Kako odvikavanje od pelena učiniti opuštajućim

Neizbježno se u prvoj godini života postavlja pitanje privikavanja na tutu. Borba na život i smrt koju roditelji stavljaju pred sebe.

Gledanje na odvikavanje od pelena kao na najvažniju stvar na svijetu najveća je greška koju roditelji rade. Stavljanje djeteta na tutu u pravom trenutku postaje misija cijeloga kućanstva… i Treći svjetski rat počinje.

Ovdje su neki korisni savjeti za roditelje koji se pripremaju za bitku.

Opustite se. 

Sigurno niste očekivali da će vam to netko reći. Ali uistinu, razmislite malo o tome zašto tako očajnički pokušavate priviknuti dijete na tutu. Zato što se vaši roditelji zaklinju da ste vi riješili pelena već s 10 mjeseci? Zato što mali Marko iz ulice već dugo sjeda na tutu i vi osjećate pritisak? Ili zato što ste pročitali u nekoj divnoj knjizi o odgoju da bi vaše dijete već sada trebalo pokazivati neke znakove u tom smjeru?

Sjednite i opustite se. Duboko udahnite i razmislite na trenutak. Koliko školaraca znate koji trčkaraju uokolo u pelenama? Nula. To samo znači da će i vaše dijete u jednom trenutku odlučiti (koliko god se nemogućim činilo) da je tuta bolje mjesto za obavljanje nužde od pelena. Ne, neće se dogoditi čudo, ali doći će trenutak kada će shvatiti da je ono što im se lijepi za guzu:

1. smrdljivo
2. izaziva neugodan osjećaj
3. jednostavno bljak

Dakle, vaš roditeljski posao je sjediti i čekati da se neizbježno dogodi. Baš kao i puzanje, hodanje, skakanje, pričanje i sve ostalo što je vaše dijete postiglo ili će postići u životu – postiglo je pod svojim uvjetima i kada je osjetilo da je za to spremno. Ne kada ste vi spremni! Mogli bi se već sada početi privikavati na to.

Sada, kada smo to riješili, mogli bismo raspraviti o nekim osnovama. Tijelo svake osobe je drugačije, uključujući i malu djecu. Kao što doslovno niste sposobni pričati prije nego što je vaše tijelo za to spremno, ista je stvar i s kontoliranjem otpadnih tvari iz vašeg organizma.

U svakoj fazi odrastanja kroz koje prolazi vaše dijete tijelo je programirano za određeno reagiranje, recimo odgovarajuća snaga misića i sl. Isti je princip i za učenje na tutu. Kada vaše dijete bude spremno bit će u stanju tjelesno kontrolirati uriniranje i kakanje. Do tada, mišići u zdjeličnom predjelu nisu sposobni izvršiti taj zadatak. Recimo to još jednom… NISU sposobni izvesti funkciju kontroliranja male i velike nužde.

[wp_ad_camp_1]

OK. Kada je dakle dječja muskulatura spremna za tutu? Odgovor: Kada to njegovo tijelo odluči.
I to je to. Nema magičnog doba, nema savršenog vremena, nema pravila. Samo kada se dijete osjeti spremno.

Nakon što smo to utvrdili, raspravimo o nekim uobičajenim stvarima koje bio trebali prakticirati od najranije dobi kako bi djetetu olakšali odvijakavanje od pelena.

1. Ne skrivajte sadržaj pelene od djeteta.
Grozno je, da. Ali ako vaše dijete ne vidi što sve izlazi iz njega i koliko je to bljak kako će onda shvatiti da to ne žele imati na svojoj koži…ili još važnije na svojoj guzi? To ne znači da prljavu pelenu trebate gurati djetetu pod nos. Jednostavno stavite pelenu na neko djetetu vidljivo mjesto, ali van dohvata znatiželjnih ručica.

2. Nemojte nikada dozvoliti djetetu da sjedi na punoj peleni.
Pod tim se misli i na mokru i na pokakanu pelenu. Ako se vaše dijete navikne funkcionirati s morkim pelenama teže će razviti averziju prema tome na svojoj koži. Od najaranije dobi treba dijete privikavati da to nije poželjno i učiti ga da se bolje osjeća u suhim pelenama.

3. Raspravljajte što je u pelenama.
Opet dolazimo do gadljivog dijela, ali vrlo je važno naučiti dijete razliku između mokrog i pokakanog. Konačno, u jednom će trenutku vaše dijete morati znati razliku. Ako je pelena samo mokra recite “gle, izgleda da imamo mokru pelenu” i ostavite pelenu na mjestu gdje dijete može vidjeti sadržaj. Isti postupak ponovite i s pokakanom pelenom. Važna napomena: dobro razmislite o tome koje ćete nazive koristiti za pokakane i mokre pelene i koje za obavljanje male i velike nužde. Vaše će dijete koristiti te nazive u javnosti!

4. Ne radite misterij od kupaonice.
Kada koristite kupaonicu objasnite djetetu zašto idete tamo i što radite. Ako koristite dječiju stolicu s otvorom za tutu, dopustite djetetu da je koristi kao sjedalicu kako bi počelo stvarati tu naviku.

5. Uključite dijete u čišćenje.
Kada završite s prematanjem dajte mu u ruke pelenu (naravno, ako nije previše zaprljana) i dozvolite mu da vam “pomogne” to baciti. Nakon toga, zajedno otiđite do kupaonice i operite zajedno ruke.

6. Prematajte dijete na mjestima s kojih može vidjeti WC ili tutu.
Pa makar to značilo ispred vrata kupaonice. Bitno je samo da vidi kupaonicu. Konačno vaše će dijete samo poželjeti isprobati tutu. Dopustite mu da prođe korz cijelu proceduru obavljanja nužde na WC-u ili tuti bez obzira hoće li je zaista i obaviti.

7. Kada jednom vaše dijete bude imalo suhe pelene i kada počne pitati za tutu, pričajte o “osjećaju u trbuhu”.
Iz očitih razloga bit će vam teško uhvatiti pravi trenutak dok vaše dijete mokri. Ali trebalo bi biti lako uhvatiti taj trenutak nakon kakanja. Razgovarajte s djetetom o osjećaju u trbuhu, da li napet, boli li… Važno je pomoći djetetu shvatiti razliku osjećaja prije i poslije nužde. Pričajte o tome kako želite da vam signalizira kako se osjeća. Dijete se treba naučiti da kaže kada se ne osjeća dobro.

8. Nemojte pretpostaviti da je vaše dijete spremno na potpuno odvikavanje od pelena samo zato što je nekoliko puta uspjelo obaviti nuždu na tuti.
Ne zaboravite da odlazak u kupaonicu znači prekinuti ono što se do tada radilo. Nekim roditeljima to nije baš po volji. Ponekad čak znaju i bjesniti zato što se taj boravak u kupaonici oduži. Ne smetnite s uma da je vaše dijete moralo prestati s igrom ili se odreći dragocjene igračke, da bi radilo što??? Da bi bilo u kupaonici gdje nema igračaka!!! Mislite kao dijete. Trebat će puno prakse dok dijete prihvati da dvije minute ne traju vječno i da ono što su prije radili nije tako bitna misija.

9. Pazite na situacije u kojima dijete možete dovesti do “neuspjeha”.
Pokušajte uvijek kao roditelj dovesti dijete u situacije u kojima će uspjeti. Cijeli će se život suočavati s neuspjesima. Odluka da odvedete djevojčicu u park bez pelena u hlačama nije tako dobra ideja. Ona se vjerojatno neće sjetiti reći vam da mora obaviti nuždu i popiškit će se u halče. Zbog toga joj može biti neugodno pred djecom.

10. Razmislite o tome da pričekate dok vaše dijete samo ne počne pitati za kupaonicu.
Vaše će dijete samo odlučiti kada je spremno za odvikavanje od pelena. Pričekate do tog trenutka i ne opterećujte se time čije je dijete u tome već uspjelo. Na kraju krajeva, pelene će jednom proći pa će vam se činiti dalekim kao i prva godina bebinog života.

[wp_ad_camp_1]

Još jedna važna stvar koju roditelji moraju zapamtiti ukoliko ostavljaju dijete nekome na čuvanje veći dio dana. Vjerojatno će uspjeh biti isti uči li se odvikavanju od pelena kod kuće ili na nekom drugom mjestu. Obično djeca prije počnu s odvikavanjem kod kuće. Ne zato što bi dadilja ili netko tko brine o djetetu loše obavljao taj posao, nego zato što dijete nema puno vremena jer se zabavlja. Dajte svom djetetu slobodne ruke ako je to slučaj.

Prije svega zapamtite da je nošenje pelena dio djetetovog života. Ti trenuci (koliko god bili gadljivi) uskoro će nestati. Vrlo brzo ćete se zapitati kako je u vašu kuću došlo to odraslo dijete i što se dogodilo s vašom malom bebom.

Vrijeme je da se opustite i počnete cijeniti male trenutke života kojeg dijelite.

Izvor: net.hr

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!