Izbegavajte kafu na početku trudnoće

Ginekolozi upozoravaju:

 

Samo dve šoljice kafe u toku dana mogu da udvostruče rizik od pobačaja, tvrde britanski stručnjaci.

Prema dosadašnjim preporukama stručnjaka, maksimalna dnevna doza kofeina za trudnice iznosi 300 miligrama ili četiri šoljice kafe. Pa, ipak rezultati najnovije studije objavljene u „American Journal of Obstetrics and Gynaecology“ pokazuju da je već 200 miligrama kofeina dovoljno da se rizik od pobačaja udvostruči.
„Prvih 12 nedelja vrlo je osetljivo razdoblje za dete. To je vreme kada se događa najveći broj pobačaja“, objašnjava dr Pat O’Brien, britanski ginekolog.
Naravno, na uzrok ovog nesrećnog ishoda mogu da utiču i drugi faktori, poput godina trudnice, prethodni abortusi i neplodnost. Ipak, svi razlozi pobačaja još uvek su nejasni.

Rezultati istraživanja dobijeni su nakon upoređivanja prehrambenih dnevnika 1.063 trudnice, nakon čega je ustanovljena povezanost između rizika od pobačaja kod onih žena koje su dnevno konzumirale više od 200 miligrama kofeina. Kod njih je rizik za pobačaj bio povećan za 25 odsto u odnosu na one koje su se suzdržavale od kofeina.
Od svih sastojaka pića, kofein se smatra glavnim krivcem za rizičnu trudnoću jer je ustanovljeno da prolazi kroz placentu do fetusa, ali nije sasvim sigurno kako deluje na njega.
„Glavna poruka koju želimo da pošaljemo trudnicama nakon ovih nalaza jeste da bi trebalo da prestanu da unose bilo kakav kofein tokom trudnoće“, rekao je vođa istraživanja dr De Kun Li.

Opasna doza
300 mg kofeina (FSA)
– tri do četiri šoljice instant kafe
– tri šoljice filter-kafe
– šest šoljica čaja
– osam limenki „kole“
– četiri limenke tzv. energetskih pića
– 400 g obične čokolade

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!