Kako obuci dete za igru u snegu

Uvek smo u dilemi kako obući dete pre nego ga pustimo napolje po zimi i snegu. Deca neizmerno uživaju u čarima zime i igrama na snegu, ali su istovremeno u tom periodu vrlo osetljivi na hladnoću. Hladnoća, vetar i sneg nose sa sobom i određene rizike od kojih ih moramo zaštititi. Za bolju zaštitu tokom zime najbolje je takozvano slojevito oblačenje. Nošenjem nekoliko tanje odevne garderobe, umesto jednog debelog i teškog, telo se mnogo bolje čuva od hladnoće. Vazduh je odličan izolator, pa tako vazdušni prostor između slojeva garderobe ima važnu ulogu u zaštiti od hladnoće.

Prvi sloj odela koji je do kože trebalo bi da brzo i efikasno prenese vlagu dalje od tela. Materijali koji to rade su polipropilen i svila, pa odeća koja je u neposrednom kontaktu sa kožom bi trbala da bude od takvih materijala. Pamuk upija vlagu, a ne udaljava je od kože, tako da u toku igre na snegu i hladnom vremenu vlaga zadržana u pamučnom sloju oko kože rashlađuje telo.

[wp_ad_camp_1]

Srednji sloj odeće nastavlja da prenosi vlagu prema spoljašnjem sloju odeće. On nikako nesme da bude tesan. Broj odevne garderobe u tom srednjem sloju zavisi od spoljašnje temperature.

Na kraju poslednji sloj odeće treba da bude od nepromočivog materijala, dok sa unutrašnje strane može biti postavljen vunenim materijalom ili napunjen paperjem. Ovaj sloj treba da zaštiti telo od vetra i padavina( sneg, kiša).

Da se telo nebi rashladilo potrebne su i kapa, rukavice i šal kao i nepromočive čizme ili cipele. Dete uživa u igranju na snegu. Ali uvek se pitamo koliko i kad možemo dozvoliti deci da budu na snegu. Kod niskih temperatura na primer -10 stepeni, bolje je dete ostaviti u kući i naći neku zanimaciju. Tako treba postupiti i tokom onih dana kada pada sneg, kiša ili duva vetar. Ukoliko temperature nisu ekstremno niske, onda je za dete najbolje da bude napolju sredinom dana kada je dnevna temperatura najveća. Promrzline su najčešće na isturenim i nezaštićenim delovima tela kao što su nos, prsti, uši. Prvi znaci rashlađivanja su gubitak koordinacije i drhtavica, a prvi znaci promrzlina bledilo i hladnoća ugroženog dela tela. Boravak deteta napolju po hladnom vremenu se mora ograničiti. Kada je dečija garderoba mokra treba je odmah presvući, jer će vlažna garderoba brzo ohladiti organizam.

Povremeno decu treba uvoditi u topao prostor i davati im tople napitke. Tako ćemo deci omogućiti da uživaju na snegu i njegovim čarima.

Izvor: mojabeba.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!