Još malo, pa u školu!

Izvor:Kurir

Lekari sve češće upozoravaju roditelje kako deci treba kupiti odgovarajuće školske torbe, jer u suprotnom može doći do deformiteta kičme i drugih zdravstvenih poremećaja, kao što su skolioza, kifoza i lordoza.

Školarcima je najbolje kupiti ranac koji treba da se nosi na oba ramena i ne treba da bude pretežak.

Školska torba ne sme da bude teža od 10 do 15 odsto detetove težine, što znači da dete koje ima 20 kilograma ne bi trebalo da nosi torbu težu od tri kilograma. Ukoliko se ranac pravilno nosi kičmeni stub deteta je rasterećen.

Torba treba da bude lagana i anatomski oblikovana. Njen vrh ne bi trebalo da bude iznad ramena, a dno ne bi trebalo da bude ispod struka, odnosno, torba ne treba da bude ni šira ni viša u odnosu na ramena deteta.

Dno torbe treba da bude od čvršćeg materijala, na leđnoj strani treba da postoji ojačanje, naramenice treba da budu široke i meke, da se ne bi usecale u ramena. Dobro bi bilo da torba ima kaiš koji se zakopčava oko struka, kako bi se dobila još jedna tačka oslonca.

Rezultati sistematskih pregleda sedmogodišnjaka u školskoj 2007/08. godini pokazali su da gotovo svaki četvrti prvak ima loše držanje tela, a svaki deseti deformitet kičmenog stuba.

Prema navodima lekara, kada su u pitanju četrnaestogodišnjaci, više od 60 odsto dece ima loše držanje tela.

Treba istaći i da neadekvatne školske torbe utiču na celokupno zdravstveno stanje dece, odnosno na pamćenje, motoričke sposobnosti, izdržljivost, brzinu, spretnost, a sve to utiče na celokupan uspeh u školi.

PAŽLJIVO BIRAJTE RANAC

Ako se dete žali da ima česte glavobolje dok uči, pored problema sa vidom koji je čest uzrok glavobolje, uzročnici mogu biti i naramenice ranca koje se zbog težine tereta usecaju u ramena i usporavaju normalan protok krvi ka mozgu.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!