Kako je jedna fotografija izazvala buru licemerja nekih dojilja prema različitosti

Kao savetnica koja se bavi podrškom, promocijom i zaštitom dojenja često dobijam interesantne fotografije, snimke, tekstove sve sa ciljem da mi se ukaže na određene postupke i dešavanja na ovom polju kako kod nas tako i u svetu.

Jednu od takvih fotografija dobila sam juče i to direktno na moj profil na društvenoj mreži Facebook. Iskreno oduševljena umetničkim prikazom cele fotografije koja po meni predstavlja jedan jako lep prizor podelila sam je sa svima koji prate moj rad na stranici za podršku dojenju sa željom da sa njima podelim ovo pravo umetničko delo. Uz fotografiju postavila sam i komentar: „Fatima Jusić je ovu fotografiju sa interneta okačila kod mene na zid pa je evo prenosim ovde. 
Interesantna je na više načina.“

dojenje i umetnost

Kao što se često dešava, nakon objavljivanja fotografije, moje porodične obaveze su me odvojile od kompjutera. Nakon nekih sat-dva vratila sam se da pogledam šta ima novo na stranici i ostala sam zgranuta komentarima ispod ove objavljene fotografije. Malo je reći „drvlje i kamenje“. Ali stvarno… malo je reći. Toliko gnusnih komentara sam do sada viđala samo od strane majki koje ne doje decu i koje iz svojih razloga pišu loše o dojenju i o dojiljama ali videti ovako ružne komentare…:

Tatjana Tanja Bandur Verovatno treba da smo istetovirane

Senada Draganovic Vuckic E pa bas ni meni se nesvidja bas zbog toga sto je golaa

Marijana Šimić Hvala na potpori! Žao mi je što se ovoliko spuštamo da bi pokazali kako dojimo! Ako već ovo po nekima nije previše, gdje je granica tu, žene moje, dokle ići više sa pokazivanjem svog tijela? … (nastvak komentara je na stranici jer je poduži)

Marina Krsmanović Too much..cemu ovoliko exponiranje?!Od neceg prirodnog napraviste paradiranje.

Zlatka Ljubovic Odvratno..

Ivana Ben Arfa Niti je ovo majka niti ovo njeno dete moje misljenje sto ne znaci da je tacno

Jasna Glintić Anna, samo I iskljucivo to sam zelela reci, ZLOUPOTREBA deteta koje je previse malo da bi se izjasnilo da li zeli takvu fotografiju! Ni jednog trenutka nisam govorila o umetnosti niti lepoti fotografije… Imamo ekspanziju majki koje preko drustvenihmreza I zloupotrebom sopstvene dece prave samoreklamu. Ono sto je meni prvo palo na pamet je pitanje: Da li je DETE kompromitovano, da li ce se stideti takvih fotografija… Uostalom, niko nije definisao kojom temom se bavimo, da li je to umetnost, lepota zene, dojenje, tetovaze ili sta vec… A bice da je prikazana samo dobra montaza smile emoticon

Sonja Oros Sta?o cemu je poenta?biti gola kad dojis dete?i dete da je golo?ne razumem.dojenje je divna stvar,bozanstvena,intimna,nezna,majcina i detetova.nista od toga ne vidim na slici

Zeljka Mandic Nije nista vise, na slici je gola majka koja doji svoje dete i telo je puno nekih strasnih tetovaza… Da li je zaista neophodno se slikati potpuno gola dok doji dete? Gde je danas ta intimnost? Tetovaze ajde svako ima svoj ukus i pravo da crta sta hoce po svom telu
Ali meni licno je jako ruzno…od svega najruznije mi je sto je potpuno gola i jos slika za javnost!

[wp_ad_camp_1]

Da ne bude da je sve ružno bilo je i komentara kakvi su potrebni nakon svega:

Violeta Milutinovic Obicno ne komentarisem… Da li je iko primetio da je ovo umetnicka fotografija? Sve se vidi,a ne vidi se nista. Tetovaze su stvar izbora,kao boja kose na primer. I zasto bi nekom one smetale? I one nisu odraz ' nemajcinstva',manje ljubavi i pozrtvovanosti majke. Fotografija je,po meni, prikaz prirodnosti i jednostavnosti,bez obzira na ubedjenja i stavove svakog pojedinca.

Ivana Šimić Predrasude, predrasude….zašto je bitno kako netko izgleda? Zašto je bitno je li netko lijep ili ružan, obučen ili gol, tetovirali ili ne, mršav ili debeo? Volite sebe, svoje tijelo i budite ponosne…možda će te onda imati ljubavi i razumijevanja za druge.

Dragana Stefanović Pa hoce da kaze da su i najavangardnije i najspecificnije od nas u ovakvim trenucima ipak “samo” mame. smile emoticon

Da ne bude da sam samo prenela komentare drugih a da ostanem dužna svoj, prenosim ga u celosti:

Moja podrška dojenju – Tereza Kiš Miljković Ja ovde drage žene ne vidim ni golu ženu, ni istetoviranu ženu… vidim majku koja doji dete. Vidim majku koja sigurno ima mnogo drugačiji “modo vivendi” od većine nas a koja doji. Vidim ženu koja se posvetila dojenju a ne nakazu sa tetovažama!!!

Pročitajte svoje komentare koji su jako ružni i osuđujući. Nisam očekivala ovoliko gorčine, ružnih reči… a sa druge strane očekujete da vas drugi tapšu po ramenu, da vas smatraju za supermeme. Da li ste jednako spremne da podrđite nekoga ko je drugačiji od vas?

Razočarana sam komentarima većine. 
Veliko hvala svima koji su shvatili poentu. smile emoticon

Žena koja doji svoje dete i ništa više.

Nekako mi je najtužnije to što deo žena smatra da je ovo ponižavanje, da je ovo vulgarnost, nešto što je samo za svoju sobu… Da vas sve upoznam sa predivnim umetničkim delima, na temu dojenja, iz vremena kada nismo imali fotoaparate, kada je bilo potrebno satima sedeti ispred umetnika koji je stvarao umetničko delo:

dojenje i umetnost kolaz

Ako želite da slike pogledate pojedinačno u većem formatu evo ih OVDE

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!