Kada je pravo vreme da uradite test za trudnoću

 

Kada je pravo vreme da uradite test na trudnoću… Da li da sačekate da vam izostane ciklus ili da ga uradite odmah… Evo nekoliko smernica koje mogu da vam pomognu.

Ovulacija, začeće i implantacija
Svaka žena je različita i vreme potrebno da se oplođena jajna ćelija smesti u materici može varirati. Najčešća zabluda je da se implantacija dešava sedam dana nakon začeća, ali istraživanja su pokazala da se prvi znak hormona trudnoće HCG, zbog implantacije, javlja šest do 12 dana nakon ovulacije, s tim da se kod 84 odsto trudnoća implantacija dogodila između osmog i desetog dana nakon ovulacije. Ako vaš test na trudnoću nije pozitivan, to ne mora da znači da niste trudni. Možda ste kasnije imali ovulaciju (što znači da se začeće i proizvodnja HCG hormona nije desila onako kako ste izračunali), ili je kod vas proces implantacije trajao duže od nego što obično traje.

Osetljivost testova na trudnoću
Osetljivost današnjih testova na trudnoću varira. Što je osetljiviji test, veća je šansa da će otkriti vašu trudnoću pre nego što dobijete ciklus. Osetljivost testa na trudnoću znači da može da otkrije manji nivo hormona HCG. Na primer, neki testovi mogu da otkriju 20 mIU hormona HCG dok drugi otkrivaju trudnoću tek na 150-250 mIU. Ovo znači da će vam testovi koji mogu otkriti manje količine hormona pre dati pozitivan rezultat nego ostali testovi.
Test koji je osetljiv na 20 mIU hormona HCG može da otkrije trudnoću šest do osam dana nakon ovulacije (naravno ako se desila implantacija), ali vrlo mali procenat žena tako rano može da dobije pozitivan test. Ovaj procenat raste kod žena koje su uradile test devet ili 10 dana nakon ovulacije.

Loše strane testa za rano otkrivanje
Osetljivi testovi na trudnoću (20 – 25 mIU) vam omogućavaju da ranije otkrijete da li su uspeli vaši napori da zatrudnite i da što pre dobijete adekvatnu lekarsku negu, ali postoji i negativna strana ovih testova.
Nažalost, 25 odsto svih trudnoća završi pobačajem, a mnogi od njih se dese u vrlo ranom stadijumu trudnoće. Ako koristite osetljivi test na trudnoću, i uradite ga pre nego što bi trebalo da dobijete menstruaciju, mogli biste imati pozitivan test, ali uprkos tome postoji mogućnost da dobijete i ciklus, jer ste vrlo rano pobacili. Ako sačekate do dana kad treba da dobijete menstruaciju, nećete ni znati da ste pobacili.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!