Idealna supruga, majka, domaćica, poslovna žena. Kako li joj to uspeva?

Danas se od žene očekuje da bude ostvarena na svim životnim poljima što je veoma zahtevno i opterećujuće, ali i pored toga većina žena teži ka tome. U prirodi je čoveka da radi i stvara, da teži da iskoristi sve svoje potencijale. Za sebe i svoje najmilije želimo najbolje.

Žene žele da imaju kvalitetan partnerski odnos, porodicu i decu kojoj će se posvetiti, posao koji vole, koji ih ispunjava i u kome su uspešne i koji im omoćava dobru zaradu, vreme koje će posvetiti pripremanju zdravih i ukusnih obroka za porodicu,sređivanju i uređivanju  porodičnog doma i drugim obavezama vezanim za vođenje domaćinstva, i uz sve to žele da budu zdrave, lepe, odnegovane, u dobroj formi, da imaju vremena za sebe, svoj hobi i prijatelje i da budu zadovoljne same sa sobom. Dešava se da čak i žene koje prednost daju karijeri  posle izvesnog vremena kada se karijerno ostvare, osete prazninu i  požele decu i porodicu. Isto tako one koje se zadovoljavaju isključivo ulogom majke i domaćice posle određenog vremena kada im deca porastu, osete prazninu i požele da rade ili se pronađu  u nekom hobiju kome se posvete.Prioriteti se menjaju, pa ono što nam je bilo važno i prioritetno u dvadeset osmoj godini, ne mora da bude i u trideset osmoj godini života.

[wp_ad_camp_1]

Odredite šta vam je prioritet u datom periodu života
Kroz brak, roditeljstvo, preduzetništvo treba „plivati“. Veštine komunikacije, roditeljske i preduzetničke veštine,  nisu veštine koje se mogu naučiti za dan ili dva. Uče se u hodu. Ima tu puno finesa koje se nauče vremenom, uz sticanje iskustva.Treba vremena da se uhodate u svemu tome. Naročito ako ste u istom periodu života postali i supruga i majka i preduzetnica, pa te uloge nisu odvojene već se prepliću.To je trka na duge staze. Nerealno je očekivati da lako, brzo i odmah zablistate na svim poljima.  Ukoliko sebi postavite zadatak da mora sve i odmah, može se desiti da se preforsirate pa da ne budete uspešne ni na jednom polju ili da bude narušeno vaše fizičko i mentalno zdravlje ili da počne da trpi vaš svakodnevni porodični život.Setite se izreke:“Tiha voda breg roni“. Slažem se da  je sve važno i brak i deca i posao i kuća i sami smo sebi važni, važno nam je naše zdravlje, vreme koje ćemo odvojiti za sebe.  Međutim, uvek nešto ima blagu prednost u odnosu na nešto drugo. Treba odrediti šta vam je prioritet u datom periodu života, šta vam je trenutno najvažnije, čemu ćete dati prednost.

Organizujte se i koristite pomoć  i podršku porodice
Uspešne žene umeju dobro da se organizuju.One prave planove, određuju prioritete, postavljaju ciljeve i rokove za njihovo ostvarivanje. Pored toga one iza sebe imaju dobar tim ljudi na koji se oslanjaju. U prvom redu razumevanje i pomoć porodice i podršku partnera. Uspešne žene nisu žrtve koje sve obaveze preuzimaju na sebe, misleći kako drugi neće umeti da urade posao tako dobro kao one. One daju zaduženja i traže pomoć drugih ljudi, prvenstveno supruga i dece koji učestvuju u porodičnim i kućnim obavezama. Takođe, ne odbijaju pomoć i podršku majke, svekrve, sestre, prijatelja, rođaka ,komšija i kolega.

Neke probleme ne možemo rešiti iz prvog puta, ali možemo biti uporni i istrajni
Dobra organizacija, određivanje prioriteta, podrška i pomoć porodice čine čuda, ali i pored  svega toga, ne ide uvek sve „lako i glatko“.Dok listate stranice ženskih časopisa nameće vam se slika idealne žene. Čini vam se da ona sve to bez poteškoća, sa osmehom na licu postiže. To možda tako izgleda u katalogu, ali u realnom životu nailazimo na mnogo poteškoća i prepreka. Suočavamo se i sa problemima koje ne uspevamo da rešimo sa lakoćom, iz prvog puta, kako u braku i roditeljstvu, tako i na poslu. Setite se samo koliko ste se puta  osetile nemoćno suočavajući se sa poteškoćama u vaspitanju dece ili međuljudskim odnosima na poslu i slično. Svi nailazimo na probleme i prepreke, samo što ih neki uspešno rešavaju, a neki ih potiskuju, izbegavaju, gomilaju ili ih ne rešavaju na adekvatan način.Uspešne žene se na adekvatan način suočavaju sa poteškoćama i problemima. One su pre svega odgovorne. Ponašaju se odgovorno prema sebi i prema drugima. Uzimaju stvari u svoje ruke. Ne očekuju uvek i  isključivo od drugih da im reše prblem.Spremne su da uče, da stiču nova znanja i veštine  kako bi se bolje snalazile i bile uspešnije  u ulozi partnerke, roditelja, radnika, domaćice itd. Uporne su, istrajne i ne odustaju.

Autor teksta je psihološkinja Branka Vasilev

Mama, zašto nemaš vremena? – M. Petrov

Mama, zasto nemas
vremena za mene?
I da li su zauzete
tako druge zene?

Stalno negde zuris,
na sastanak hitan,
ja u svemu tome
najmanje sam bitan.

Na sat stalno gledas,
nervozna si, ljuta,
a ja tuzno molim,
po hiljadu puta.

Mama, sedi malo,
da pricamo nezno,
“Ne, ne mogu, sine,
to je neizbezno.

Moram vec da podem,
cekaju me tamo,
ne moze se ono
zavrsiti samo.”

Mama, mila moja,
kako si mi draga,
drzi me za ruku,
ti si moja snaga.

Mama, nemoj ici,
oci su mi tuzne.
Mama, bez tebe su
sve nedelje ruzne.

“Sine, moram ici,
posao me ceka.
ti ostani tu,
nije vazno, neka.”

Mama, samo malo,
zastani kraj vrata
da ti sklopim nezno
ruke oko vrata.

A ti me jos onda,
poljupcem nagradi,
znas da meni to
nikad ne dosadi.

Zagrli me cvrsto,
pomiluj mi lice
i videces moje
suze radosnice.

Mama, vreme leti,
godine ce proci,
a ti da ih vratis
vise neces moci.

A kad vreme prode,
videces i sama:
najmanje od svega
ti si bila mama.

Ja cu da porastem,
krenem na put pravi,
a ostacu zeljan
paznje i ljubavi.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!