Imate li i vaš malac svoj vlastiti pizza vrt?

Ukoliko imate mogućnosti, odnosno dvorište s parcelom za vrt, pomognite djeci posaditi njihov vlastiti pizza vrt! Rajčice, tikvice, paprike, začini, sve što trebamo za slasnu pizzu, ubrat ćemo uskoro u vlastitom vrtu.

Djeca starosti 5 ili 6 godina već su spremna naučiti mnogo o dragocjenoj zemljici koja postoji kako bismo u njoj posadili povrće, i to kroz igru i zabavu na svježem zraku.

Da, priznajemo. Mamac za djecu je ovaj dio “pizza vrta” koji se odnosi na omiljeno jelo mnogih mališana. Možda ih isprva malo varamo kako bi ih pridobili u vrt, ali vrlo brzo će se mališani oduševiti raznim sitnicama koje na komadiću zemlje mogu vidjeti. Sa pizza vrtom dobivate priliku uključiti dijete u cijeli proces uzgoja hrane – od sadnje do kuhinje.

Kako ćemo napraviti pizza vrt?

Prvi korak je odluka o tome što će sve biti na pizzi, odnosno u vrtu. Svaka pizza mora imati rajčice, origano i bosiljak, a samo najbolje pizze imaju i tikvice, slatke feferone, papriku i grah.

Djeci ponesite njihove vlastite šarene kantice, grabljice i lopatice, odvojite dio vrta koji je samo njihov mali pizza vrt i osnove vrtlarstva mogu početi. Oblik dječjeg mini vrta bit će naravno u obliku pizze, a svaka kriška bit će jedna povrtna kultura.

Djeca predškolske dobi po svojoj prirodi kopiraju roditelje i vole ponavljati sve što mama ili tata rade. Pokazujte im kako će grabljama pripremiti zemlju za sadnju i usitniti velike komade zemlje. Objasnite im koliko duboka rupica i razmak među sadnicama mora biti. Naučite ih nježno sadnicu položiti u rupu i potom zatrpati korijen rahlom zemljom. Dozvolite im da nakon sadnje sami zaliju svoje biljke i da sami brinu o njihovom rastu.

Biljke uzgajate organski, bez pesticida i kemikalija, koji su apsolutno nepoželjni u blizni djece.

Svakog dana idemo u vrt

Naučite mališane da je voda najvažnija za biljke tijekom vrućih ljetnih dana. Ipak, zemlja je vruća, a voda je hladna, pa vrt nećemo zalijevati u sred dana, već predvečer kada se i zemljica malo ohladi. Biljčice kupamo navečer, prije spavanja i to na način da im vodu ulijevamo pri korijenu.

Ukoliko s vremenom oko povrća naraste korov i smeta biljčicama u rastu, počupajte ga i napravite u kutu vrta mali kompost.

Za dva mjeseca pojavit će se i prvi plodovi s kojima također treba nježno. Dječici treba pokazati kako brati plodove, a da se ne uništi biljka.
Ono što im zasigurno ne treba pokazivati jest kako smazati plodove na pizzi. Pizza vrt daje najbolju vrtnu pizzu!

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!