Kako izgleda bebina kaka (stolica)?

Kako treba da izgleda stolica vaše bebe?

Za većinu novopečenih roditelja izgled bebine stolice je prilično iznenađujući! Toliko je mogućih nijansi i različitih konzistencija da ih verovatno ni iskusni roditelji nisu sve videli.

Ovaj vodič o stolici bebe u slikama pomoći će vam da steknete uvid u to kako izgleda normalna stolica, a kako pak izgledaju odstupanja od normalne stolice  tokom odrastanja vaše bebe, dok sisa, hrani se adaptiranom mlečnom formulom ili počinje da jede čvrstu hranu. Saznaćete kada nema razloga za brigu a kada je uputno da dodatno obratite pažnju.

Crna, crvena ili bela stolica signal su da se odmah javite pedijatru. Nemojte se nipošto suzdržavati i da se svom pedijatru obratite i ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa pražnjenjem creva, posebno u prvim danima vašeg novorođenčeta.

Pažnja: Slede prave fotografije različitih stolica koje bebe mogu imati! Pogledajte ih samo ukoliko vam to ne smeta.

Prva stolica novorođenčeta (mekonijum)

izgled bebine stolice 2 mekonijum

U peleni novorođenčeta očekujte crno-zelenkastu, lepljivu stolicu nalik katranu koja podseća na motorno ulje. Kako mekonijum nastaje od amnionske tečnosti, sluzi, ćelija kože i drugih materija koje je novorodjenče progutalo dok je još bilo u materici, on nema izražen miris pa vam ovo čulo neće mnogo pomoći u utvrđivanju da je vreme da promenite pelenu.

Tek između drugog i četvrtog dana po rođenju stolica će dobiti svetliju boju – maslinasto-zelenkastu – i postaće manje lepljiva. Ova stolica naziva se prelazna i znak je da je novorodjenče počelo da vari prvo mleko ili mlečnu formulu, te da je za početak sve u redu sa intestinalnim traktom.

 Zdrava stolica dojenog deteta

izgled bebine stolice 3

Ukoliko isključivo dojite svoje dete, njegova/njena stolica biće žuta ili blago zelenkasta, po konzistenciji kašasta ili kremasta. Takođe može biti tečnija i podsećati na dijareju. Stolica dojenog deteta ima karakterističan izgled dijon senfa pomešanog sa krem sirom a može imati i sitne bele tačke, poput semenki. Zanimljivo je da nema intenzivan i težak, neprijatan miris.

Mnoge nijanse stolice isključivo dojenog deteta smatraju se normalnim. Tako se može desiti da stolica bude nijansirana zelenkastim  tonovima, što ukazuje na to da ste pojeli nešto što obično ne jedete. Ukoliko dete ne ispoljava bilo kakve druge simptome, nema razloga za brigu.

Ukoliko u peleni opazite jarko zelenu i penastu stolicu koja podseća na alge, dete verovatno uglavnom sisa samo tzv. prednje mleko – niskokalorično mleko koje se luči na početku podoja – a ne dolazi do tzv. zadnjeg mleka, koje je zasićenije mastima i znatno hranljivije. Moguće je, naime, da dete ne sisa dovoljno dugo iz jedne dojke. Kako biste ovo ispravili, uvek podoj započnite dojkom kojom je prethodni podoj završen.

Zdrava stolica deteta koje se hrani adaptiranom mlečnom formulom

izgled bebine stolice 4

Bebe koje su hranjene adaptiranom mlečnom formulom imaju nešto gušću stolicu nalik na puter od kikirikija u braon nijansama: smeđa, žućkasto-braon ili zelenkasto-braon. Miris je oštriji od mirisa stolice dojenih beba, odnosno nešto manje oštar od stolice beba koje jedu čvrstu hranu, i svakako ćete ga osetiti iz pelene.

Stolica deteta koje uzima gvožđe

izgled bebine stolice 5

Ukoliko detetu dajete gvožđe kao dodatak ishrani, njegova/njena stolica može biti tamno zelena ili čak skoro crna. Ne dešava se često, ali je sasvim normalna varijacija na koju bi Popaj bio ponosan.

Ipak, obratite pažnju: ako je stolica deteta pomalo crna a dete ne uzima gvožđe, bilo bi dobro da se konsultujete sa pedijatrom kako biste proverili da se ne radi o meleni, odnosno svarenoj krvi.

Stolica deteta koje se hrani čvrstom hranom

izgled bebine stolice 6

Kada vaše dete počne da jede čvrstu hranu – pirinčanu kašu, pasirane banane, i slično – skoro odmah ćete primetiti promenu u izgledu stolice, posebno ako je dete pre toga isključivo dojeno.

Ove stolice su uglavnom braon ili tamno braon boje i gušće su od putera od kikirikija, mada su i dalje kašaste. Imaju i intenzivniji miris.

Stolica koja sadrži delimično svarenu hranu

izgled bebine stolice 7

Povremeno će se dešavati da su u stolici deteta prepoznatljivi komadići hrane ili da je nijansirana duginim bojama, poput crvene, narandžaste ili tamno plave. Crvena može biti od cvekle, narandžasta od šargarepe a tamno plava od borovnica (na ovoj slici možete videti upravo kožicu od borovnica).

Bez brige! Ovo je uočljivo najverovatnije zbog toga zbog toga što se pojedine vrste hrane samo delimično mogu svariti ili putuju kroz organe za varenje toliko brzo da zapravo nema vremena da se u potpunosti razgrade. Događa se i kada vam dete pojede veću količinu neke vrste hrane ili ne žvaće zalogaje lepo pre nego što proguta.

Ipak, ukoliko dete dosledno stolicom izbacuje komadiće nesvarene hrane, vreme je da se javite pedijatru. On/ona će proveriti da li organi za varenje vašeg deteta dobro apsorbuju hranu i sve hranljive sastojke.

Dijareja

izgled bebine stolice 8Kod beba, dijareja je veoma tečna stolica, sadrži više vode nego čvrstih materija. Može biti žuto-zelena ili braon i može da curi ili da „eksplodra“ van pelene.

Dijareja može biti znak infekcije ili alregije, a ukoliko traje duže vreme i ne leči se može dovesti do dehidracije. Javite se doktoru ako dete ima manje od tri meseca, više od 2-3 pelene napunjene ovakvom stolicom, ili pak ima dijareju više od dan ili dva.

Dobra odluka je javiti se pedijatru i ukoliko stolica deteta sadrži sluz ili krv.

Zatvor

izgled bebine stolice 9

Ukoliko je stolica tvrda i podseća na klikerčiće, dete verovatno ima zatvor. Uz to, dete može pokazivati znake nelagode dok se oslobađa stolice, a stolica može čak biti blago obojena krvlju zbog iritacije anusa prilikom izbacivanja.

Ako dete ima jednu do dve pelene klikerastog sadržaja to nije razlog za brigu, ali ako ima tri ili više (ili pak primetite tragove krvi), najbolje da se javite pedijatru. Zatvor je česta pojava kod dece u vreme uvođenja čvrste hrane, a može biti i znak osetljivosti na proteine soje ili nedostatak tolerancije na nešto što sadrži majčino mleko ili adaptirana mlečna formula. Doktor može savetovati da detetu date vodu, sok od kruške, ili sok od šljiva kako biste mu pomogli da se oslobodi stolice.

Sluzava stolica

izgled bebine stolice 10

Da li pelena izgleda kao da se u njoj nalazi šlajm? Zelenkasta stolica sa sjajnim trakama znači da u njoj ima sluzi. To se nekad događa kada beba ima puno pljuvačke,  jer se sluz iz nje često ne svari.

Međutim, sluz može biti znak infekcije ili alergije. Ako je udružena sa drugim simptomima, ili se javlja dva dana ili duže, javite se pedijatru kako biste isključili postojanje drugih problema.

Krvava stolica

izgled bebine stolice 11

Ponekad je krv u stolici deteta jarko crvene boje, a ponekad je crna (što znači da je svarena).

Jarko crvena boja krvi može da se pojavi u stolici iz nekoliko razloga. Obavezno se javite pedijtru ukoliko primetite sledeće:

– normalnu stolicu sa tragovima crvene krvi, što je često znak alergije na proteine mleka (prikazano na slici);

– stolicu kao kod zatvora sa tragovima sveže krvi, što je uglavnom rezultat povrede anusa ili sitnih hemoroida;

– dijareju pomešanu sa crvenom krvlju, što sugeriše bakterijsku infekciju.

Kada se u stolici pojave tamni tragovi krvi – obično kao flekice koje podsećaju na semenke maka ili susama – to je najčešće uzrokovano time što dete koje sisa guta krv iz bradavice prekrivenih ragadama koje krvare. Ovo je uglavnom znak da je potrebno da lečite bradavice, ali nije nikakva pretnja za vaše dete. Ipak, trebalo bi da se javite doktoru da biste proverili da se ne radi o nečem ozbiljnijem kao što je krvarenje u organima za varenje deteta.

Napisala Emily Block
Medicinski revidirali pedijatri Dawn Rosenberg i Jennifer Davis, u septembru 2009.
Izvor: www.babycenter.com

Ukoliko vaša beba nema stolicu više dana onda je ovaj tekst od velike pomoći: Beba nije kakila nekoliko dana


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

1 Comment

  1. Beba ima stolicu zelenkasto zuta,malo je gusca,sisa pomalo ali vise dohrana

Odgovori

error: Content is protected !!