Igre za roditelje i decu

Zivotinje

Oponasajte neku zivotinju, npr zeca. Skacite kao sto to rade zechici. Predlozite malisanu da doskace do nekog odredjenog mesta, do kreveta, vrata…Oponasajte kako riba pliva, kako hoda patkica…

-jedan dva, jedan dva, skacemo k’o zabica (cucnite i skacite zajedno kao sto to rade zabice)
-dva tri, dva tri, skacemo k’o kenguri ( drzite ruke kao sto to cine kenguri i poskakujte zajedno)
-cetiri pet, cetiri pet, evo ribe, evo zeca ( pokazite rukom kako riba pliva i zeca sa usima kako skakuce)
mozete i sami smisliti stihove..

Kisa

Kroz igru i stihove se mozete kupati

Kisa pada kap-kap (pljuskajte dete sa kapima vode po licu/telu..
po kisi sljapkam sljap-sljap (sljapkajte zajedno po vodi rukama)
hajde kiso kupaj ti, mali stomacic, lice, usi…( pokazite detetu delove tela i polivajte ga vodom)

Hodanje na rukama

neka dete stane cetvoronoski, uhvatite ga za nogice i podignite tako da on nastavi hodanje na rukama, pri zaustavljanju izgovarajte stop.

Baterijska lampa

Kada je napolju kisa i kada je tmurno mozete se igrati sa bater.lampom. Ukljucite je i osvetlite neku od igracaka, pitajte ga koja je to igrackica ili mu vi izgovorite. Pokazite mu kako se svetlost pokrece po zidovima. Recite mu da pokusa da duvanjem ugasi svetlost lampe, a vi je iskljucujte…

Carobni ranac

Uzmite neki ranac, torbu ili kesu. Napunite igrackama i polako vadite jednu po jednu izgovarajuci stih…cetiri i cetiri su osam, cik pogodi ko sam. Izvadite tada igracku i pitajte dete da kaze sta je to, ispricajte mu neku kratku pricicu vezanu za tu igracku..

Ogledalo

Deca obozavaju da se posmatraju u ogledalu. Ova igra ce mu pomoci da se upozna sa delovima tela..Stanite zajedno ispred ogledala i pokazite nos, usta, usi…neka dete pokusa da ponovi isto to..

Mali pomocnik

Deca vole da oponasaju starije tako da to mozete iskoristiti kao igru..Slozite zajedno stvari, kasike, bacite u korpu nepotrebne papire..,dok kuvate rucak, neka vam pomaze sa namirnicama tako sto ce ih ono ubaciti u tiganj/serpicu….

Skiveno blago

Uzmite par igracaka, malo vecih, koje dete voli. Sakrijte ih na razlicita mesta po sobi ali ne sasvim vec da se pomalo vide. Pokusajte zajedno da ih pronadjete, davajuci mu asociacije gde se nalazi skrivena igracka. Na kraju ga obavezno pohvalite i zatim mozete promeniti uloge. neka dete sakrije igracke, a vi ih trazite..

Zanimljivo crtanje

uzmite par manjih igrackica, papir i flomastere. Stavite igracku na papir i zajedno pokusajte da nacrtate kontur igracke na papiru. Isto to mozete uraditi i sa njegovom rukicom. neka je stavi na papir a vi nacrtajte njegove a zatim svoju ruku, pokazite kako je vasa ruka veca..

Igra na kuhinji

dok vi kuvate, spremate.., detetu mozete naci zanimaciju tako sto cete mu dati perecu npr. Stavicete pored i pasulj, kukuruz…recite mu da pazljivo napuni prazno mesto perece, u jedan deo pasulj npr, u drugi kukuruz..(oprezno sa sitnim stvarcicama, ako dete jos uvek stavlja sve u usta!!!)

Izvor: ???

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!