Kako na putovanje sa bebom?

Volite da putujete i obilazite razne destinacije? A vaša porodica  dobila je još jednog mini člana i niste sigurni kako će beba reagovati na putovanja? Sigurna sam da postavljate sebi brojna pitanja, od onog osnovnog ‘’Možemo li putovati sa bebom?’’ do onog ‘’Da li bi trebali da putujemo sa bebom?’’ Razmišljate u sebi koliko je opasno i neodgovorno poći na dalji put sa malim detetom. Pričate sa prijateljima, pitate da li će putovanje biti naporno i za vas i za bebu, da li ćete se uopšte odmoriti? A opet, niste sigurni koliko je dobro za bebu da putuje. Ipak bebe imaju neku svoju rutinu i ne žele sigurno da idu na put oko sveta.

Iz mogu dosadašnjeg iskustva mogu slobodno da kažem da je najlakše putovati sa malom bebom.

Naše prvo putovanje u troje bio je odmor u Grčkoj kada je Marko imao 5.5 meseci. Prešli smo preko 2500km i divno se proveli. Izabrali smo prvu polovinu septembra za naš dugo očekivani odmor i zaputili se ka Atini. Sa malim detetom je lako jer smo u mogućnosti da kontrolišemo svaki njihov pokret kao i sve s čim mogu da dođu u kontakt.

Sigurno je da se sa bebom nećete odmoriti kao kad bi ste bili sami ali svakako će vam biti zanimljivo da uživate u reakcijama vašeg mališana na nove ljude, nova mesta, nove aktivnosti… Morate se dobro pripremiti, napraviti spisak obaveznih stvari i paziti da nešto ne zaboravite. Evo nekih preporuka kako da vam putovanje bude što lakše i što lepše sa vašim malim putnikom.

Dojenje. Najlakše je putovati sa bebom koja još uvek sisa. Hrana je uvek tu, nema razmišljanja o bočicama, o tome da li ste poneli dovoljno formule, gde ćete oprati flašice… Bebu možete nahraniti u svakom momentu tako da sigurno neće biti nervoze i plača.

dscn5943
Šetamo Atinom i ručkamo
Marama. Prvi put sam čula za ‘’babywearing’’ od rođake kada nam je sin imao 3 meseca. Poklonila nam je maramu i nosili smo se u njoj sve dok nismo prešli u kengur zbog težine. Ne postoji ništa, apsolutno ništa zgodnije za putovanja. Spakujte vašu bebu u maramu i uživajte u razgledanju novih mesta a sigurna sam da će i vaša beba uživati uz svoju mamu, ili tatu. Ruke će vam biti slobodne u svakom momentu, bebu uvek možete namestiti u nekoliko različitih položaja, dok je nosite beba može i da spava i da sisa…

Kolica. Kad ste na putovanju kolica su vam sve,  stolica,  krevet i mesto gde ćete potrpati sve stvari dok šetate gradom praznih ruku. Iako dobar deo dana dok smo na putovanju beba provede u marami ipak mi je nezamislivo da otputujem negde bez kolica. Ukoliko vam u hotelu ne mogu obezbediti dečiji krevet beba može tokom noći spavati u kolicima.

dscn5991

Pelene i vlažne maramice. Pobrinite se da ih uvek imate dovoljno. Često čujem da je pametnije nositi što manje stvari pa i pelena jer se mogu kupiti gde god da odete. Jeste tačno, ali mnogo mi je lakše da ponesem približan broj pelena dovoljan za broj dana odmora i da se vratim kući sa polu praznim koferom ( u koji uvek može da stane nešto novo kupljeno tokom putovanja – a to mi posebno znači kada putujemo avionom i kada smo ograničeni težinom prtljaga ). Vlažne maramice dobro će vam doći u svakom momentu, bilo da ste isprljali ruke nečim, ili je beba bljucnula, ili je potrebno menjanje pelena…

Voda. Uvek imajte flašu vode i pazite da vam beba ne dehidrira. (*Dete mlađe od 6 meseci, a koje je zdravo i sisa kada i koliko želi, nema potrebe za dodatnom vodom.)

[wp_ad_camp_1]

Zavesica za auto stakla. Ukoliko putujete autom obavezno obezbedite zavesice za auto stakla kako vašoj bebi ne bi smetalo sunce. Ukoliko vam se desi da ste zaboravili da kupite auto zavesicu onda možete da se snađete tako što će kao zamena poslužiti neka tamnija pelena ili krpa koju ćete zakačiti na staklo.

Prilagodite raspored obilazaka novom članu porodice. Možda bi ste, da ste sami, bili u stanju da špartate gradom od osam ujutru pa sve do kasnih večernjih sati, ali sigurna sam da nećete biti toliko aktivni sa malim putnikom. Beba će vas dodatno umoriti a neke stvari, kao što su obilasci muzeja neće uvek biti mogući. Iako je naš sin bio prilično miran u marami dok smo obilazili muzeje u jednom momentu je otkrio svoj eho koji odzvanja celim muzejom kada vrisne tako da je bilo nemoguće nastaviti dalji obilazak s njim. Penjanje na Akropolj bilo je pravi izazov. Iako smo mislili da je septembar idealan za posetu Atini temperature su ipak bile previsoke i sunce prejako tako da smo stalno tražili hlad i osveženje.

Budite fleksibilni. Često će se desiti da menjate plan obilaska i razgledanja i po nekoliko puta dnevno. Prilagodite se bebinim potrebama.

Podelite put u nekoliko faza. Ukoliko putujete autom na neku dalju destinaciju imajte u vidu da će odmor trebati i i mami i tati i bebi. Možda ste nekada vozili veliki broj kilometara u komadu ali kada putujete sa bebom prilagodite plan putovanja i sebi i bebi. Naš put do Atine autom podelili smo na tri dela.

20150903_085017
Ne zaboravite bebine omiljene igračke!

Još nekoliko saveta:

  • Uplatite putno osiguranje. Sigurnosti i opreza nikad dosta.
  • Sigurna sam da nosite osnovne lekove za sebe, na to dodajte i brufen ili paracetamol za temperaturu.
  • Fiziološki rastvor i nosko. Mi bez njih ne idemo nigde. Bebama se često zapuši nosić, budite pripremljeni i pomozite bebi na vreme, pogotovo ako idete sa bebom na zimovanje, dovoljno je nekoliko sati da od običnog šmrckanja dođe do upale uva.
  • Ponesite nekoliko bebinih omiljenih igračaka. Ako je dete malo starije nije na odmet da imate tablet sa crtanim filmovima koji će mu biti zanimacija u putu. Narežite nekoliko diskova sa pesmicama koje vaša beba voli.
  • Krema sa zaštitnim faktorom za bebe. Mi je nismo često koristili, trudili smo se da izbegavamo bilo kakve aktivnosti na velikim vrućinama, a kačketić je bio obavezan.
  • Prilagodite smeštaj novonastaloj situaciji. Možda najviše volite da odsednete u nekom dobrom hotelu, međutim kada putujete sa malom bebom najbolja solucija je iznajmljivanje stana. Kuhinja će vam često zatrebati ukoliko je vaša beba već prešla na čvrstu hranu. Mi smo svega nekoliko puta kupili gotove kašice. Za bebu sam uvek pravila male lanč pakete a kad god bi išli na ručak naš izbor smo prilagođavali bebinim mogućnostima (meso sa pire krompirom ili pirinčem koji beba jede, supica ili čorbica, voćna salata, itd.). Ako ne znate kako da nađete adekvatan stan obavezno pogledajte ova sajt.
  • Iskoristite period dok vam beba ne napuni dve godine za putovanja avionom. Beba će plaćati neki minimalan deo ili čak ništa, u zavisnosti od avio kompanije kojom putujete.

Naš mali putnik sada ima 20 meseci i već je posetio 9 zemalja. Uskoro idemo na novu destinaciju i svo troje smo uzbuđeni. Jedno je sigurno, kada deca naviknu na putovanja dok su mali u kasnijem preriodu je sve lakše i lakše. I ne, ne morate stalno da birate baby friendly destinacije. Sigurno je da je lepo provesti desetak dana u nekom resort uz obalu i sve pogodnosti za odmor sa detetom ali isto tako vam može biti interesantno ukoliko se odlučite za atraktivnu turističku destnaciju koja vrvi od turista. I u tim gradovima žive i rastu deca, zar ne?

Izvor: fitmama.rs
Autor: Bursać Suzana

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!