Infekcije uzrok nekih preranih porođaja

trudnicaNedijagnostikovane infekcije mogu da budu uzrok prevremenih porođaja, upozoravaju američki stručnjaci sa Univerziteta Stenford.

Analizom uzoraka plodove vode žena koje su se porodile pre vremena utvrđeno je da čak 15 odsto imalo bakterijsku ili gljivičnu infekciju.

Što je infekcija teža, to je veća verovatnoća da će se trudnica ranije poroditi i da će dete biti bolesnije.

“Ako bismo mogli da sprečimo te infekcije, ili da ih ranije otkrijemo, bili bismo u stanju da izbegnemo neke od prevremenih porođaja,” izjavio je jedan od učesnika studije, doktor Den Diđulio.

U SAD se sve više dece rađa pre vremena, a čak 12 odsto porođaja nastupa pre navršene 37. sedmice trudnoće.

Prerano rođene bebe podložne su problemima s disanjem, infekcijama, nedovoljnoj razvijenosti organa i cerebralnoj paralizi.

[wp_ad_camp_1]

Tim sa Stenforda tragao je za DNK mikroorganizama u amniotičkoj tečnosti, to jest plodovoj vodi 166 žena koje su između oktobra 1998. i decemra 2002. godine dobile prerane trudove u Detroitskom medicinskom centru.

Ustanovljeno je da je od 166 uzoraka, 25 bilo zaraženo bakterijama ili gljivicama.

Svih 25 inficiranih žena porodilo se pre vremena, dok su prerani trudovi kod 53 trudnice od onih kod kojih nije utvrđena infekcija, zaustavljeni i trudnoća produžena.

Stenfordski tim sada radi na utvrđivanju da li se infekcije mogu otkriti i pre nego što dođe do prevremenih trudova, što bi moglo da dovede do novog pristupa prevenciji ili lečenju u ovoj oblasti.

Izvor: RTS

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!