Kada na operaciju krajnika

Hronična upala grla negativno utiče na zdravlje

operacija krajnikaKrajnici igraju važnu ulogu u odbrani organizma od infekcija. S druge strane, hronična upala grla može negativno da se odrazi na opšte zdravlje, pri čemu su deca posebno ugrožena. Uprkos tome, u većini slučajeva operacija nije neophodna i treba imati na umu da ona sobom nosi značajne rizike. Na sreću, postoje dobre alternative.

Pedijatri i otorinolaringolozi su se decenijama sporili oko toga da li i kada treba operisati uvećane krajnike kod dece. Sada je, međutim, na pomolu pomirenje – predstavnici obe discipline sporazumeli su se o zajedničkim smernicama. Njihova suština? Za operaciju dece mlađe od šest godina od sada će se primenjivati stroži kriterijumi.

Simptomi

Angina tonsillaris, Tonsillitis palatina, Pharyngotonsillitis – sve su to nazivi za jednu istu bolest: upalu grla, u kojoj učestvuju krajnici (tonzili). Dete ima jake bolove u grlu, naročito pri gutanju, otežano govori, boli ga glava i stomak, ponekad i povraća. Limfni čvorovi u grlu su često takođe otečeni i bolni. Bolest je uglavnom praćena visokom temperaturom. Iza svega se krije upala tzv. limfatičnog prstena ždrela, složenog odbrambenog sistema koji se sastoji od krajnika ždrela, nepca i jezika. Kod dece predškolskog uzrasta uzrok upale su uglavnom virusi, a kod onih malo starijih često i bakterije. Ponekad i stres i uzbuđenje mogu da izazovu upalu grla.
Ćelije raspoređene po krajnicima apsorbuju izazivače bolesti i alergene, dešifruju njihove osobine i šalju informacije ostalim organima imunološkog sistema. Međutim, krajnici mogu i više od toga. Otorinolaringolozi Univerzitetske klinike u Inzbruku su otkrili da krajnici i sami proizvode supstancu koja uništava klice.

Virusna ili bakterijska infekciju

Protiv virusa je medicina i dalje uglavnom nemoćna, ali, na sreću, kod upala uzrokovanih virusima poboljšanje nastupa uglavnom već nakon tri dana. Kada je reč o angini izazvanoj streptokokama, bakterije se suzbijaju penicilinom. Kod virusne infekcije sluzokoža ždrela je blago crvena, dete ima kijavicu i kašlje, promuklo je i nakašljava se. Temperatura je blago povišena. Bakterijsku upalu lekar će prepoznati po belim ljuspicama ili žućkastobelim naslagama na krajnicima. Limfni čvorovi grla su otečeni, a temperatura dostiže 38,5 stepeni. Po pravilu, dete nema kijavicu, ne kašlje i nije promuklo.Ako su streptokoke izazvale upalu grla i krajnika, lekar će preporučiti antibiotike koji uništavaju bakterije i ubrzavaju lečenje. Važno: Strogo se pridržavajte propisanih doza jer samo tako možete biti sigurni da ćete uništiti izazivače. To je važno i iz još jednog razloga. Bez penicilina, posle gnojave angine moguće su ozbiljne komplikacije: u tkivu oko krajnika može da se nagomila gnoj, a naročito su opasne bolesti koje kasnije mogu da se jave kao posledica upale krajnika: reumatska groznica, oboljenja srca ili upala bubrega.

Operacija

Aktuelno je mišljenje da operacija krajnika dolazi u obzir pre svega u sledećim slučajevima: kada su krajnici toliko uvećani da su disanje i gutanje konstantno otežani i dete tokom noći ima napade gušenja. Operacija se preporučuje i u slučaju ako dete dobije anginu više od tri puta godišnje tri godine zaredom, više od pet puta godišnje dve godine uzastopce ili više od sedam puta za godinu dana.
Iako je vađenje krajnika rutinski zahvat, ipak nije potpuno bezopasan, jer su nakon operacije moguća opasna krvarenja, na dan operacije ili osam dana kasnije, kada otpadne krasta. Zbog ovog rizika, kod dece mlađe od šest godina trebalo bi, umesto tonzilektomije (potpuno hirurško uklanjanje nepčanih krajnika), uvek davati prednost tonzilotomiji (umanjenje nepčanih krajnika).
Rizik od naknadnog krvarenja je manji, a i tegobe posle operacije nisu toliko izražene.

Čajevi pomažu
Međutim, bez obzira na izazivača bolesti, vlažni oblozi oko grla i na grudima ublažiće tegobe mališana. Ako je grlo mnogo oteklo, treba stavljati hladne obloge oko grla ili uviti kockice leda u peškirić i obmotati ga oko grla. Čaj od žalfije se koristi za ispiranje grla, ali i za piće, jer ova biljka suzbija bakterije, gljivice i viruse, podstiče izbacivanje sluzi i sprečava znojenje. Čajevi od majčine dušice i belog sleza deluju protiv bakterija i podstiču izbacivanje sluzi, dok cvet kamilice ublažava upalu.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!