Infekcija preti sluhu bebe

Izvor: 021.rs

Više od polovine opšte populacije inficirano je CMV-om, vrstom herpes-virusa koji može dovesti do gubitka sluha kod 80 posto dece čije su majke zaražene ovim virusom u prvom trimestru trudnoće.

Rizik od gubitka sluha uzrokovan kongenitalnom infekcijom citomegalovirusom (CMV) veći je kada je trudnica inficirana virusom tokom prva tri meseca trudnoće nego u kasnijim fazama, objavljeno je na Reuters Healthu.

Virus retko uzrokuje simptome kod odraslih sa zdravim imunitetom, ali bebe s CMV infekcijom imaju 22% veći rizik za razvoj senzoneuralnog gubitka sluha,  što predstavlja gubitak sluha uzrokovan oštećenjem živca.

Naučnici su posmatrali povezanost između CMV infekcije koja se dogodila u različitim razdobljima tokom trudnoće i senzoroneuralnog gubitka sluha kod 34 dece kojima je dijagnostikovana CMV infekcija.

Senzoneuralni gubitak sluha pojavio se kod četvoro od petoro dece (80%) koja su  rođena nakon majčine CMV infekcije koja se dogodila tokom prvog tromesečja trudnoće i kod jednog  od 12 dece (8%) čije su majke inficirane ovim virusom u drugom trimestru trudnoće.

Senzoneuralni gubitak sluha nije se dogodio ni kod jednog deteta čije su mame inficirane u poslednjem trimestru trudnoće.

Naučnici osetljivost sluha na ranu CMV infekciju u materici objašnjavaju time što se embrionalni razvoj uha dešava između treće i desete nedelje trudnoće.

 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!