Ishrana i dojenje, dijeta i vežbanje

dijeta vezbanje i dojenje

Ishrana majke koja doji

Za žene koje doje važe ista pravila zdrave ishrane kao i za sve članove porodice. Kao što je istina da svi trebamo jesti:

  • svježe voće
  • povrće,
  • razne vrste mesa,
  • peciva od cijelog zrna,
  • žitarice,
  • hranu bogatu kalcijumom i proteinima itd.

ista ova pravila važe i za ženu koja dojji. Nije neophodno pridržavati se nikakvih posebnih pravila u ishrani.

Najjednostavnije rečeno: jedite raznovrsnu hranu, redovno i u umjerenim količinama.

Ranije se vjerovalo, mada mnoge majke i danas u to veruju, da žene koje doje moraju izbjegavati određenu hranu ili da neku drugu obavezno moraju koristiti, a sve sa ciljem kako bi uspješno dojile. Ni jedno, ni drugo, nije u potpunosti tačno. Ključ je u reči UMJERENOSTI (ne preterivati ni u čemu). Ukoliko se majka hrani raznovrsno i umjereno ona nema opravdane potrebe za dodavanjem raznoraznih vitamina i minerala u obliku dodataka ishrani. Njihova upotreba je opravdana jedino ukoliko majka izbjegava određenu hranu, poput vegana ili vegeterijanaca ili ima zdravstveno opravdan razlog za upotrebu dodatnih vitamina i/ili minerala.

Čak i kod žena koje nemaju raznovrsnu ishranu, ili je nemaju u dovoljnoj količini, mlijeko je i dalje najkvalitetnija hrana za bebu koja može da joj se ponudi.

Unos tečnosti – pijte kada ste žedne

Najbolji vodič za unošenje dovoljne količine tečnosti u majčin organizam je držanje pravila da piju uvijek kada osjete zeđ. Većina majki osjeti za vreme podoja žeđ i zato je dobro da na dohvat ruke imaju času vode. Među dobre izvore tečnosti spadaju: voda (na prvom i najznačajnijem mjestu), sokovi od voća i povrća, domaće supe, čajevi i ostali napitci.

Dobar pokazatelj unosi li majka dovoljno tečnosti u organizam, tj ako je ne unosi, su i boja njenog urina (koja postaje tamnija) kao i konstipacija (zatvor, čvrsta i suha stolica). U slučaju pojave zatvora najkvalitetniji način prevazilaženja problema je uvođenje veće količine vode u organizam kao i svežeg voća, povrća i žitarica radi boljeg unosa vlakana koji podstiču probavu i olakšavaju pražnjenje crijeva.

Nažalost još jedna od predrasuda koja je jako ukorenjena je i pogrešan savjet da majka koja doji mora da unosi dosta mlijeka u svoj organizam. Netačno! Da bi stvarale mlijeko nema potrebe za unošenjem velike količine mlijeka, a ukoliko vas brine unos kalcijuma njega ima i u drugim namirnicama: jogurt, sir, kuvani kupus, susam (dodat u raznim vrstama testa ili salatama), tofu sir, kelj, jetra (džigerica), bademi, brazilski orasi, sardine u konzervi ukoliko se jedu sa kostima…

Dijeta i dojenje

Za vrijeme trudnoće tijelo trudne žene stvara zalihe masnoće koje će joj biti potrebne za proizvodnju mlijeka i zato je dojenje najjednostavniji način da se te zalihe i potroše.

U prva dva mjeseca, ukoliko dojite i hranite se umereno i raznovrsno, taj višak će se topiti sam od sebe, bez nekog posebnog razmišljanja. Nemojte žuriti sa skidanjem kilaže nakon porođaja. Prva dva mjeseca su najkritičnija u uspostavljanju dobre laktacije i tada tijelu neće prijati nasilno smanjenje težine raznim dijetama. Sačekajte minimum ta prva dva mjeseca. Vašem tijelu potrebno je vrijeme da se oporavi od trudnoće, porođaja, hormonskog disbalansa i svega što ga snalazi.

U toku prvih šest mjeseci sasvim je prirodno da se kilaža majke sama smanjuje u proseku 0.5-1 kg mesečno. Mada ima i onih kod kojih posle porođaja dolazi do porasta tjelesne težine. Skidanje kilograma u vrijeme laktacije mora biti blago i postepeno. Razlog za ovo je slijedeći: pri naglom gubljenju kilograma u majčinom tijelu povećava se nivo toksina i ukoliko se naglo gube kilogrami postoji velika vjerovatnoća da će se deo njih izlučiti i kroz mlijeko.

Savjeti

Kako bi ovo prevazišli:

  1. ne preterujte ni u čemu
  2. umjereno vježbajte
  3. i obavezno unosite dovoljno vode

Dobar unos vode pomaže da se ova situacija prevaziđe bez potrebe da brinete o dojenju.

Ukoliko poslije dva mjeseca od porođaja kilaža i dalje stoji u mjestu, najbolja stvar koju majka može uraditi je da postepeno počne da uvodi u svoju dnevnu rutinu fizičku aktivnost. Biće dovoljno da trošite dnevno oko 100 kalorija, a to nije teško ukoliko počnete da šetate sa vašom bebom oko 3 km pet puta nedeljno i to ako je moguće noseći svoju bebu u adekvatnoj marami. Bebina težina će učiniti mnogo lakšim trošenje kalorija, a i beba će uživati u bliskom kontaktu.

Sam proces stvaranja mlijeka troši oko 500 kalorija tako da uz dodatno lagano vježbanje sve ide svojim tokom.

Proizvođači dijetetskih preparata koji se reklamiraju svuda oko nas nemaju obavezu da svoje preparate testiraju na ženama koje doje ili na uticaj njihovih preparata na bebu preko mlijeka. U dijetetskim preparatima lako se može desiti da se među sastojcima nalaze i oni koji nisu navedeni u sastavu na etiketi. Proizvođač mora garantovati sigurnost da proizvod neće naškoditi onome ko ga koristi, ali se to nažalost ne odnosi na dojilje i efekte na dojenu djecu.
Prije nego krenete u avanturu zvanu dijeta od koje ćete sigurno smršati za toliko i toliko dana… razmislite je li ta dijeta vrijedna ugrožavanja zdravlja vašeg djeteta.

Vježbanje i dojenje

Ubrzo poslije oporavka od porođaja umjereno vježbanje može samo da doprinese zdravlju majke.

Obavezno pratite brzinu gubljenja kilograma da se kilogrami ne bi previše brzo topili. Dobar i kvalitetan brushalter je obavezan, a vrijeme za vježbanje je najidealnije tempirati poslije podoja jer su dojke tada lakše. Na ovaj način će pritisak na dojke biti sveden na minimum i izvođenje vježbi će biti lakše.

Tereza Kiš
savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!