Jak refleks izlaska mleka

Više je razloga zašto neke majke imaju izrazito jak refleks izlaska mleka. Ukoliko se radi samo o posledici prepunjenih dojki, koje se najčešće javljaju u prvim danima (retko nedeljama) nakon porođaja onda probajte polako smiriti tu prepunjenost kako je opisano u ovom tekstu: Praktični saveti: Šta da radim dojke su mi prepune mleka?

[wp_ad_camp_1]

Ukoliko dojke nisu prepunjene već se radi o jednostavno prohodnijim dojkama iz kojih pod uticajem hormona oksitocina mleko ide prebrzo, pogotovo kada se radi o sasvim malim bebama, probajte ovako:

Kako pomoći detetu kada majka ima jak refleks ispuštanja mleka?

 • Pronađite u zavisnosti od uzrasta deteta položaj koji će detetu pomoći da lakše savlada jak nadolazak mleka, preporučuje se da beba sisa u što uspravnijem položaju i/ili da je iznad dojke. Neki od tih položaja su prikazani na ovim slikama:
 • Podižite dete često da podrigne kako bi izbacila višak vazduha iz stomaka kog se naguta u trenutcima kada mleko ide jako.
 • Dojite kada je dete pospano i opuštenije. beba će tada “nežnije” da sisa pa će i mleko sporije da izlazi.
 • Sačekajte da osetite kada krene mleko pa nežno dete skinite sa dojke stavljanjem vrha malog prsta u ugao detetovih usta da lakše ispusti dojku. Pustite mleko da iscuri pa kada se smiri vratite dete na dojku.
 • Ukoliko je potrebno ali samo ako je stvarno potrebno izdojite malo mleka na početku da se dojka malo isprazni pa stavite bebu da sisa. Ovo je nezgodna metoda jer izdajanjem podstičete stvaranje sve više mleka. Ako krenete ovako onda se trudite da vremenom polako smanjujete tu količinu koju izdajate kako bi se polako smanjila količina mleka koja se stvara i smanjila prepunjenost dojki.

Još nekoliko saveta:

 • Masiranje dojke pred podoj, lagano nežno sa svih strana, može da pokrene izlazak mleka i da olakša da se smanji pritisak izlaska mleka kada dete krene da sisa. Masirajte od korena dojke ka areoli.
 • Topla obloga pred podoj ili topao tuš, takođe može da pokrene mleko tako da pred podoj izađe manja količina i samim tim olakša detetu sisanje
 • Nakon što ispustite tu manju količinu hladne obloge na kratko mogu da pomognu pre postavljanja deteta na dojku. Suziće se malo krvni sudovi u dojci pa će to pomoći da se smanji nadolazak oksitocina i automatski uspori izlazak mleka.
 • Probajte da beba bude na vama tako da svojim ustima i licem vrši blagi pritisak na dojku tj areolu, i to može da uspori izlazak mleka
 • Uvek na kratko prekinite podoj ako vidite da se dete “guši” od naleta mleka. Neka iscuri pa nastavite sa podojem.
 • Podignite dete češće da podrigne, pogotovo posle naleta mleka, to će pomoći da izbaci višak vazduha i da lakše nastavi sa podojem, ako želi
 • Uvek imajte pri ruci manji peškirić ili pamučnu pelenu da je prislonite na dojku dok mleko curi van
 • Probajte da dete sisa u kraćim vremenskim intervalima, tj češće, to zna da pomogne da podoji budu mirniji. Kada su razmaci veliki tada dete sisa halapljivije, dojke su punije pa je i refleks jači. Preko dana gledajte da razmak nije veći od tri sata, a preko noći jednom od 5 sati (naravno ako dete i preko noći traži češće obavezno se daje)

Više detalja o refleksu imate ovde: Let down refleks ili refleks ispuštanja mleka


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!