Kada dete grize nokte, sisa palac…

Zbog sisanja prsta dete može da ima nepravilan zagriz, isturene zube, deformisanu vilicu, problem sa izgovorom pojedinih glasova…

 Uvrtanje pramenova kose može trajati do adolescencije

Uvrtanje pramenova kose može trajati do adolescencije

Kada dete grize nokte, sisa palac ili, na primer, uvrće pramenove kose, to znači da šalje nekakvu poruku. Neki tu naviku stvore iz dosade, neki oponašaju članove porodice, pojedincima je to način da privuku roditeljsku pažnju (makar i negativnu), ali najčešće je loša navika mehanizam za ublažavanje teskobe.

UPUTSTVO ZA RODITELJE

Ukoliko ove navike nisu prestale sa detetovim polaskom u školu, moraćete da preduzmete neke korake. Jedini koji treba da izbegnete jeste vikanje na dete. Budite tolerantni, jer je to najbolji i najbrži način da vaše dete prestane da radi nešto što ne priliči njegovom uzrastu. Procenite li da mu samo treba pažnja, onda mu se posvetiti. Ako mislite da je reč o manipulaciji, potpuno ga ignorišite. Ali, nipošto ga ne kažnjavajte, jer će to izazvati kontraefekat. Dakle, umesto da nastupite zapovednim tonom, priđite mu sa predlogom (“Ako pustiš noktiće da narastu, nalakiraćemo ih”) i nastojte da održite obećanje. Ako je reč o dečaku, onda smislite nešto što će ga uposliti i odvući mu pažnju od novog ataka zubića na nokte. Na primer, dajte mu plastelin, igrice u skladu sa njegovim uzrastom…

Stoga, ako primetite da vaše dete iznenada i učestalo radi nešto od ovoga, zapitajte se šta mu se događalo prethodnih dana, da li je gledalo neki

strašan film, da li je pretrpelo nekakav stres, da li je imalo konflikt sa vršnjacima…

Sisanje palca je normalna, prolazna faza u razvoju deteta. Reč je o “zaostavštini” iz ranog detinjstva, koje podseća na hranjenje. Ultrazvučne slike pokazuju da beba sisa palac još u majčinom stomaku! Deca ponekad izaberu kažiprst, ali najčešće je palac taj koji strada.

Među bebama je ova pojava kao “dobar dan”,jer je reč o prirodnom nagonu koji se obično smanjuje posle šestog meseca života. Ali, mnogi i posle tog perioda nastavljaju sa ovom navikom da bi se smirili kada su uplašeni, gladni, umorni, kada im je dosadno… Čak 45 odsto dvogodišnjaka sisa prst ali, na sreću, malo njih zadrži tu naviku do 11. godine. U stvari, većina dece se ove navike reši između 3. i 5. godine, da bi je potpuno napustili kada pođu u školu.

Kakve posledice može da ostavi sisanje palca? Prvo, dete zbog toga može da ima nepravilan položaj zuba, nepravilan zagriz, isturene zube, u najgorem slučaju i deformisanu vilicu, a može da ima i problem sa izgovorom pojedinih glasova. U svakom slučaju, roditelji bi trebalo da dete nateraju da se ove navike reši pre nego što počnu da mu niču stalni zubu. Ako je sasvim malo, ponudite mu anatomski oblikovanu dudu “varalicu”.

Detetu starijem od četiri godine predložite nagradu ako ceo dan ili sedmicu izdrži a da ne sisa palac. Ili, ubedite ga da u toku noći drži zavoj na palcu ili da spava sa rukavicama. Sa starijom decom treba porazgovarati i reći im zašto nije dobro to što rade, da su im ruke prljave, da im zubi zbog toga neće biti lepi…

Ukoliko vaše dete grize nokte, ni to nije razlog za paniku. Čak 40 odsto dece starosti od 5 do 18 godina čini isto. Kada su sasvim mala,navika je podjednako rasprostranjena među dečacima i devojčicama. Ali, kako godine prolaze, uglavnom joj devojčice ostaju verne. Grickanje noktiju čini da prsti, odnosno šake ne izgledaju lepo. Ipak, jedan problem je gori od ovog estetskog, a na njega su ukazali ruski naučnici. Ustanovili su, naime, da osobe koje imaju običaj da grizu nokte imaju veliku šansu da se otruju olovom koje se nakuplja ispod noktiju.

Olovo naročito preti deci, koja bi zbog njega mogla da imaju problem u razvoju. Ruski stručnjaci ističu da opasnost od trovanja olovom može da se smanji konzumiranjem mleka i vitamina.

Manje opasna od prethodne dve, ali jednako iritantna, jeste navika uvijanja i čupkanja kose, kao i sisanje vrhova. Ona je karakterističnija za devojčice. Može da se javi u najranijem detinjstvu, ali i da potraje sve do adolescencije. Ili, što je interesantnije, da se kod nekih devojaka pojavi tek tada. Uvrtanje pramenova kose izaziva prijatno prisećanje na najranije detinjstvo, blizak kontakt sa majčinim telom ili odećom. I, nije “neizlečivo”!

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!