće te vrste na Balkanu, a u njoj se godišnje rodi u proseku 6.500 beba. Dr Snežana Rakić, načelnica porodilišta, kaže da se na ovoj klinici pružaju sve akušerske usluge koje se praktikuju u svetu i da je to porodilište najčešći izbor žena sa visokorizičnim trudnoćama i eventualnim komplikovanim porodjajima.

“Naša vrata su otvorena za sve buduće majke iz bilo kog dela Srbije. Koja god je htela da se kod nas porodi, mi smo je primili“, kaže za “Press“ doktorka Rakić i napominje da je u ovom porodilištu zastupljen isključivo “bebi frendli“ program, koji podrazumeva da je dete uz majku od rodjenja i da je isključivo majka ta koja brine o novorodjenčetu.

Ipak, kako kaže, kada je majka suviše iscrpljena, osoblje izlazi u susret i preuzima brigu o bebi. Bezbolni porodjaj u “Narodnom frontu“ primenjuje se već 10 godina, i broj budućih majki koje se na to odlučuju se stalno povećava. U poslednjih nekoliko godina 25 odsto od ukupnog broja porodjaja je bezbolno i za tu uslugu u ovom porodilištu treba izdvojiti oko 10.000 dinara. Prisustvo oca skuplje je za 5.000 dinara, a ovako visoku cenu dr Rakić objašnjava željom da se muževi u budućnosti odvrate od toga.

“Porodilište je isto što i operaciona sala. Samo je jedan od 10 porodjajnih bokseva predvidjen za tu vrstu porodjaja. Kada bi ih bilo više, došli bismo u situaciju da muž gleda porodjaj druge žene. Nekada žena ima želju da, umesto muža, uz nju budu mama ili sestra“, kaže dr Rakić.

Dok u “Narodnom frontu“ nastoje da oteraju muževe iz porodjajnih bokseva, u KBC “Zvezdara“ u Beogradu podržavaju sve buduće očeve koji žele da budu uz suprugu dok se poradja. U ovom porodilištu cena te usluge je simbolična, dve hiljade dinara.

U ovom porodilištu mame mogu da biraju da li će biti u “bebi frendliju“ ili ne, ali ono što ovo porodilište čini jedinstvenim jeste porodjaj u vodi, za koji, nažalost, nema velikog interesovanja. Reč je o specijalnoj kadi koju je Zvezdara dobila kao donaciju, a koja znatno smanjuje porodjajne bolove i opušta tkivo i tako olakšava porodjaj.

(MONDO)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!