Igre na otvorenom smanjuju kratkovidost kod dece

Izvor: blic.rs

Autor: Tanjug | 13.01.2009. – 08:04

deca

Deca koja više vremena provode napolju manje su podložna kratkovidosti, pokazalo je istraživanje australijskih i singapurskih naučnika.

Dva ili tri sata provedena na otvorenom smanjuju upola mogućnost razvijanja kratkovidosti. To otkriće navelo je australijske naučnike na zaključak da je ta bolest povezana sa dugim satima provedenim pred televizorom, računarom, ili u čitanju u slabo osvetljenom prostoru. Kratkovidost se razvija uglavnom u detinjstvu, ali kod mnogih odraslih osoba do slabljenja vida dolazi tek kada počnju da rade u kancelariji. Uporedno istraživanje o navikama dece uzrasta od šest i sedam godina vođeno je u Australiji i Singapuru. Pokazalo se da je kratkovidost razvijena kod 30 odsto singapurske dece, dok taj procenat kod australijske dece iznosi samo tri odsto, prenele su agencije. Slični rezultati dobijeni su kod dece kineskog porekla u obe zemlje, što dokazuje da genetika u tome nema udela.
Razlika između dve grupe dece nastala je zbog toga što mali Australijanci dnevno provode dva sata napolju, za razliku od dece u Singapuru koja su napolju u proseku svega pola sata.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!