Kako da dete pregura jesen i zimu bez bolesti

Izvor: Blic
Dovoljno sna za jak imunitet

Dete vam je opet prehlađeno? Kada malo zahladni, sasvim je normalno da mališani šmrkću. Naročito kod dece koja idu u obdanište česte infekcije su uobičajene i ne ukazuju na slabost odbrambenog sistema organizma. Naprotiv: otečeni krajnici, zadebljani limfni čvorovi i visoka temperatura govore o aktivnosti imunološkog sistema.

Za dete, koje je inače zdravo, prehlada nije nikakva tragedija i uglavnom prolazi bez intervencije lekara. Roditelji treba da se zabrinu tek ako im dete deluje bolesno i apatično, ako ima visoku temperaturu i ne može da se oporavi više od četiri do pet dana.
U slučaju da dete dobije nekoliko ozbiljnih infekcija i dugo ne može da se povrati, njegovom imunološkom sistemu je potrebna podrška. Usporite malo ritam života, otkažite obaveze koje možete i posvetite se svom mališanu, kome je sada naročito potrebna nežnost i pažnja.
Veoma dobri rezultati kada je reč o jačanju imunološkog sistema postižu se fizičkom aktivnošću (igre s loptom, vožnja bicikla i skejtborda). Samo jedan sat fizičke aktivnosti dnevno znatno poboljšava dečje zdravlje.

Pet jednostavnih pravila
-Tuširanje hladnom vodom: Studija Univerziteta u Jeni pokazala je da se na ovaj način sprečavaju infekcije disajnih puteva, ali ta metoda sigurno neće naići na oduševljenje vašeg deteta. Na sreću, postoje drugi načini da se postigne efekat toplo-hladno. Jednom nedeljno povedite ga na bazen, ali ga dobro utoplite kad krenete kući. Ili napunite vodeni pištolj hladnom vodom, pa ga poprskajte dok se brčka u toploj kupki.
-Zdrava ishrana: Staro pravilo glasi: više voća i povrća, a manje slatkiša! Pri tom imajte na umu da nije važan samo vitamin C, koga najviše ima u agrumima. Jabuke, banane, grožđe, paradajz, paprika i suvo voće bogati su mnogim drugim zdravim sastojcima, kao što su karotinoidi i vitamin E. Da bi se temperatura tela održala na normalnom nivou, organizmu je tokom zime potrebno par kalorija više. Napravite detetu šolju kakaoa, sigurno će uživati u ovom napitku! Osim toga, naučno je dokazano da su jogurt i kefir efikasna sredstva protiv prehlade. Ukiseljeni mlečni proizvodi, između ostalog, sadrže bifidobakterije i laktobacile, koji blagotvorno deluju na crevnu floru jačajući imunološki sistem.
-Vazduh bez dima: Ukoliko deca stalno moraju da udišu dim, stradaju odbrambene ćelije u njihovim bronhijama i izazivači bolesti lakše prodiru.
-Pranje ruku: Kad počne sezona infekcija, pazite da svi u kući redovno peru ruke, jer se time sprečava mogućnost zaraze.
-Biljna sredstva za jačanje imuniteta su u većini slučajeva nepotrebna, jer ćete mnogo bolje rezultate postići ako dete boravi na svežem vazduhu, ako je fizički aktivno i dovoljno spava.

Ako se ipak razboli
Šta ako dete ima povišenu temperaturu?
„Mama, meni je vruće!“ Mere koje ćete preduzeti zavise od simptoma koji prate povišenu temperaturu.
Osip: Verovatno je reč o dečjoj zaraznoj bolesti. Odvedite dete kod lekara!
Bolovi u ušima: Protiv akutnih tegoba pomažu domaći lekovi (na primer, oblozi od crnog luka), sprej protiv kijavice i čepići protiv visoke temperature i bolova. Posle toga se obavezno javite lekaru.
Kašalj: Ako dete deluje zdravo uprkos kašlju, za početak će biti dovoljni i domaći lekovi (na primer, upržen šećer s mlekom). Ako mu ponestaje dah, ako glasno i ubrzano diše ili deluje apatično, potreban vam je savet lekara.
Kijavica: Ako dete ima temperaturu do 38,5 stepeni Celzijusa, kijavicu lako možete da izlečite domaćim lekovima (na primer, razmutite jednu kašičicu morske soli u čaši tople vode i ukapavajte detetu u nos). Naravno, pod uslovom da dete ne deluje veoma bolesno.
Bolovi u grlu: Ako su krajnici zagnojeni, ukoliko temperatura prelazi 39 stepeni i ako dete otežano diše, javite se pedijatru.
Bolovi pri mokrenju: Verovatno je reč o upali bešike. Odvedite dete kod lekara!
Povraćanje: Ako dete izbacuje sve što pojede, odvedite ga kod lekara najkasnije sutradan. Ako se žali i na glavobolju i malaksalost, idite odmah kod lekara, jer je možda reč o upali moždanih ovojnica (meningitis).
Proliv: Lekaru treba da se javite ako dete odbija da uzima tečnost, ako mu je jezik suv ili ako deluje ošamućeno i umorno. Takođe, ako se žali na jake bolove u stomaku i ako proliv traje duže od jednog dana.
Glavobolja: Slaba glavobolja je normalna pojava kod infekcija virusima gripa, ali ako dete ne može da sagne glavu na grudi (zbog ukrućenog i bolnog vrata), ako povraća i deluje veoma bolesno, odmah ga odvedite kod lekara.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!