Kako izabrati najbolje ime za dijete?

Za neke roditelje davanje imane svom novorođenčetu nikako nije lagan zadatak. Neki od njih ne mogu da se odluče tokom cijele trudnoće, dok drugi znaju ime već i prije začeća.

Odakle krenuti kada birate ime za svoje dijete?
Počnite sa istraživanjem. Danas već postoji dosta knjiga i internet stranica sa dječjim imenima. Mnoge od njih ne donose samo popis imena već i njihova značenja, porijeklo. Ispišite imena koja vam se svide. Napišite ime sa prezimenom da vidite “paše li”. Kad se uskladite oko nekoliko imena možete se konsultovati i sa ostatkom porodice i prijateljima.
Mislite na budućnost.
Neka imena su možda slatka za novorođenče, ali mogu biti nezgodna za tinejdžere ili odrasle. Razmišljajte o tome kako će to ime izgledati na poslovnom dopisu ili vizit-karti.
Šta je sa nadimcima?
Uzmite u obzir sve moguće nadimke. Ako vam se neko ime sviđa, ali ne možete da podnesete neki od nadimaka koji je vezan uz to ime, razmislite.
Slijedite svoje srce.
Kada se dijete rodi vidjećete da je i ime stvar osjećaja, a ne logike, te da vaša osjećanja znače puno više od mišljenja ostatka porodice ili prijatelja. Imajte na umu da je, iako može biti korisno i čak zabavno čuti sva ta različita imena, na kraju odluka samo na vama. Izaberite ime koje se vama sviđa i ponosno ga nadjenite svom malenom čedu.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!