Jesen je vrijeme dječijih infekcija

PREPORUKE DOMA ZDRAVLJA PODGORICA

Početkom školske godine, kada se veliki broj mališana okupi na jednom mjestu, bilo u školi ili u nekoj od predškolskih ustanova, počinju i respiratorne infekcije, karakteristične za ovaj jesenji period. Ove infekcije, koje su u 90 odsto slučajeva izazvane virusima, brzo se šire među djecom, naročito predškolskog uzrasta. Prenose se kapljičnim putem ( kašljanjem i kijanjem), ali i preko ruku, direktnim kontaktom sa inficiranim materijalom. Infekcije respiratornog sistema mogu biti uzrokovane sa oko 200 tipova respiratornih virusa i spadaju među najčešće infekcije djece. U prvih 5 godina života u prosjeku dijete ima 6 do 9 ovih infekcija godišnje.
Zabrinuti roditelji, više puta dovode djecu kod pedijatra na pregled, radi curenja nosića, kijanja, blago ili umjereno povišene tjelesne temperature, kašlja, promuklosti, pa i otežanog disanja. Najčešće su to djeca predškolskog uzrasta, koja su prvi put ove godine krenula u vrtić ili neki drugi oblik kolektivnog smještaja. Treba znati da jedan dio odrastanja predstavljaju i česte infekcije kod djece koja ulaze u kolektiv, gdje se prvi put sreću sa većim brojem djece na jednom, obično ograničenom prostoru.

Naime, kod djece do pete godine života odbrambeni sistem nije još dovoljno izgrađen, a da bi se izgradio, djeca treba da dođu u kontakt sa raznim uzročnicima bolesti, tj. da stvore specifičnu odbranu na pojedine uzročnike. Ove infekcije kod djece koja prvi put borave u kolektivu, se mogu javiti čak 10 do 12 puta godišnje.
U kontaktu sa uzročnikom bolesti djeca će reagovati različito. Jedan te isti uzročnik bolesti može izazvati različite kliničke slike, ili više različitih uzročnika može dati istu kliničku sliku. Nijedno dijete neće reagovati na isti način. Njegova reakcija zavisiće od više faktora kao što su pol, uzrast, stanje uhranjenosti, urođene malformacije, dojenje, atopija i drugo. Važno je da ovo roditelji znaju i da u zavisnosti od reakcija djeteta odluče da li će djecu i dalje voditi u vrtić ili će se odlučiti za „baka varijantu“, dok se njegov odbrambeni mehanizam ne „izgradi“. Ipak su rijetka djeca koja se zbog čestog obolijevanja ispišu iz vrtića, većina njih „pregura“ bez većih problema i ovu fazu odrastanja.
Roditelji su često nezadovoljni odlukom pedijatra da za ovakvu infekciju dijete ne dobije „očekivani sirup“ ili možda injekcije. Treba da znaju da se virusne infekcije liječe simptomatski, što znači – da se za sekret iz nosića preporučuje čišćenje nosa fiziološkim rastvorom, pomoću pumpice ili izduvavanjem sekreta uz eventualnu kratko trajnu upotrebu vazokonstriktornih kapi; povišena tjelesna temperatura se obara antipireticima po tipu paracetamola ili ibuprofena, tuširanjem ili masiranjem djeteta, izbacivanje sekreta kod kašlja se pospješuje toplim napicima uz upotrebu ekspektoranasa, sve to uz laganu ishranu, mirovanje i izolaciju djeteta. Dobro je poznato da antibiotici ne djeluju na viruse, ne skraćuju tok, niti sprečavaju komplikacije bolesti, pa je davanje ovih vrsta ljekova kod virusnih infekcija nepotrebno i nedjelotvorno, pogotovo ako se zna da antibiotici nijesu bezazleni ljekovi jer imaju i neželjena dejstva.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!