Izdajanje mleka 1. deo

izdajanje

Ponuda – potražnja… to je princip po kom se mlijeko u dojkama stvara. Što više mlijeka izlazi iz dojki i što više majka stimuliše svoje tijelo da stvara mlijeko njega će više biti. Najbolji stimulans za stvaranje mlijeka i najbolja pumpa za izvlačenje mlijeka su bebina usta! Međutim dešava se da majka odluči da povremeno ili čak i stalno izmlaza mlijeko koje zatim daje bebi.

U tom slučaju radi se o vještačkom stimulisanju tijela. Koliko će majka biti uspješna zavisi od dosta faktora pa hajde da napišem nešto o njima.

 • Činjenica da majka može da izmjeri količinu mlijeka koju izdoji i trenutak kada se količina mlijeka iz bilo kog razloga smanji može jako stresno da utiče na majku.
 • Majkme koje izdajaju mlijeko moraju da pripreme određen broj obroka za bebu ali kada se desi da mlijeka nema dovoljno na zalihama eto još jednog razloga za stres.
 • Kao što sam već rekla beba je najbolji stimulans za stvaranje nove količine mlijeka pa je samim činom izdajanja mlijeka pumpicom još više otežano održavanje i povećanje količine.

izdajanje flasicaŠta se smatra normalnim kod izdajanja mlijeka?

Da li znate šta se smatra uobičajnom količinom  koju majka može da izdoji iz jednog izdajanja iz obe dojke?

15-60ml!!! I to je to!

To je uobičajna količina koju majke koje doje u prosjeku izvlače iz obe dojke za jedan podoj.  Majke koje mogu da izdoje veću količinu to mogu da urade jedino ako imaju problem sa prepunjenošću dojki ili su razvile dobru praksu izdajanja. Veliki broj majki očekuje da će iz jednog izdajanja izvući 120 – 240ml po izdajanju a čak i 120ml je neuobičajno mnogo.

Kada se radi o izdajanju u vrijeme kada be ne sisa tada je moguće po jednom izdajanju imati veću količinu mleka. Količina može da varira u zavisnoti od dana do dana pa čak i od jednog do drugog izdajanja.

Šta može da utiče na smanjenje količine mlijeka?

Neke od poznatih stvari koje utiču na količinu mlijeka: menstrualni ciklus, ovulacija, hormonske promene u organizmu, trudnoća, stres, korišćenje kontracepcije na bazi estrogena, …

Važno je da znate da količina mlijeka koju uspijete da izdojite nije mjera koliko mlijeka ima već samo mjera koliko ste uspeli da izvučete.

Kada želite da izdajate više mlijeka prvo provjerite vašu pumpu za izdajanje:

 • Da li koristite adekvatnu pumpicu za količinu mleka koju želite da izdajate?
 • Koliko je stara vaša pumpica? Svaka pumpica ima svoj rok trajanja i namjenjena je za određenu količinu izdajanja i ima svoj rok trajanja.
 • Proverite djelove pumpice koji se mijenjaju možda su istrošeni. Uobičajni rok za korišćenje je 3-6 meseci nakon čega se određeni dijelovi habaju i treba ih provjeriti i po potrebi zamjeniti.

Kada je problem u mami…:

 • Da li ste na dijeti? Jedite redovno, hrana bogata proteinima može da vam pomogne.
 • Da li ste žedni? Ne zaboravljajte na unos vode.
 • Da li se odmarate koliko treba? Naravno da je teško uz bebu ali odmarajte koliko je god moguće. I najmanji odmor mnogo znači.
 • Stres? Jako utiče na oslobađanje refleksa za ispuštanje mleka.
 • Da li ste se razboleli? Visoka temperatura može da utiče privremeno na smanjenu prouzvodnju mleka.

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!