Kako izabrati odgovarajuću veličinu levka (“trubice”) za izdajalicu?

Izdajanje mlijeka je nešto sa čim se većina majki nakon porođaja sretne prije ili kasnije. Neke izdajanje koriste samo u prvim danima, ako su odvojene od svoje bebe, neke ga koriste samo u vrijeme jakog nadolaska mlijeka, a ima majki koje iz određenih razloga prelaze na izdajanje i davanje izdojenog mlijeka svojoj bebi umjesto dojenja, što je mnogo opet razumljivo. Samo morate znati da je izdajanje mnogo mnogo zahtjevnije od dojenja. Nije to lako, radi se stvarno o velikom trudu, odricanju i stresu.  

[wp_ad_camp_1]

Bez obzira koji je razlog za izdajanje ono može da se radi ili rukom ili korišćenjem nekog od mnogo modela izdajalica koje se nalaze na tržištu. Broj proizvođača i modela je velik ali uz korišćenje izdajalica javljaju se i određeni problemi.  

Ono što je najveći problem kod izdajanja su oštećenja koja mogu da se jave na bradavicama. Najčešće je “krivac” za rane na bradavicama neadekvatna veličina nastavka koji direktno naleže na dojku. Nazivi za taj dio izdajalice su razni, ovo su neki od njih: 

  • Flangersi
  • Trubice 
  • Školjke 
  • Šeširići 
  • Levak 
  • …. 

Koji god naziv da koristite on se odnosi na ovaj dio izdajalice: 

Napomena: Kod nekih izdajalica je moguće kupiti zasebno samo ovaj zamjenski dio za izdajalicu baš prema svojim potrebama, kod drugih imate silikonski umetak koji ide u plastični levak, a kod trećih ide kompletan dio koji se navija na flašicu u koju se sliva mlijeko za vrijeme izdajanja. Mnogo toga zavisi od samog modela kojeg kupujete, zato se prije kupovine dobro raspitajte. Možda je najidealnije probati polovnu od prijateljice pa ako vam odgovara model kupiti novu za sebe.

Ne radi se tu samo o izbjegavanju ranica, tj oštećenja bradavica za vrijeme izdajanja, već i o komforu, efikasnosti, lakoći izdajanja, a samim tim boljoj stimulaciji, većoj količini izdojenog mlijeka… Ono što je interesantno uz sve to je i da su dojke različite, samim tim i bradavice znaju biti različite. Zato obratite pažnju pri korišćenju izdajalica da li Vam odgovara ista veličina na obe dojke.  

Kako izabrati odgovarajuću veličinu za sebe? 

Prije svega potrebno je da izmjerite svoje bradavice ali ne njihovu dužinu već njihovu širinu u djelu gdje bradavica postaje areola. Znači u “korijenu” bradavice. 

Uzmite ili lenjir ili bilo koju vrstu metra i izmjerite koliko je široka vaša bradavica. To je osnovna mjera da možete da odredite koja veličina će vam najbolje odgovarati.  Ovako:

Za osnovno određivanje veličine koristite sledeću tabelu: 

Da pojasnim:

Ukoliko je širina vaše bradavice manja od 17mm onda koristite veličinu 21mm, ako je širina u rasponu od 17-20mm onda je za vas preporučljivo da koristite veličinu 24mm, za bradavice koje su između 20-23mm je veličina 27mm itd.

To su osnovne preporuke, i ne zaboravite da uporedite veličine i lijeve i desne bradavice jer znaju da budu značajno drugačije, kao uostalom svi parni dijelovi našeg tijela.  

Druga stvar koja može uticati na to da li će vam odgovarati određena veličina je i elastičnost vaše kože kao i samo tkivo dojke a posebno oko same bradavice. Najbolje ćete znati tek kada provjerite, a zatim korigujete za manje ili veće.  

Bradavica za vrijeme izdajanja mora slobodno da se pomjera napred-nazad. Nije dobro ako dolazi do trenja o zidove, znači da je mala i da vam treba veća veličina. Isto tako ako bradavica ulazi u levak ali i dio areole zajedno sa njom, onda je potrebno da uzmete broj manje.  

Ovo su konkretni primjeri:

Prvi prikaz je dobra veličina, bradavica je slobodna da se pomjera, areola ne ulazi u izdajalicu. Na drugom prikazu vidite bradavicu koja nema prostora da se pomjera pa dolazi do trenja sa zidom izdajalice, a na trećem je veličina prevelika pa u cev ulazi i bradavica sa dijelom areole.

Ukoliko želite izbjeći upotrebu izdajalice i to je moguće jer generalno ona nije neophodna za korišćenje ako je nakon porođaja sve u redu i možete biti sa svojom bebom koliko god želite.

Tereza Kiš
vaša savjetnica za dojenje

Predlažem da pročitate ovaj tekst prije odluke o kupovini izdajalice:

Izmlazanje (izdajanje) mleka – kada, kako, koliko?

Ukoliko imate potrebu da dobijete stručne savjete u vezi izdajanja ili dojenja onda je tu za vas savjetnica za dojenje:


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

[wp_ad_camp_1]

Podjeli:
error: Content is protected !!