Izdajanje mlijeka pumpicom/izdajalicom – osnovno uputstvo za održavanje higijene

Obezbjeđivanje majčinog mlijeka jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za zdravlje i razvoj bebe. Izdajanje mlijeka jedan je od načina da se bebi osigura majčino mlijeko. Međutim, mikrobi se mogu brzo namnožiti u majčinom mlijeku ili na ostacima majčinog mlijeka koji se nalaze na dijelovima izdajalice. Prateći ove korake možete održavati izdajalicu čistom i zaštititi bebu od mikroba. Ako je vaša beba rođena prerano ili ima drugih zdravstvenih problema, vaš pružatelj zdravstvenih usluga može imati više preporuka za sigurno izdajanje majčinog mlijeka.

PRIJE SVAKE UPOTREBE

 1. Operite ruke. Operite ruke dobro koristeći sapun i vodu u trajanju od 20 sekundi.
 2. Sastavite izdajalicu. Sastavite sve djelove izdajalice. Provjerite da li postoje vidljivi tragovi buđi ili prljavštine koja se nakupila pri stajanju. Ako su cevčice buđave obavezno ih zamjenite.
 3. Očistite je ako je dijelite sa nekim. Očistite displej sa dugmićima, dugme za uključivanje i brojač sa maramicom za dezinfekciju.

POSLIJE SVAKE UPOTREBE

 1. Čuvajte mlijeko na siguran način. Dobro zatvorite poklopac na posudici, zatvorite kesicu u kojoj čuvate mlijeko, upišite datum i vrijeme i odmah spremite u frižider, zamrzivač ili hladnu torbu sa pakovanjima leda. Ukoliko će pakovanje biti čuvano u bolnici ili ustanovi za čuvanje djece onda dodajte i ime na etiketu.
 2. Očistite prostor gdje izdajate. Pogotovo ako koristite zajedničku izdajalicu, prebrišite displej sa dugmićima, dugme za uklučivanje i brojač sa vlažnom maramicom za dezinfekciju.
 3. Odvojite dijelove i pregledajte izdajalicu. Skinite cijevčice i skinite sve dijelove koji dolaze u kontakt sa dojkom/mlijekom (na primer lijevak koji se stavlja na dojku, ventile, membrane, konektore i flašice sa mlijekom).
 4. Isperite dijelove sa vodom. Isperite sve dijelove koji dolaze u kontakt sa dojkom/mlijekom pod tekućom vodom kako bi se uklonili ostaci mlijeka.
 5. Operite sve dijelove izdajalice. Odmah nakon izdajanja operite sve dijelove koji dolaze u kontakt sa dojkom/mlijekom, na jedan od ponuđenih načina.
  • Ručno pranje.
   1. Koristite kadicu za pranje. Stavite sve dijelove pumpice u čistu kadicu koju koristite samo za pranje opreme koju koristite za hranjenje djeteta. Nemojte stavljati dijelove izdajalice direktno u sudoperu jer mikrobi iz sudopere ili odvoda mogu da kontaminiraju izdajalicu.
   2. Dodajte vodu i deterdžent. Napunite kadicu sa vrućom vodom i dodajte deterdžent.
   3. Očistite. Očistite sve dijelove prema uputstvu proizvođača, Ukoliko koristite četku za pranje onda koristite onu koju ćete koristiti isključivo za pranje posuđa koje koristite za hranjenje bebe.
   4. Isperite. Isperite tako što ćete držati predmete ispod tekuće vode ili potapanjem u drugu kadicu, koju koristite samo za ovu najmenu, sa čistom vodom.
   5. Osušite. Omogućite da se sve dobro osuši. Odložite dijelove pumpice/izdajalice, četku za čišćenje i kadicu na čistu, nekorišćenu krpu na mjestu gdje nema prljavštine i prašine. Nemojte koristiti kuhinjske krpe za sušenje dijelova jer korišćenjem možete prenijeti klice na ove dijelove.

baby bottles in dishwasher

  • Pranje u mašini za suđe (ako je preporučeno od strane proizvođača).
   1. Pranje. Postavite rastavljene dijelove u mašinu za suđe. Obratite pažnju da male sitne dijelove stavite na gornju policu u korpicu za sitne dijelove ili u mrežastu mrežicu za pranje kako sitni dijelovi ne bi završili u filteru mašine. na gornjoj polici. Ako je moguće uključite mašinu na program sa vrućom vodom i sušenje grijanjem (ili program za sterilizaciju); ovo će pomoći da se uništi što veći broj mikroba. 
   2. Izvadite iz mašine. Operite ruke sapunom i vodom prije vađenja i spremanja opreme iz mašine. Ako dijelovi nisu suvi onda ih stavite na čistu ne korišćenu kuhinjsku krpu ili papirni ubrus da se dobro osuše prije spremanja. Nemojte trljati dijelove krpom radi sušenja jer to može na dijelove nanijeti mikrobe.
 1. Operite kadicu i četku za pranje. Ako koristite kadicu za pranje ili četku za pranje za čišćenje dobro ih isperite i dozvolite da se osuše nakon svake upotrebe. Uzmite u obzir i njihovo pranje svakih nekoliko dana ili u mašini za pranje suđa sa vrelom vodom i sušenjem sa grijačima, ako je dozvoljeno njihovo pranje na taj način, ili operite ručno sa toplom vodom i deterdžentom.

ZA EKSTRA ZAŠTITU, STERILIŠITE

Za dodatno uklanjanje mikroba sterilišite dijelove pumpice barem jednom na dan. Sterilizacija je posebno poželjna ako djete ima manje od tri mjeseca, ako je rođeno ranije ili ako ima oslabljen imuni sistem zbog bolesti ili liječenja (kao što je hemoterapija ili kancer). Dnevno sterilisanje dijelova izdajalie ne mora biti neophodno za stariju, zdravu djecu, ukoliko se dijelovi dobro detaljno peru nakon svake upotrebe. Sterilišite sve dijelove (čak i četku za pranje bočica i kadicu u kojoj perete) koristeći jednu od ovih metoda.

Napomena: Ukoliko koristite mašinu za pranje sa vrelom vodom i vrućim sušenjem (za sterilizaciju) za čišćenje izdajalice i svih potrebnih dijelova, onda posebna sterilizacija nije neophodna.

 1. Prvo operite. Dijelovi izdajalice, četke za pranje flašica/bočica, kadica u kojoj perete sve, se sterilišu tek nakon što su oprani.
 2. Sterilišite. Sterilišite izdajalicu, četke i kadicu koristeći jednu od navedenih metoda. Provjerite uputstvo proizvođača o tome da li je dozvoljeno parenje ili otkuvavanje.
  1. Parenje:
   • Koristite mikrotalasnu pećnicu ili paročistač prema uputstvu proizvođača.
  2. Pot of boiling water on stove

   Otkuvavanje:

   • Potopite sve djelove koje sterilišete, ako smiju da se otkuvavaju, u šerpu tako da su pod vodom.
   • Poklopite i ostavite da voda provri.
   • Ostavite da vri 5 minuta.
   • Izvadite dijelove sa čistim hvataljkama.
 3. Ostavite da se dobro osuši na vazduhu. Odložite sve otkuvane dijelove na čistu ne korištenu kuhinjsku krpu ili papirni ubrus na čisto mjesto zaštićeno od prljavštine i prašine. Nemojte krpom brisati djelove jer tako možete prenijeti klice sa nje na sterilisane dijelove.

Ostavite sve dijelove da se dobro osuše prije spremanja. Kada su kompletno suvi svi djelovi bi trebalo da se spreme u čist prostor kako bi se izbjegla kontaminacija.

 • Operite ruke. Dobro operite ruke sa vodom i sapunom.
 • Sastavite. Sastavite sve čiste suhe dijelove.
 • Spremite. Sastavljenu pumpicu spremite na zaštićeno mjesto, kao što je na primjer kesa sa zipom za odlaganje hrane. Odložite kadicu i četku na čisto mjesto.

Kako čistiti cjevčice:

 • Ukoliko izdajalicu koristite na ispravan način cjevčice neće doći u kontakt sa mlijekom i nema potrebe da se rutinski čiste.
 • Imajte rezervne cjevčice pri ruci u slučaju da se one koje koristite isprljaju ili oštete.
 • Ukoliko nakon izdajanja primjetite u cjevčicama imate kapi vode, odvojite ih od ventila (flange) a ostavite spojene za pumpicu7izdajalicu. Uključite pumpicu par minuta da radi dok se kapljice osuše.
 • Ukoliko u cjevčicama ima mlijeka  ili buđi teško će se očistiti. Zamijenite ih za novi set i provjerite da li je do toga došlo zbog:
  • Ventile ili membrane treba zamjeniti.
  • Cijev je bila nepravilno prikačena na izdajalicu.
 • Ukoliko je spoljašnja strana cjevčica prljava, prebrišite je vlažnom krpom ili maramicom za dezinfekciju.

izvor: cdc.gov


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!