Imamo 820.000 razloga zbog kojeg majke moraju da doje svoju decu

Laktacija je korisna ne samo za bebe, već i porodilje kod kojih može da se smanji rizik od raka dojke i jajnika

Foto-ilustracija: Profimedia

Svake godine 820.000 dece mlađe od pet godina umre od posledica nedojenja, pokazala je studija britanskog medicinskog časopisa “The Lancet”. Na tu cifru dodajte 20.000 smrtnih slučajeva majkikoji se mogao sprečiti da su dojile ili bile edukovan, ističe se u ovogodišnjem izveštaju Svetske zdravstvena organizacija (SZO).

Laktacija štiti od bolesti povezanih s prolivom i respiratornim infekcijama koje su vodeći uzročnici smrti beba u zemljama u razvoju. Dojenje je povezano i sa smanjenim rizikom od dečije leukemije. Prema izveštaju iz 2015. moglo se sprečiti 14-20 odsto slučajeva dečije leukemije da su bebe dojene šest meseci ili duže.

Bebe koje su dojene pokazuju veći koeficijent inteligencije, što im, dugoročno gledano, povećava šanse za uspešnijim životom, navodi se u izveštaju SZO.

Majkama dojenje takođe donosi brojne dobrobiti. Osim što smanjuje rizik od raka dojke i jajnika, pomaže u bržem oporavku nakon porođaja, vraćanju maternice u prvobitno stanje te zbližavanju mame i bebe.

Foto: Pixabay

Prema Lancetu, dojenje može sprečiti 20.000 slučajeva smrti od raka dojke svake godine.

Žene prestaju da doje zbog brojnih razloga – nedovoljne edukovanosti, starih priča da mleko može biti loše ili vodenasto, ranog povratka na posao, bolesti…

Svtska zdravstvena organizacija ističe da bi svaka beba trebalo da bude dojena do šestog meseca života, a kasnije uz prikladnu dohranu. Preporučuju dojenje do druge godine, a iza toga nastavak po želji majke i deteta.

Telegraf.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!