Kako da razvijete samopoštovanje kod deteta

Izvor: Glas javnosti

I ja sam čovek, ali mali

Svakom roditelju je san da ima dete kojim može da se ponosi, da bude fino vaspitano, kulturno i samouvereno, ali do toga je dug i često mukotrpan put. Stručnjaci preporučuju nekoliko načina kako da kod svog naslednika ili naslednice razvijete samopoštovanje.

Pružite mu bezuslovnu ljubav i poštovanje – Teoretski dobro zvuči, ali je malo teže u praksi. Kada vas mališan razljuti svojim ponašanjem, izbrojte barem do 10 i uzdržite se od prezrivih i podrugljivih komentara. Strpljenjem i uviđavnošću uspećete da ga obuzdate, a pri tom nećete narušiti njegovo samopouzdanje.

Budite pravi drugar kada ste zajedno – Bilo da li se sa detetom igrate, razgovarate ili obavljate kućne poslove, nastojte da budete na istim „talasnim dužinama“. Čak i ako je vreme koje sa njim provodite ograničeno, time što mu ukazujete punu pažnju činite da komunikacione veze među vama uvek budu otvorene i da se dete oseća cenjenim.

Prihvatite ga onakvim kakvo je – Uvek imajte na umu da je vaše dete specifična ličnost, bilo da je stidljivo, pričalica ili sklono samoispitivanju. Ne terajte ga da radi ono što je u potpunoj suprotnosti s njegovim karakterom jer će tada imati utisak da mu nešto nedostaje. Vaš pozitivan pristup ojačaće njegovo samopouzdanje i podstaći ga da postane prilagodljivije.

Disciplinujte ga na primeren i dosledan način – Koliko god bili tolerantni prema njemu, ono mora tačno da zna gde su granice koje ne sme da pređe, kao i da mora preuzeti odgovornost za ono što čini. Pre nego da ga kaznite, uvek mu dajte šansu da popravi loše ponašanje. Potrudite se da ono tačno zna koje granice ne sme da pređe i da nauči da preuzima odgovornost za ono što je uradilo. Pre nego što ga kaznite, uvek mu dajte šansu da popravi loše ponašanje.

Govorite mu šta mislite o njegovim postupcima – Možda bi vaše dete volelo da bude neko sasvim drugi, ali ono će početi da poštuje svoju individualnost ako mu ponudite objašnjenja za njegove postupke i stavite mu do znanja da su oni uglavnom ispravni.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!