I odojčad vole da se igrate sa njima

NOVI SAD – Jedva čekate da vam dete naraste da se možete igrati? Varate se ako mislite da šestomesečne bebe nisu raspoložene za igru. Evo dve jednostavne igre kojima se bebe beskrajno vesele, a usput se uz njih i razvijaju.

Iskoristite prekrivače, jastuke i ćebad kako biste napravili tunele kroz koje će se dete provlačiti i prepreke na koje će se penjati.

Kad obična soba postane pravo igralište, mogućnosti za igru su beskrajne.

Kad dete počne puzati preko i ispod prepreka, pokušaće pronaći izlaz, a to će podstaći razvoj novih fizičkih i psihičkih sposobnosti. Ova igra takođe pokazuje detetu da se može osloniti na sebe u pronalaženju rešenja.

Sa ovom igrom trebalo bi početi od osmog meseca, odnosno od trenutka kad dete može puzati i samo podizati telo od podloge, piše sajt „mojedete”, a prenosi „Poslovna žena”.

Gde je mama?

Prekrijte lice mekanom tkaninom ili gazom i pitajte dete “Gde je mama?”. Nemojte se sami otkriti, nego pričekajte da to učini dete. Kad posegne za tkaninom, recite: “Ovde je mama.”

Kad pronađe vas, a vi ste neko koga poznaje i voli, dete se iznenadi svaki, ali baš svaki put i nemojte se čuditi ako stalno bude zahtevalo ovu igru. Faktor iznenađenja pojačaće i smešni izraz lica koji ćete napraviti kad vas dete otkrije.

Što ova igra podstiče?

Ovim se razvija veština manipulacije, ali ne u negativnom smislu. dete postepeno uči da će njegovo ponašanje dovesti do određene reakcije drugih osoba, na primer ako zaplače, uzećete ga u naručje. Uči takođe da pomeranjem tkanine može kontrolisati ono što vidi.

Sa ovom igrom trebalo bi započeti između šestog i devetog meseca, odnosno kad dete može samo pomeriti tkaninu ispred vas.

Izvor: rtv.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!