Ishrana za vreme dojenja

ishrana

Još za vreme trudnoće svaka žena je obsuta mnoštvom informacija o tome šta bi trebalo da jede a šta da izbegava da ne bi došlo do nagomilavanja suvišnih kilograma. Ista stvar se dešava i posle porođaja sa majkama koje doje svoju bebu.

Istina je jako jednostavna i ne zahteva čak ni finansijske izdatke.

Kako treba da se hrani majka koja doji?

Idealan način ishrane za dojilje je potpuno isti kao i onaj koji se preporučuje svakoj zdravoj osobi. Ne postoji nikakva razlika.

[wp_ad_camp_1]

Osnovne grupe namirnica koje se preporučuju su sledeće:

 • Sveže povrće i voće (pogotovo sezonsko) u svežem ili obrađenom obliku;
 • Žitarice (pšenica, pirinač, kukuruz, ječam, proso…) najbolje integralno, u raznim oblicima kao celo zrno, lomljeno, kao griz ili brašno (i proizvodi napravljeni od njih poput raznih vrsta hlebova ili pasta)
 • Hrana bogata proteinima životinjskog porekla (mlečni proizvodi, jaja, meso i riba) ili biljnog (sočivo, pasulj, soja)
 • Male količine masnoća pre svega hladno ceđenih ako je moguće

Sada kada znate šta trebate da koristite zapamtite i to da je potrebno jesti što raznovrsnije. Nemojte da preterujete ni u jednoj od ovih grupa i sve će biti ok.

Da li postoji hrana koju moram izbegavati?

Postoji mnogo mitova o tome šta se mora izbegavati. To su samo mitovi. Jedino što se može izbegavati i to privremeno je hrana za koju sigurno utvrdite da smeta vašem detetu. Znači ako ste više puta proverili i utvrdili da nešto smeta onda se privremeno ta hrana isključuje iz vaše ishrane. NIŠTA se ne isključuje samo zato što je “komšinica, rođaka, prijateljica, patronažna, internet, časopis…” bilo ko rekao da se ne jede ili ne pije za vreme dojenja.
Naravno alkohol, duvan, narkotici i lekovi spadaju u posebnu kategoriju, ovde pričamo o ishrani. Za lekove su zaduženi doktori koji moraju znati da dojite pa će i terapija biti usklađena tako da ne smeta dojenju. O lekovima i dojenju imate ovde detaljnije: Dojenje i lekovi – opšti saveti

[wp_ad_camp_1]

Koliko kalorija moram da unosim više nego obično dok dojim?

Broj kalorija koji je potrebno uneti zavisi od toga koliko je masnih naslaga mama „spremila“ za vreme trudnoće ali i od fizičke aktivnosti. “Stara škola“ je učila mame da je potrebno da unose 500 kalorija na dan više nego što su unosile pre trudnoće, međutim nova istraživanja su pokazala da dok kod nekih žena ova cifra velika i nije potrebna ima i žena koje zbog svog metabolizma moraju da unose i više od 500 kalorija dnevno u odnosu na period pre trudnoće.

Da li je potrebno da pijem mleko da bi imala više mleka?

Ne.  Mleko se ne stvara unosom kravljeg mleka. Mleko pijte ako Vam prija i ako kod bebe ne stvara povećanje gasova i grčeva.

Treba li mi dodatni kalcijum?

Ne ukoliko se hranite zdravo i raznovrsno. Hrana bogata kalcijumom:

 • Mleko od koze ili ovce
 • Konzervirana riba
 • Integralne žitarice i integralno brašno
 • Zeleno povrće
 • Bademi, orasi…
 • Susam
 • Tofu

Koliko tečnosti trebam da unosim dok dojim?

Najbolje pravilo je piti uvek kada osetite žeđ. Preterano unošenje tečnosti nema uticaj na količinu mleka. Najbolji napitak je voda jer uz vodu mama ne dobija nepotrebne kalorije.

Da li je potrebno uzimati gvožđe za vreme dok se doji?

Uz raznovrsnu ishranu nema potrebe da se unose dodatne količine gvožđa. One se uzimaju samo ako je pregledom majčine krvi utvrđen nedostatak hemoglobina, a to se radi naravno u dogovoru sa svojim doktorom.

Da li vegeterijanka može da doji bebu a da se i dalje hrani po principima vegeterijanske ishrane?

Da. Jedini izuzetak su vegani koji ne koriste, pored mesa, ni mlečne proizvode i jaja. Kod vegana se preporučuje korišćenje dodatnog B12.

Kako da smršam dok dojim bebu?

Većina žena bi volela jako brzo posle porođaja da vrati svoju težinu na onu pre trudnoće. Nemojte da žurite. Dajte vremena Vašem telu da se oporavi od trudnoće i porođaja i što je još važnije neka se uspostavi laktacija pa tada krenite da radite na svojoj težini. Bebi je potrebna odmorna mama. Kada odlučite da krenete sa vežbanjem neka to bude primereno Vašem telu. Kilažu nikako nemojte da skidate previše brzo jer će to iscrpiti Vaš organizam.  Najidealnije je da se ne gubi više od 2kg mesečno.

Savet +
Pre vežbanja podojite bebu da bi grudi bile lakše, obavezno nosite dobar sportski brushalter i unosite tečnost za vreme vežbanja.

[wp_ad_camp_1]

Zaključak:
Hranite se raznovrsno, unosite u Vaš organizam onoliko vode koliko osećate da Vam treba. Ukoliko želite da se bavite fizičkom aktivnošću sačekajte da beba napuni bar tri meseca i nemojte da preterujete u brzini skidanja kilograma. Ne više od dva kilograma mesečno.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!