Izmlazanje (izdajanje) mleka – kada, kako, koliko?

izdajanje masaza dojke

Jedna od važnih veština koju bi svaka majka koja razmišlja o dojenju trebalo da nauči je izmlazanje (izdajanje) mleka.

  • Kako se izmlazati?
  • Koliko izmlazati?
  • Da li izmlazati rukom ili upotrebiti pumpicu za izmlazanje?
  • Šta ako ne uspevate da izmuzete dovoljno mleka?
  • Kako se mleko čuva?

To su sve pitanja na koja majke traže odgovore.

Izbor metode izmlazanja mleka

Da li ćete korititi pumpicu za izmlazanje ili vam više odgovara ručna tehnika izmlazanja zavisi od toga u kakvoj je situaciji vi nalazite. Ukoliko ćete svakog dana biti odvojeni od vaše bebe (na primer jer ste počeli da radite) ili ćete biti odvojeni od bebe jer je beba zadržana duže u porodilištu, u ovim situacijama bi pumpica za izmlazanje možda bila praktičniji izbor za vas.

Kao što je slučaj i sa svim ostalim uređajima tako i pumpica za izmlazanje ima različitih modela od ručnih, zatim malih električnih pumpica pa sve do duplih električnih pumpica koje izmlazaju mleko iz obe dojke u isto vreme. Izbor odgovarajuće pumpice zavisi isključivo od vaših potreba i budžeta. Nije loša ni opcija da za početak pozajmite pumpicu, da je jednostavno probate, pa ukoliko vam odgovara da istu takvu i kupite.

[wp_ad_camp_1]

Međutim ukoliko je izmlazanje mleka samo trenutna potreba, kao na primer ako je potrebno samo da popustite napetost u dojkama zbog prepunjenosti dojki ili da izvučete manju količinu mleka da podmirite potrebe vaše bebe za kratko vreme dok niste kući, možda će vam u tom slučaju ručno izmlazanje mnogo više prijati. Ručno izmlazanje je tehnika koja se vremenom nauči i nemojte da vas brine ako vam ne ide od ruke.

Ručno izmlazanje:

Pre početka izmlazanja poželjno je da dojke „pripremite“ dojku tako što ćete je lagano izmasirati pokretima koji idu od korena dojke ka bradavici. Lagani kružni pokreti od korena dojke ka bradavici preko cele površine dojke. Možete staviti toplu oblogu pre masaže koja će pomoći lakše pokretanje mleka.
izdajanje masaza dojkeNakon obloge i lagane masaže koja ne treba da boli prelazite na izmlazanje mleka:
1. Dojku uhvatite palcem i kažiprstom u delu gde areola (tamniji deo oko bradavice) prelazi u kožu,
2. lagano gurnite prstima ka grudnom košu,
3. pritisnite prste jedan ka drugome i
4. oba prsta „gurnite“ lagano ka bradavici ali da prsti ne klize po koži.

Ponavljajte ovaj pokret nekoliko puta, a zatim kažiprst i palac pomerite u pravcu kazaljke na satu (ili obrnuto) da bi ponovili ovaj postupak na sledećem mlečnom kanalu kao što je prikazano na slici. Ponavljajte dok ne uradite pun krug pa ponovo iz početka.

Video:

Osnove izmlazanja mleka

Bez obzira koju tehniku izmlazanja koristite u početku učenja izmlazanja možete da se očekujete male prepreke. Verujte da je sasvim uobičajno da se u prvim pokušajima izmlazanja dešava da majka iako su joj dojke pune mleka nemože da izmuze više od par kapi mleka. Vežbanjem i upornošću doći ćete do trenutka kada ćete prvi put videti mlaz mleka i u tom trenutku ćete osetiti o čemu se radi i da izmlazanje može da bude jako korisno, jednostavno i nagrađeno dragocenim mlekom.

Količina mleka koju majka može da izmuze zavisi od više faktora koji zavise od toga kada se majka izmlaza (doba dana) pa do toga koliko je majka u tom trenutku opuštena ili pod stresom.

Evo nekoliko predloga koji mogu da vam pomognu da se pokrene refleks otpuštanja mleka koji je važan faktor u celom ovom procesu, a na koji uticaj ima i fizička ali i psihička opuštenost majke.

  • Sedite opušteno; pokušajte da vas u tim trenutcima niko ne ometa i da vam ništa ne odvlači pažnju. Isključite zvono na telefonu i zamolite ukućane da vas ne uznemiravaju. Ukoliko imate i starije dete pokušajte da ga zabavite nekom aktivnošću koja ne zahteva vaše direktno učešće već dete može samostalno da se zabavlja neko vreme ali naravno da vam buda “na oku”.
  • Budite skoncentrisani na ono šta trebate da radite. Bilo bi dobro da imate neku vrstu „rituala“ pre započinjanja izmlazanja kao što je naprimer ispijanje šolje čaja ili jednostavno opuštanje uz nekoliko dubokih udisaja. Ukoliko se izmlazate u kući ono što takođe može da vam prija je tuširanje toplom vodom ili držanje toplih obloga (na primer pamučna pelena koju ste zagrejali peglom ili na TA peći) da bi pomogli širenje mlečnih kanala i lakše pokretanje refleksa otpuštanja mleka.
  • Nekim makama pomaže jednostavno razmišljanje o svojoj bebi ili pogled na bebu koja opušteno spava, zamišljanje reke mleka, kontakt sa bebinom garderobom koja „miriše na vašu bebu“…
  • Slušanje muzike ili razgledanje časopisa – bilo šta što će dozvoliti Vašem telu da se maksimalno opusti i dozvoli pokretanje mleka.

Kada se izmlazati i koliko često?

Kada izmlazati mleko i koliko često to zavisi od starosti bebe, razloga i od potreba samog trenutka. Ukoliko je vaša beba mlađa od šest meseci, a vi ste od nje odvojeni duže vreme u tom slučaju je potrebno da se izmlazate najmanje na svaka tri sata. Na ovaj način ćete održavati proizvodnju mleka ali i sakupiti mleko koje vaša beba može da koristi u vašem odsustvu. Neke majke imaju praksu da izmlazaju mleko rano ujutro dok su još kod kuće pre polaska na posao.

Jutra su često dobro vreme za izmlazanje mleka jer se tada u dojkama nalazi najveća količina mleka, a i telo ga tada jače proizvodi jer je majka odmornija.

Kada se radi o izmlazanju zbog prepunjenosti dojki, bez obzira da li je do njega došlo zbog jakog nadolaska mleka nakon porođaja ili zbog toga što je neki od podoja preskočen tada se radi drugačije. O tome kako srediti stanje kod prepunjenih dojki pročitajte ovde: Praktični saveti: Šta da radim dojke su mi prepune mleka?

Koliko mleka ostavljati?

Nemojte da upoređujete Vaše mleko sa količinama adaptiranog mleka. Uopšteno rečeno bebe koje sisaju za jedan obrok piju od 60-120ml mleka tako da je najbolje da količine mleka pri skladištelju ne budu veće od 120ml. Mnogo je praktičnije da spremite vise „doza“ sa manjom količinom vašeg mleka.

Sve detalje o čuvanju i korišćenju izdojenog mleka možete pročitati ovde: Kako se čuva majčino (humano) mleko

Šta ako izdajanje ne ide tako lako? Pročitajte i ovaj tekst: Izdajanje mleka 1. deo

Tereza Kiš
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!