GDE SU I KADA ŽENE IZGUBILE BRADAVICE?!?

Velika svetska industrija koja se bavi trudnicama, majkama i bebama konstantno pronalazi načine da stvara zaradu, na sve moguće načine. Da li su ti načini manje ili više pošteni i gde je tu poštena namera teško je reći.

Kao osoba koja je jako mnogo u kontaktu sa ženama, posebno onim koje se spremaju za porođaj ili su sveže porođene, u poslednjih recimo godinu dana sve češće ali taj broj je permanentno u porastu, dobijam jednu te istu poruku:

„Rekli su mi da moram da koristim veštačke bradavice“

„Dobila sam veštačke bradavice u porodilištu“

„Patronažna mi je dala silikonske nastavke“

„Ne mogu da dojim bez veštačkih bradavica“

„Rekli su mi da nema ništa od dojenja ako ih ne kupim“

„Poslali su mog muža da mi kupi bradavice“

„Ja nemam bradavice“

Ono što je nekada krenulo kao pokušaj pomoći majkama koje realno imaju problem sa hranjenjem bebe, pa se shodno tome pokrenula industrija koja se trudi da napravi mleko približno slično majčinom, takozvana adaptirana mleka, mlečne formule, „zamene“ za majčino mleko… pretvorilo se u ogromnu mašineriju koja na svaki mogući način pokušava da ZARADI. Ništa više od toga.

keba kraba novac

Novac, profit… na prvom mestu, konstantno ulaganje u marketing, u pronalaženje novih načina da se dobije više, da se bude što veći, što jači… jer tada ima novca da se ulaže u još veće kampanje, u još veću prodaju…

Nešto što je krenulo kao dobronameran gest pokušaja da se pomogne pretvorilo se u rat, rat za novac. Humanost, dobronamernost i duša se izgubila.

I još jednom se pokazalo da je lakše ženama reći da su nesposobne, da su deformisane, da imaju grešku… nego se potruditi i pomoći im da shvate da su njihove dojke i njihove bradavice savršene!

Ali ne! Ako bi to rekle onda bi majka pitala

  • „Pa zašto me boli podoj?“
  • „Zašto imam ranice“
  • „Ja ne mogu da dojim“
  • „Dojenje je bolno“

Što je najgore one koje su zbog loših saveta i nepravilnog položaja deteta na dojci prošle verujte pakao od bolova ubeđuju ove koje se tek sreću sa problemima da to MORA biti tako, da MORA da boli!?!

Dojenje NE SME DA BOLI!

Tada bi majci neko morao da pomaže da pravilno postavlja dete na dojku, tada bi neko trebao da odvoji vreme, da bude strpljiv, da bude taktičan… dok majka oseti kako izgleda pravilan, bezbolan podoj. Ali to nije posao zaposlenih u porodilištu, zar ne?

Nema se za to vremena. Majke moraju da kupe veštačke bradavice jer bez njih nema dojenja u 21. veku.

Sigurna sam da ima žena koje doje uspešno sa silikonskim bradavicama i to je za njih ok. Dobro je i ovako, neko će reći, dete sisa. Pa da, sisa… ali gde je tu razvoj koordinacije pokreta, gde je tu razvijanje mišića, gde je tu LEPOTA i SLOBODA? Može da funkcioniše i sa njima ali… Sledi nastavak…

A da li znate koliko problema veštačke bradavice stvaraju? Ko ne zna evo: Veštačke (silikonske) bradavice i dojenje

A sve bi moglo biti izbegnuto da je neko imao vremena, volje, strpljenja i ljudskosti da radi svoj posao iz srca i pomogne u prvih nekoliko dana majci da, dok su dojke mekane pre nadolaska prelaznog mleka, pravilno postavlja dete na dojku. Da jednostavno prestane sa lošom navikom davanja flašice bebi koja ne zna kako treba da se hrani kada se rodi. Da prestane da uči tek rođenu bebu na silikon, gumu, latekst šta god… i da je uči da bude uz majku i njenu savršenu dojku.

[wp_ad_camp_1]

Dozvolite detetu da sisa, nemojte „pomagati“ sa silikonskim veštačkim bradavicama jer je samo pravilno postavljanje deteta na dojku dovoljno da dete dođe do mleka koje nije u bradavici već u dojci. Bez obzira što su vam bradavice ravne ili uvučene, a kojoj grupi pripadaju proverite ovde: Ravne i uvučene bradavice i dojenje

Uspešno dojenje bez bilo kakvih dodataka je moguće samo ako majka ima podršku onoga ko joj je najbliži u momentu kada se njeno dete rodi, a nije šteta ako je ima i kada izađe iz porodilišta.

Dobar start dojenja, pravilnim postavljanjem deteta na dojku, je najvažniji za izbegavanje svih problema koji se javljaju kao posledica loše naučene tehnike.

Najveći problem koji se javlja zbog lošeg postavljanja deteta na dojku su ranice odnosno ragade: Kada dojenje boli šta treba raditi, a šta ne? (ragade)

Bebe ne znaju da li im hrana prirodno dolazi iz flašice ili iz dojke, da li trebaju da osete majku ili silikon, na nama je da joj pokažemo put i da joj pomognemo da radi ono što svaki sisar radi nakon rođenja, da pravilno sisanjem dođe do svoje hrane.

Vežbajte pravilno postavljanje deteeta na dojku još u porodilištu od prvog podoja: Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku (opis i video)

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje
urednica sajt Super beba

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!