Imate li mleka mama?

imate li mleka

Imate li mleka mama?
imate li mleka
Da li postoji ružnije pitanje koje jedan medicinski radnik može postaviti majci bebe stare mesec, dva, tri…?

Postoji naravno. Ima tako mnogo pitanja koja su vezana za dojenje, a koja se jednostavno ne trebaju postavljati. Ima mnogo zaključaka i saveta koji su ne samo nepotrebni već i jako ružni i štetni za bebu… Ali… opet se čuju na svakom koraku. Pogledajte neke od Mitova o dojenju Mitovi o dojenju 1 ili Mitovi o dojenju 2

Imate li mleka mama?

Dojke nisu flašice i kako da vam majka koja ne zna da proveri kaže ima li ili nema mleka? Pa ni ona sama nije sigurna da li ga ima dovoljno ili nema. Da li znate kako se proverava da li beba posisa dovoljno mleka? Jako lako. Ovako: Da li moja beba dobija dovoljno mleka?

Slabo vam je mleko.

…. i to se može čuti u ordinaciji nekih medicinskih radnika, nažalost.
Ne postoji slabo mleko! Ako nije slabo mami iz Aftike koja „jede samo praznikom“ zašto bi bilo slabo današnjoj majci koja ima supermarket preko puta svoje zgrade? Kažu žena koja doji mora da jede to i to da popije bar litar mleka, pa litar boze i još litar „čaja za dojilje“, uz to dobro dođe supa, a svega mi i voda… Ali mora da pazi da ne jede ovo, ono, a ni ono ni slučajno… Majka koja doji NIJE BOLESNIK! Ona je žena koja radi istu stvar kao i svaki drugi sisar na ovoj planeti. Doji svoje mladunče! Treba da se hrani NORMALNO. Da jede redovno, umereno i raznovrsno. Samo to. Neki će reći, a grčevi? Koga interesuju detalji ima ih ovde: Ishrana za vreme dojenja

[wp_ad_camp_1]

Beba mora na dijetu pod hitno!

beba na dijetiO da… kako god okrenete malo je onih koji su zadovoljni kada vide bebu i vagu… odmahuju glavom levo desno… Ili je dete dobilo premalo, ili je strašno mnogo napredovalo pa sa svojih 3 meseca života pod hitno mora na dijetu! Zdrava dojena beba na dijeti!?! Nema podoja po noći a preko dana ne dajte da sisa nego gledajte na sat? Ukinite mu sve i radite vežbe! … Da li ovo i vama deluje malo čudno ili samo meni? Od kada je dojeno dete gojazno dete? Mora da ima neko adaptirano mleko u ponudi koje će i to „regulisati“. Najverovatnije… Da li ti stručnjaci znaju da će posle par meseci prirodno dete početi da dobija neuporedivo manje na težini i da će sa godinu dana, a i mnogo ranije, biti blizu težine prosečnog deteta? Da li znaju da je masnoća koju je dete prikupilo od majčinog mleka takva da se ne može porediti sa masnoćom gojazne bebe na adaptiranom mleku? Da li znaju kako se ta masnoća rasporedila i kako se topi prirodno? Izgleda da neko ili nije bio na časovima ili ih je prespavao… Nije opravdanje ali da im se oprosti? Ili ne?

[wp_ad_camp_1]

Beba MORA da pije vodu! Pa mora da spere mleko kada završi podoj! Kada ste videli nekog da ne pije vodu?
O živote! Još jedan preskočen čas na fakultetu… Pročitajte šta je istina koju je napisala pedijatrica koja nije spavala na času: Dojena beba nije žedna – ne trebaju joj ni voda, ni čaj!
Umesto pitanja sa početka teksta zar nije mnogo pristojnije i kulturnije reći kompliment toj mami koja doji i koja je sa nestrpljenjem došla na još jedno mesečno merenje bebe?
Zar nije pristojnije pitati tu istu majku kako se ona oseća, da li spava dovoljno?
Da li ima vremena da odmori uz bebu?
Da li je nešto brine?
Pohvaliti njen trud, pokušati da joj se pomogne ako negde nešto škripi…
Onoj čije je dete dobilo ispod očekivanog pomoći savetom pa uraditi kontrolno merenje?
Onoj kojoj je dete dobilo više od očekivanog proveriti da li je dete zdravo i pohvaliti je i umiriti da ne brine.
Moglo bi ali…

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!