Kada dojiti bebu i koliko treba da traje podoj?

dojenje

Uputstvo za upotrebu bebe (dojenje)

Ok, jeste šala, priznajem, ali zar ne bi bilo fantastično da naše bebe na ovaj svijet dolaze sa svojevrsnim uputstvom za upotrebu. Imate listu pa sve fino piše, dojiti u toliko sati, podoj traje toliko minuta, sada dajete desnu sada dajete lijevu. Onda beba zaspi pa idete dalje…

Drage moje, ne ide u prirodi ništa baš tako, po uputstvu. Svi se rađamo različiti, svi smo kao jedinke (mama + beba) različiti. Toliko opcija, toliko mogućnosti… Pa kako onda znati kada dojiti bebu i koliko treba trajati podoj? Kako znati je li dovoljna jedna dojka ili trebate dati obe? Meni nakon tako puno iskustva sa majkama i bebama, a i sa svojom već odraslom djecom, je lako reći: Jednostavno je: Prati bebu, doji na zahtjev. Ali mami koja je to po prvi put, pa čak i kada se radi o drugoj, trećoj, četvrtoj bebi… zna biti teško. 

Kako onda dojiti?

Kod dojenja, kao i kod svih oblasti u vezi rasta i razvoja bebe, nije lako odrediti šta je to normalno, a šta nije. Kada se uporede dvije zdrave bebe one dobijaju prve zubiće, hodaju i počinju pričati svaka u svoje vrijeme. Isto tako i njihove navike po pitanju dojenja mogu biti različite, a opet jednako dobre. Dok je jednoj bebi podoj potreban često, druga će jednako biti zadovoljna sa dojenjem na svaka tri sata, neke čak i na veće razmake.

Individualne različitosti moraju se uzeti u obzir kada se priča o dojenju i zato se dojenje mora smatrati prije umjetnošću nego naukom.

Međutim majke uglavnom očekuju jasne i direktne odgovore na pitanja kao sto su:

  • Koliko često trebam dojiti svoju bebu i koliko dugo beba treba da sisa?“
  • Koliko treba da traje jedan podoj?”  ili
  • Kada će moja beba prestati buditi se noću radi podoja?“

Na ovakva pitanja najiskreniji odgovor glasi: „To zavisi od tvoje bebe.“

Nemoguće je dati precizan odgovor. Potrebno je posmatrati svaku bebu kao jedinku jer je svaka beba individua za sebe koja ima svoj ritam. Bebe čak menjaju taj ritam dojenja u toku svog razvoja. Zdrava beba jednostavno sama pronalazi svoj ritam, a na mami je da se tom ritmu prilagodi.

Tek kada majka prihvati bebin ritam problemi sa dojenjem će se svesti na minimum.

Evo malo činjenica

Ukoliko je beba pravilno namešteno na dojku, lijepo i aktivno sisa, to je najbolji pokazatelj da je sve u redu. Ako beba sisa po podoju iz samo jedne dojke i zadovoljna je, odlično. Ako nije zadovoljna nakon jedne dojke, već želi još…. dajte i drugu dojku neka dopuni stomačić. Važno je samo da obratite pažnju da prvu ponuđenu dojku isprazni lijepo, što bolje… zatim podignite bebu da podrigne, pa neka nastavi sa podojem na drugoj dojci. Iz nje neka sisa koliko želi. Svejedno je da li će je ispraznii malo ili dosta. Beba će odrediti koliko joj treba.

Da li buditi bebu za podoj?

  • Da, ako je mlađa od mesec dana (poželjno je da ima 8-12 podoja u 24 sata),
  • da ako ima povišen bilirubin,
  • da ako ima temperaturu i opšte stanje je lošije kako bi unosila dovoljno mlijeka. U ovom slučaju je neophodno usko sarađivati sa pedijatrom koji će voditi računa o tome da se beba što bolje i uspješnije oporavi. Ovo je situacija kada je svakako potrebno imati malo više opreza po pitanju svega, a posebno unosa hrane.

Ono što je važno znati beba ne može imati previše podoja, može ih samo imati premalo. Dojite a zahtjev. A ako  dajete obe dojke po podoju: Prvu dojku beba neka isprazni što bolje, drugu ponudite kao dodatak podoju, a naredni podoj započnite na toj koja je bila ponuđena kao dodatak. Jednstavan princip: lijeva, desna, sledeće hranjenje: desna, lijeva, zatim sledeće hranjenje: lijeva, desna… Tako se obe dojke ravnomerno stimulišu, podstiče se ravnomjerna stimulacija stvaranja mlijeka i smanjuje se opasnot da se jedna dojka zapostavi. Dojke jesu paran organ ali svaka od njih ima svoj ritam.

Potrebna ti je pomoć savjetnice? Klikni za više informacija o opcijama

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje

urednica sajta www.superbeba.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!