Kada i kako naučiti dete da zaveže vezice (pertle)?

kako vezati pertle

Mnoga djeca postaju frustrirana kada pokušavaju naučiti zavezati vezice. Iako ne postoji čudotvorno rješenje osim strpljenja i mnogo vježbe, ipak postoje načini kako da pomognete svome djetetu da ovlada ovom korisnom vještinom.

1. Pričekajte dok vaše dijete bude spremno. Većina djece stekne spretnost neophodnu za zavezati vezice u dobi između četvrte i šeste godine. Djevojčice su često spremnije naučiti ovu vještinu prije dječaka.

2. Budite sigurni da vaše dijete razlikuje desno od lijevog prije nego što ga pokušate naučiti zavezati vezice.

3. Izaberite jedan način vezivanja vezica. Budite dosljedni, pa mališana uvijek na isti način učite vezati. U suprotnom ga možete samo dodatno zbuniti.

4. Pronađite neku igru ili pjesmicu kako biste pomogli djetetu zapamtiti neophodne korake u savladavanju ove vještine.

5. Kada djetetu demonstrirate vezanje vezica, važno je da budete na istoj strani. Tako će ono moći kopirati vaše pokrete, a ne da ih gleda kao u ogledalu.

6. Pohvalite vašeg mališana svaki put kada pravilno zaveže vezice.

[wp_ad_camp_1]

Korisni savjeti

1. Kako biste pomogli vašem djetetu da razlikuje desno od lijevog, stavite naljepnicu na jednu ruku, ili zavežite konac oko zgloba ruke.

2. Jedan od lakših načina za zavezivanje vezica je da vaše dijete napravi dvije petlje i potom ih veže u običan čvor. Ovo je lakše nego vezivanje mašnice, a ujedno i efektnije.

3. Ukoliko je vaše dijete ljevoruko a vi niste, pokušajte pronaći stariju ljevoruku osobu koja će vam pomoći.

4. Iako postoje alternativni načini, kao što su cipelice sa elastičnom ili čičak trakom, koje su možda i zanimljivije za dijete, ono mora naučiti zavezati vezice.

Korisna pjesmica

Napravi zekine uši.
Trči zeko i optrči oko drveta.
Na kraju zeko upadne u rupu.
Zategni uši čvrsto.

 

Izvor: mojedijete.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!