Jesti ribu u trudnoći – da ili ne?

Izvor: roditeljportal

Žene koje žele da zatrudne, ili koje su trudne, kao i one koje doje, trebalo bi da svake nedelje pojedu oko 350 grama masne ribe kao što su skuša, sardina, tunjevina ili losos, poručuje američka koalicija Zdrave majke, zdrave bebe.

Riba

Pomenute vrste ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu razvoj mozga. Osim u ribi, ove masti se mogu naći i u orasima, lanenom ulju i zelenom lisnatom povrću.

Ženama je ovaj sastojak potreban da bi se sprečila postporođajna depresija, a bebama za razvoj mozga i motorike. Nezgoda je u tome što u današnje vreme u ribi, naročito onoj koja se hrani drugom ribom i veće je težine, mogu da se nađu i znatne količine žive kao posledica zagađenja iz industrijskih i energetskih pogona.

Živa se taloži u jezerima i morima, a odatle dospeva u telo riba. Zbog toga su Američka uprava za hranu i lekove (FDA) i Agencija za zaštitu prirodne sredine 2001. i 2004. godine izdale preporuku da žene koje žele da zatrudne ili su trudne ili doje, kao i mala deca, ne bi trebalo da jedu više od 350 grama ribe nedeljno.

Dosad nijedna značajnija studija nije dokazala da je živa iz hrane ili vakcina dovela do oštećenja mozga majke ili deteta. Procene o opasnosti žive za ljudsko zdravlje potiču od slučajeva izloženosti ljudi njenom dejstvu prilikom raznovrsnih havarija.

Majkl Bender, direktor jednog američkog pokreta koji zastupa mišljenje da je živa opasna za majke i decu, apeluje na žene da se ipak opredeljuju za ribu koja sadrži manje žive.

Iako priznaje da je riba važan izvor proteina, naročito za trudnice, Bender ocenjuje preporuku konzumiranja više od 350 grama ribe nedeljno, bez ograničenja u pogledu vrste, kao “izbacivanje bebe iz korita zajedno s vodom za kupanje”.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!