Igre za roditelje i decu 2. deo

Povuci/poguraj

Deca kojima je godinu dana obozavaju da vuku za sobom neke igracke ili ih guraju. Njima se dopada da posmatraju za svim tim pokretima i svidja im se sto oni imaju vlast i silu nad tim predmetom. To je odlican nacin za razvijanje koordinacije pokreta i uverenosti u sebe.
Izaberite par igracaka koje se mogu gurati ili vuci po podu; plisane igracke, kamionche, autic..Izgovorite: “jedan-dva-tri…povuciiiii” i pokazite detetu, zatim neka on ponovi sve to.


Laskanje/Briznost

Ova igra ce pomoci detetu da izraste u jednog pazljivog i laskavog coveka. Sedite sa detetom na pod i stavite ispreed vas par igrackica, njegovih omiljenih. Uzmite jednu i zagrlite je, ljuljajte, pricajte laskave reci…Zatim isto ponovite sa detetom, a na kraju neka on proba da ponovi sve to.Dete ce vrlo brzo nakon toga poceti samostalno da se igra, mazi i prica sa svojim lutkicama.

Pevanje

uzmite dete na krilo, pevajte njegove omiljene pesmice, prvo normalnim glasom, a zatim istu pesmicu umiljatim “tankim” glasom. Primeticete da vise paznje posvecuje drugom slucaju. Ova igra pomaze detetu da od ranog uzrasta razume samo znacenje reci..

Puzanje do igracke

Ako vase dete voli da puzi, pretvorite sve tu u igru. Stavite igracku u drugi kraj sobe, spustite se na pod i dopuzite do njje. Uzmite je i pozovite dete “tankim” glasom, kao da ga l utkica zove. Neka i on dopuzi do vas. A ako dete vec samostalno hoda, stavite igracku negde malo vislje i neka se potrudi da je dohvati dok vi izgovarate “rastiii, rasti…”

1,2,3 Bum!

Staite dete na kolena, licem okrenutim ka vama. Recite 1,2,3 Bum! i pazljivo dodirnite njegovo celo vasim. Tak mozete uraditi i sa ostalim delovima tela. Dodirivanje stimulira “pravljenje” vaznih hormona mozga koji pomazu rastu deteta. Vasa utice i na formiranje nervnih veza..

Igra skrivanja KU-Ku?!

Ova igra ne samo da zabavlja dete, vec je i veoma vazna za razvoj mozga. A igrati se moze na razne nacine:
-pokrivanjem ociju rukama
-pokrivanje lica nekom maramicom, peskiricem
-skrivanje iza vrata, ormara..
-pokrivanjem ociju detetu njegovim rukicama
-skrivanje igracke pod cebence
-pa cak mozete nacrtati na vasem palcu “lice” i skrivati ga u shaku..

Citanje

Citajte zajedno sa vasim detetom, pokazivajuci mu slike u knjigama, pricajte mu o zivotinjama, imitirajte ih, pevajte pesmice iz knjiga, menjajte glas i pravite razne “grimase” jer ce to u njemu probuditi vecu paznju. Citajte ceshce ali ne dugo!

U ritmu muzike

Praktikujte ritmicko lupanje kada menjate detetu pampers, kada ga kupate… Pevajte mu omiljene pesmice i lupkajte lagano u ritmu po njegovim nogicama, stomacicu..Uvek zavrsite pesmicu jednim poljubcem. Mozete takodje lupkati i naglasavati sam poslednju rec u stihu pesme. Ova igra razvija osecaj za ritam i umece slushajna.

Zvuk

Malisani se mogu plasiti raznih zvukova, ali vi im mozete pomoci da prebrode taj strah kroz ovu igru. Prosetajte po stanu i osluskujte zajedno zvuke u njemu, zvuk frizidera, tv-a, radia, zvuk koji proizvode vrata kada se otvaraju, shkripa fioka..O svemu sto vidite i cujete mu govorite.

 

Izvor: ???

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!