Hepatitis B i dojenje

Hepatitis B je infekcija jetre prouzrokovana Hepatitis B virusom (HBV) koji se prenosi putem krvi, sperme ili drugim telesnim tečnostima, sa obolele osobe na zdravu osobu. Žena zaražena Hepatitis B virusom može da zarazi svoje dete za vreme porođaja. Sve trudnice bi trebalo da rade test na Hepatitis B kao deo redovne kontrole trudnica ili u momentu kada dođu u porodilište da se porode. CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Centar za kontrolu bolesti i prevenciju) preporučuje da beba dobije prvu dozu vakcine protiv Hepatitisa B pre otpuštanja kući iz porodilišta ili u toku prvih 24 sata nakon rođenja. Bebama se obično druga doza vakcine daje 1-2 meseca nakon prve doze, a treća doza u periodu do napunjenih 18 meseci.

Da li je sigurno da majka zaražena Hepatitisom B (HBV) doji bebu?

Da. Sve bebe rođene od strane majki koje su zaražene virusom Hepatitisa B trebaju da dobiju Hepatitis B imunoglobuline (HBIG) i prvu dozu Hepatitis B vakcine u roku od 12 sati nakon rođenja. Druga doza se daje u uzrastu 1-2 meseca, a treća doza u uzrastu 6 meseci. Dete treba testirati nakon što primi sve doze vakcine u uzrastu 9-12 meseci (na jednoj od redovnih kontrola) kako bi se potvrdilo dejstvo vakcine i proverila eventualna  pojava zaraženosti u vreme rođenja. Ipak ne treba odlagati dojenje kako bi se čekalo da dete završi ciklus vakcinacije. Rizik prenosa virusa dojenjem sa majke na dete je neznatan ako beba rođena od strane inficirane majke dobije HBIG/HBV vakcinu nakon rođenja.

[wp_ad_camp_1]

Da li je sigurno da majka zaražena sa HBV doji ako su joj bradavice oštećenje i krvare?

Količina podataka nije dovoljna da se može reći da ili ne. Ipak HBV se prenosi putem krvi. Zbog toga ako su inficiranoj majci nosiocu HBV virusa bradavice oštećene i krvare potrebno je da privremeno stane sa dojenjem na toj dojci. Kako bi se održavala količina mleka u toj dojci ona može da izdaja mleko sve dok rana ne zaraste. Od momenta kada se bradavice oporave može se nastaviti sa dojenjem na toj dojci. Medicinski radnici možda trebaju da upute majku na podršku dojenju kako bi savladala održavanje količine mleka izdajanjem i kako da privremeno dok se stanje ne sredi daje detetu pasterizovano humano mleko ili adaptirano mleko.

Izvor: CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Centar za kontrolu bolesti i prevenciju)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!