Ishrana i dojenje, dijeta i vežbanje

dijeta vezbanje i dojenje

Ishrana majke koja doji

Za žene koje doje važe ista pravila zdrave ishrane kao i za sve članove porodice. Kao što je istina da svi trebamo da jedemo sveže voće i povrće, peciva od celog zrna, žitarice, hranu bogatu kalcijumom i proteinima itd. isto to važi i za žene koje doje. Nije potrebno da se pridržavate nikakvih posebnih pravila u ishrani. Najjednostavnije rečeno jedite raznovrsnu hranu, redovno i u umerenim količinama.

Ranije se verovalo, mada mnoge majke i danas u to veruju, da žene koje doje moraju da izbegavaju određenu hranu ili da neku drugu obavezno moraju da koriste. Ni jedno ni drugo nije u potpunosti tačno. Ključ je u reči UMERENOST (ne preterivati ni u čemu). Ukoliko se majka hrani raznovrsno i umereno nema potrebe za dodavanjem raznoraznih vitamina i minerala u obliku dodataka ishrani. Njihova upotreba je opravdana jedino ukoliko majka izbegava određenu hranu, poput vegana ili vegeterijanaca ili ima zdravstveno opravdan razlog za upotrebu dodatnih vitamina i/ili minetara.

Čak i kod žena koje nemaju raznovrsnu ishranu ili je nemaju u dovoljnoj količini mleko je najkvalitetnija hrana za bebu koja može da se ponudi.

[wp_ad_camp_1]

Unos tečnosti – pijte kada ste žedne

Najbolji vodič za unošenje dovoljne količine tečnosti u majčin organizam je držanje pravila da piju uvek kada osete zeđ. Većina majki oseti za vreme podoja žeđ i zato je dobro da na dohvat ruke imaju času vode. Među dobre izvore tečnosti spadaju: voda (na prvom mestu), sokovi od voća i povrća, domaće supe, čajevi i ostali napitci.

Dobar pokazatelj da li majka unosi dovoljno tečnosti u organizam, tj ako je ne unosi, su i boja njenog urina (koja postaje tamnija) kao i konstipacija (zatvor). U slučaju pojave zatvora najkvalitetniji način prevazilaženja problema je uvođenje veće količine vode u organizam kao i svežeg voća, povrća i žitarica radi boljeg unosa vlakana koji podstiču probavu.

Nažalost još jedna od predrasuda koja je jako ukorenjena je i pogrešan savet da majka koja doji mora da unosi dosta mleka u svoj organizam. Netačno! Da bi stvarale mleko nema potrebe da unosite velike količine mleka u toku dana, a ukoliko vas brine unos kalcijuma njega ima i u drugim namirnicama. Ako ne volite mleko tu su: jogurt, sir, kuvani kupus, susam (dodat u raznim vrstama testa ili salatama), tofu, kelj, jetra (džigerica), bademi, brazilski orasi, sardine u konzervi ukoliko se jedu sa kostima…

[wp_ad_camp_1]

Dijeta

Za vreme trudnoće telo trudne žene stvara zalihe masnoće koje će mu biti potrebne za proizvodnju mleka i zato je dojenje najjednostavniji način da se te zalihe i potroše. U prva dva meseca ukoliko dojite i hranite se umereno i raznovrsno taj višak će se topiti sam od sebe. Nemojte da žurite da skinete kilazu na onu pre trudnoće. Prva dva meseca su najkritičnija u uspostavljanju dobre laktacije i tada telu neće prijati nasilno smanjenje težine raznim dijetama. Sačekajte minimum ta prva dva meseca. Vašem telu je potrebno vreme da se oporavi od trudnoće, porođaja, hormonskog disbalansa i svega što ga snalazi.

U toku prvih šest meseci sasvim je prirodno da se kilaža majke sama smanjuje u proseku 0.5-1 kg mesečno. Mada ima i onih kod kojih posle porođaja dolazi do porasta telesne težine. Skidanje kilograma u vreme laktacije mora da bude blago i postepeno. Razlog za ovo je sledeci: pri naglom gubljenju kilograma u majčinom telu se povećava nivo toksina i ukoliko se naglo gube kilogrami postoji velika verovatnoća da će se deo njih izlučiti i kroz mamino mleko. Kako bi ovo prevazišli ne preterujte, umereno vežbanje i obavezan unos dovoljno vode pomaže da se ova situacija prevaziđe bez potrebe da brinete o dojenju.

Ukoliko posle dva meseca od porodjaja kilaža stoji u mestu najbolja stvar koju majka može da uradi je da postepeno počne da uvodi u svoju dnevnu rutinu fizičku aktivnost. Biće dovoljno da trošite dnevno oko 100 kalorija, a to nije teško ukoliko počnete da šetate sa vašom bebom oko 3 km pet puta nedeljno i to ako je moguće noseći svoju bebu u adekvatnoj marami (slingu). Bebina težina će učiniti mnogo lakšim trošenje kalorija. Sam proces stvaranja mleka troši oko 500 kalorija tako da uz dodatno lagano vežbanje sve ide svojim tokom.

Proizvođači dijetetskih preparata koji se reklamiraju svuda oko nas nemaju obavezu da svoje preparate testiraju na ženama koje doje ili na uticaj na njihovu decu. U dijetetskim preparatima lako može da se desi da se među sastojcima nalaze i oni koji nisu navedeni u sastavu. Proizvođač jedino mora da garantuje sigurnost da proizvod neće naškoditi onome ko ga koristi ali se to nažalost ne odnosi na dojilje i efekte na dojenu decu. Proizvođač međutim može, ako želi, da kontaktira neku od laboratorija koja će se baviti ovom temom ali rezultati su pod velikim znakom pitanja jer se kontroliše samo da li postoji razlika između količina i sastojaka navedenih na etiketi.
Pre nego krenete u avanturu zvanu dijeta od koje ćete sigurno smršati za toliko i toliko dana… razmislite da li je ta dijeta vredna ugrožavanja zdravlja vaše dece.

Vežbanje
Ubrzo posle oporavka od porođaja umereno vežbanje može samo da doprinese zdravlju majke. Obavezno pratite brzinu gubljenja kilograma da se kilogrami ne bi previše brzo topili. Dobar i kvalitetan brushalter je obavezan, a vreme za vežbanje je najbolje posle podoja jer su dojke tada lakše. Na ovaj način će pritisak na dojke biti sveden na minimum i izvođenje vežbi će biti lakše.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!