Kako izduvati nosić?

Svi znamo od kakve je važnosti održavati higijenu nosića, posebno kada procure.
Ispiranjem nosa fiziološkim rastvorom i uklanjanjem sekreta omogućava se prirodni put disanja. Strujanje vazduha kroz nos olakšava i samo čišćenje nosa čime se smanjuje mogućnost nastanka upale uha i drugih komplikacija.

Nos je poput klima uređaja, te je njegova higijena od velikog značaja. Pedijatri često kažu kako je važno decu od malena naučiti higijeni disajnih puteva, edukovati i roditelje i decu:

  • kako postupati kod akutnih infekcija,
  • naučiti dete kako se izduvava nosić (jednu po jednu nosnicu),
  • kako se upotrebljava i odlaže maramica,
  • vodi računa o higijeni ruku i slično.

Teoretski, zvuči jednostavno, a da li je u praksi baš tako. Kod beba koje svakako ne mogu da sarađuju, uzećete pumpicu za izvlačenje sekreta i uz nju dobiti uputstvo za upotrebu.

Kada poželite tu spravicu izbaciti iz upotrebe, jer smatrate da je vaš mališan već dovoljno veliki i da to može obaviti prirodnim putem, a nemate uputstvo za upotrebu, morate naučiti dete kako da izduva nosić.

Nema uzrasnog doba kada bi to trebalo znati, neki klinci već nakon godinu dana savladaju tu veštinu, a neki su sa 4-5godina i dalje ponosni kopači “zlata” u nosu i ne retko ponosno pokazuju rezultate kopanja.

Evo nekoliko trikova koji mogu da pomognu:

1. Ima jedna vežbica, naravno kroz igru, date detetu nacepkane papiriće koje trebaju oduvati duvanjem iz nosa. Ako je više dece na okupu, možete organizovati i takmičenje, ko dalje, vodeći računa o udaljenosti učesnika.

2. Sa mlađom decom možete probati uz pomoć plišanih igračaka, pokazujući kako meda i društvo duvaju nosić tako da udahnu na usta i a onda izduvaju vazduh na nosić, za par dana možete biti u varijanti da šeta sa maramicom po stanu i 1,2,3 i duvaj. Naravno uvek pohvalite dete kad god i najmanji sadržaj bude u maramici.

3. Kod nekih klinaca koji uglavnom uvlače sadržaj umesto da dunu, ponekad je dovoljno, svaki put kada to urade reći „naopako” i brzo ukapiraju da obrnu postupak.

4. Neke su mame svaki put kada je dete šmrcavo pitale kako radi svinja, dete bi namreškalo nosić i duvalo, malo unutra, malo napolje, maramicu pod nos i vremenom dete to poveže i sada već samostalno duva nosić.

5. Postoji varijanta igre, da dete naduva obraze, zatim mu stisnete obraze da vazduh izađe na usta i tako nekoliko puta, zatim predložite istu igru ali da usta ostanu zatvorena.

6. Može i varijanta „kako nos svira”. Prvo to pokažete na sebi. Začepite nos, a onda malo po malo popuštate stisak da se čuje vazduh kako izlazi i onda nos „svira”, a onda celu stvar pokušate sa detetom, kao ajde duni da nos svira.

Kod neke dece to bude vrlo jednostavno, prislonite maramicu i dete kao da zna sta mu valja činiti. Ukoliko to nije slučaj sa vašim mališanom, pokušajte sa nekim od ovih trikova, čim skapira princip lako će posle naučiti i kako se to pravilno radi. Srećno!

izvor: mojpedijatar.co.rs

Za male bebe: Beba ima zapušen nosić… Šta da radim?

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!