Kako dojiti na odgovarajući način

Ovaj tekst je prevod dela knjige koju je napisala Bunmi, a knjiga se zove The Honest Toddler: A Child’s Guide to Parenting”

Radi se o knjizi koja je puna humora vezanog direktno sa roditeljstvom i sa situacijama u kojima se povremeno roditelji nalaze od učenja deteta da koristi nošu, preko zajedničkog spavanja i naravno dojenja u javnosti o kom je ovde reč.
Nadam se da se niko neće naći uvređen jer i sami znate koliko se trudimo da dojenje u javnosti bude prihvaćeno onako kakvo jeste a to je normalno i potrebno.

Tereza Miljković

I donela si odluku da ćeč da dojiš. Fantastično! Dojenje predstavlja odličan način da se hrani beba uz uzajamno povezivanje od samog početka. Nažalost majčino mleko izlazi iz dojki tako da moramo da ustanovimo neka osnovna pravila.

Kao što već znaš (ženska) stidljivost je jako cenjena vrednost u modernom društvu. Osim naravno ako si model sa naslovne strane časopisa, ili model iz video spota, prikazivanje tvog tela je jako nepristojna stvar. Nauka je dokazala da su dojke u stvari u osnovi velike vagine. Samo ti i tvoj partner smete da ih vidite. Samo zato što su tvoje dojko-vagine pune mleka nije dokaz da možeš sa njima da mašeš u javnosti.

“Ali ne vidi se mnogo kada dojim u javnosti.” Ovo je osnovni izgovor svih majki egzibicionista koje doje u javnosti. Sama pomisao da tvoje bradavice mogu da budu izložene u javnosti bilo kada je jednostavno uvredljivo i i iskušenje za oženjene ili sveže verene muškarce.

Priča iz stvarnog života:

“Ugledao sam ženu kako doji u parku i bio sam preplavljen strasnom željom. Napustio sam moju ženu istog dana. ” – Džon 34, iz Nebraske.

“Bio sam oženjen muškarac i imao sam osmoro dece. Prošlog meseca video sam jednu ženu kako doji svoje dete u parku. Sada sam oženjen sa njom. ” – Luke 45, iz Južne Dakote.

“Pre dve godine bio sam uspešan biznismen koji je radio na važnim transakcijama. Ugledao sam dojilju. Postao sam opsednut bradavicama i izgubio sam posao. Ne mogu da sastavim kraj sa krajem.” – Entoni 45

[wp_ad_camp_1]

Niko od nas nikada ne bi urinirao u javnosti (trezan) tako da te molim da pokažeš razumevanje i da skloniš taj majčin nektar daleko od njihovih očiju.

Zabeleška: Piškenje u javnosti i dojenje u javnosti su ista stvar jer u oba slučaja dolazi do izlivanja tečnosti. Plakanje u javnosti je druga stvar jer se dešava iznad linije vrata. Ako možeš da dojiš iz očiju onda slobodno doji.

Evo par saveta koje dojilja mora da usvoji kako bi ostalima bilo prijatno:

Savet #1: Pokrij se. Uvek. Možeš naći jako mnogo različitih modernih marama na tržištu. Damask, svila ili lan zašto da ne (ako je bio dovoljno dobar za Isusa dovoljno je dobar i za tvoje dete zar ne)? Statistika pokazuje da ljudska bića vole da budu na sigurnom mestu. Bebe se spremaju da budu odrasle osobe tako da je ovo primenjivo i na njih. Ja lično često jedem u svojoj sobi pokrivena prekrivačem i to je stvarno udobno.

Molim te da ne koristiš leto kao izgovor da mlatiš okolo sa punim dojkama. Evo prošle nedelje sam pojela celu italijansku večeru pokrivena jorganom na 90 stepeni F svo vreme u kontaktu koža na kožu sa bliskim prijateljem kako bi simulirala letnje dojenje. Da li mi je bilo vruće? Da. Da li nam je bilo neudobno? Da. Da li je jedno od nas na trenutak ostalo bez svesti? Da. Da li je bilo ko video moju bradavicu? NE.

Nemoj da te zavaraju, važnost cirkulacije je izmišljena i preuveličana od strane političara. Deset od 10 beba su se izjasnile da vole da udišu CO2. Ima i žena koje mogu da dišu tako da niko i nije svestan njihovog disanja. Ako one to mogu onda možeš i ti jer su i bebe sve iste.

Ako je tvoje dete buntovnik, loše dete koje trga maramu (pokrivač) sa sebe u pokušaju da dođe do svežeg vazduha i vidi svet oko sebe onda moraš da uzmeš u obzir malo kućnog vežbanja. Tvoja je obaveza da ga naučiš šta je dobro a šta loše. Ukoliko dete tvog greha ne odgovara na disciplinske mere i i dalje pokušava da dođe do vazduha ispod marame ubaci dve slamčice u njegove nozdrve tako da svež vazduh može da dođe do njega ispod pokrivača bez da mi ostali moramo da gledamo tvoje dojke kako sevaju okolo.

Stalo ti je do pristojnosti? Onda se potrudi da sprečiš vetar da podiže prekrivač stavljanjem malih tegića u uglove marame kako bi sve ostalo na svom mestu.

Savet #2: Koristi kupatilo. Ko ne voli javne toalete? Puni su egzotičnih mirisa i zvukova! Sledeći put kada tvoje zahtevno dete hoće da sisa tvoje kapi mleka otrči do najbližeg javnog toaleta.

Dok dojiš stojeći kako bi izbegla bakterije i dok držiš dete koje se migolji misli o dobrobiti koju imaš a to je jačanje mišića. Taj trudnički stomačić će se istopiti za čas kako bi bila što privlačnija javnosti. Leto je – bikini sezona!

Ne vidiš nigde kuku za torbu sa pelenama? Spusti je na pod ili lavabo. Kada dođeš kući opraćeš je sa varikinom ili jakim praškom kako bi skinula ostatke fekalija.

Ako si kojim slučajem koristila svoj uterus više od jednom i imaš dvoje dece ili još gore troje pozovi i njih da uđu da ti prave društvo radi njihove bezbednosti. To je kao žurka! Ništa ne brini, ako si ih dobro vaspitala, neće ništa dirati.

Ako uzmeš u obzir da podoj traje između 10-15 minuta to znači da ćete izaći za tren i pre nego što to primetite. Ako si prokleta da ti dete sisa 20 minuta ili duže slobodno ga prekini kada misliš da mu je dosta. To će ga naučiti da mora malo da požuri. Beleži najbolje rezultate na svom iPhon-u i nagrađuj ga (zagrljajima i poljubcima) kada su bili dovoljno brzi.

Decu treba videti a ne čuti ali ako si dovoljno nepristojna da dovedeš dete u restoran onda je tvoja dužnost da ustanete od stola i da odete u toalet kada dete želi da sisa. Tvoje jelo će te čekati dok se vratiš. Ako na tvoj apetit utiču miomirisi kanalizacije budi zahvalna jer ćeš zbog gubitka apetita još i smršati. Izgledaćeš odlično u onom bikiniju!

Poruka je jasna: šta god da radiš u javnosti moraš se pomeriti. Kupovina? Idi doji u autu. Na železničkoj stanici? Pronađi napušten vagon. Misli na nas ostale.

Savet #3: Kada izađeš iz kuće pa preaci se na flašicu. Ako tvoje dete nije koristilo ranije flašicu stidi se što ga nisi na vreme učila kako se treba ponašati u pravom svetu. Svi dobro znaju da je prebacivanje sa dojke na flašicu ok i da neće uopšte da utiče na dojenje. Normano ćete dojiti u svojoj sobi u mraku.

Izdajanje mleka je jednostavno, brzo i lako. Sposobne majke izdoje litar mleka očas posla. Kada ideš napolje samo uzmi jednu od zaliha iz zamrzivača! Ako ti dojke postanu tvrde i prepunjene jer ste preskočili podoj seti se da sve to radiš za dobrobiti i mira čovečanstva.

Adaptirano mleko je dostupno i jeftino.

Flašice služe za to da svako može da nahrani dete. Prestani da budeš sebična i da sama hraniš dete svojim sisama. Imati bebi znači dozvoliti i drugima da se osećaju lepo. Dodaj dete drugima kao loptu i gledaj kako pljušte komplimenti!

Ako dete odbija flašicu samo budi uporna. Vremenom ćeš slomiti taj otpor. Ako ne onda vidi savet #4.

Savet #4: Ostani kući. Biće lakše i teni i svima nama ako jednostavno ostaneš kući. Ne zauvek naravno. Samo do momenta kada dete nauči da pije iz flašice ili jede normalnu hranu koja ne izlazi iz tvojih privatnih delova tela. Mnogo toga može da bude zabavno u kući: televizija, igranje i druženje u bašti ( ne doji tamo osim ako je bašta zatvorena visoookim zidom – opet POŠTOVANJE), kuvanje, pranje naravno, Facebook. Molim te ne postavljaj slike kako dojiš na Internet. Poslednja stvar koja je potrebna Internetu je da gleda ženske dojke u nevinom kontekstu. To je odvratno.

Savet #5: Upristoji se. Imaš li seks u javnosti? Ne. Onda zašto da daješ svom detetu svoje seksi dojke u javnosti? Samo zato što je to prirodno ne znači da svi trebamo to da vidimo. Da možemo da tolerišemo kada nekoj slavnoj osobi iskoči bradavica ili areola. Da, možemo da vidimo dojke svuda u časopisima, na televiziji kako skakuću gore dole u ritmu pop muzike ali to nije isto. Dojke su ok ako imaju veze sa novcem. Da li je tvoje jeftino dete platiša? Ne? Onda se umotaj da se ne vide.

Kao zaključak, dojenje u javnosti je za lijene, egzibicioniste, željne uzbuđenja, koje kradu muževe drugima koje nemaju druga posla osim da nas ostale unište gađenjem. Zato pokrijte se. Volimo vas, mi.

Napomena: ovaj tekst treba shvatiti na šaljiv način, nikako kao preporuku za ponašanje ili osuđivanje dojenja na javnom mestu.

Izvor: Huffington post

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!