Kako pripremiti dete za selidbu?

Svi vi koji ste se u nekom periodu života morali seliti iz jednog mjesta u drugo znate da to može biti prava noćna mora. Nepregledna hrpa kutija, glava prepuna neizvedivih planova i stres je gotovo zagarantiran. No, što ako uz sve to imate malu djecu kojoj je potrebno objasniti zbog čega se selite ?

Selidba za djecu može biti pravo traumatsko iskustvo, iako to možda neće otvoreno pokazati. Zato se pripremite na plač i ljutito lupanje vratima.
Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da lakše prebrodite selidbu s djecom:

1. Obratite pažnju

Od slinog posla nije vam ni na kraj pameti da vaša djeca možda prolaze kroz teško razdoblje. Pokušajte ih uključiti u pakiranje i ne ostavljajte ih same i usamljene.


2. Komunicirajte

Nemojte si dopustiti da im samo usput kažete da se selite. To u njihovom malenom svijetu znači puno. Objasnite im da ce i dalje živjeti uz mamu, tatu, brata ili sestru, da će i dalje imati sve svoje igračke i stvari.

3. Održite rutinu

Djeca trebaju sigurnost i stabilnost. Upravo to ima pruža svakodnevna rutina. Pokušajte ju ne mijenjati brzo, barem dok se malo ne prilagode. Tako će djeca lakše prebroditi strah od nepoznatog i novog.

4. Ne kritizirajte

Djeca će pokazati da su ljuta i tužna jer se morate seliti. Nemojte ih kritizirati; pokušajte pokazati suosjećanje. Ispričajte im vaše uspomene vezane za prijašnje selidbe i kako ste se prilagodili.

5. Ostanite prisebni

Iako ste nervozni i jedva čekate da sva ta gužva prođe, pokušajte ostati normalni. Ako vas vide da ste uznemireni, i djeca će se slčno ponašati. Zadajte im jednostavne poslove koje mogu raditi sami. Što više usmjere pažnju na nešto korisno, manje će misliti na teškoće prilikom selidbe.

Pripremila Božica Ringl

 

Izvor: sretnodijete.net

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!