Hrana koja čuva školarce

Današnji klinci sve više jedu nezdravu hranu i tako ugrožavaju zdravlje. Umesto grickalica i kalorične hrane, ponudite im ukusne obroke bogate mesom, ribom, mlečnim proizvodima, voćem, povrćem i vodom.

Sve brži tempo života ne zaobilazi ni decu najmlađeg uzrasta. Brojne školske obaveze, vannastavne aktivnosti i igranje sa drugarima, dete će lakše podneti ako ima dovoljno snage i ako je u potpunosti zdravo.

Zdrava ishrana čuva zdravlje dece i omogućava im više energije i koncentracije za sve čime se bave.

Ishrana koja je poželjna za svako dete trebalo bi da se sastoji iz pet obaveznih dnevnih obroka koji će biti bogati različitim namirnicama.

Doručak je, kao što je dobro poznato, neophodan obrok koji nikako ne sme da se preskoči. Kada dete redovno doručkuje neće imati problema sa usporavanjem metabolizma, a koncentracija za obavljanje brojnih obaveza biće mu znatno povećana.

[wp_ad_camp_1]

Nakon nekoliko sati dete bi trebalo da pojede voće ili jogurt za užinu, jer će mu lagani obrok pomoći da dočeka ručak bez izgladnjivanja.

Kada dođe vreme ručka trebalo bi izbegavati masnu i kaloričnu hranu. Najbolje bi bilo da dete ruča kod kuće i to obroke koji su bogati ribom, piletinom, ćuretinom, teletinom, svim vrstama povrća, maslinovim uljem i drugim namirnicama koje omogućavaju dovoljno enegije za rast i razvoj deteta.

Posle ručka dete može pojesti slatkiš koji nije mnogo kaloričan, izbegavajući gazirana pića i ‘čist’ šećer.

Naviknite dete da unosi dovoljno tečnosti i da pije vodu i pre nego što oseti žeđ. Pored vode, ponudite detetu čaj ili mleko i druge mlečne napitke.

Popodnevna užina može se sastojati od voćne salate ili integralnog peciva, ali ne bi trebalo preterivati u količini voća ili hlebnih specijaliteta.

Poslednji obrok u danu – večera – trebalo bi da bude lagan, na bazi salate ili mlečnih proizvoda – odaberite sir, krem sir uz integralno pecivo ili jogurt.

Deca bi trebalo da izbegavaju neumereno grickanje slatkiša i slanih grickalica koji nemaju pozitivan učinak na zdravlje organizma.

Ako vaše dete baš voli da “zanima zubiće” pripremite mu orašaste plodove – pistaće, bademe, indijski orah ili semenke, ali, naravno, u ograničenim količinama.

(MONDO)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!