Jabuke i ribe uz dojenje protiv astme, ekcema i alergije

Dojenje i inteligencija

Konzumiranje jabuka i ribe u toku dojenja može da spreči nastanak astme, ekcema i alergije kod beba. To, međutim, ne znači da treba odmah preći na dijetu samo sa jabukama i ribama – upozoravaju naučnici sa Univerziteta u Torontu.

Studija je pokazala da žene koje jedu više od četiri jabuke nedeljno imaju veće šanse da rode bebe koje neće bolovati od astme. Ista studija je pokazala da će žene koje jedu ribu više od jedanput nedeljno roditi decu koja će imati 43% manje šanse da razviju ekcem u poređenju sa decom žena koje nisu jele ribu.

Holandski naučnici pratili su 1.253 dece i njihove majke u periodu od pre rođenja do navršene pete godine života. Majke su popunile upitnik pre porođaja, a zdravlje i ishrana dece praćeni su posle porođaja.

Deca majki koje su jele više od četiri jabuke nedeljno imala su 46% manje šanse da razviju simptome astme i 53% manje šanse da im bude postavljena dijagnoza astme.

Smatra se da antioksidanti iz jabuka imaju zaštitu ulogu.

Profesor dr Dejvid Jeng (David Yeung) sa Torontskog univerziteta smatra da su potrebne dodatne kliničke studije, iako se žene koje jedu dosta jabuka i ribe generalno zdravo hrane.

Ukoliko majka isključivo doji svoje dete najmanje tri meseca, značajno smanjuje rizik od nastanka astme, ekcema i alergije. To naročito važi za bebe visokog rizika za razvoj nekog od ova tri oboljenja.

Profesor dr Robert Vud (Robert Wood), pedijatar i direktor Odseka za dečju alergiju i imunologiju Džons Hopkins univerziteta (Johns Hopkins Univesity) u Americi, prikazao je rezultate 18 studija i smatra da dojenje u trajanju od najmanje tri meseca ima izuzetno značajan zaštitini efekat od razvoja ove tri bolesti. Ukoliko postoji problem s alergijom u porodici, majka treba isključivo da doji bebu najmanje četiri meseca.

Kanadsko udruženje dečjih lekara i Ministarstvo za zdravlje Kanade savetuju dojenje kao isključiv način ishrane prvih šest meseci da bi se sprečio nastanak alergije, koje je sve više i više.

izvor: sanportal.info

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!