Kako se čuva izdojeno majčino mlijeko?

Jako važna tema, kada se radi o majčinom mlijeku, je znatzi kako se pravilno čuva izdojeno majčino mlijeko. Kako sa njim rukovati nakon što se izdoji, speremi i kako ga koristiti kada se za to odlučite?

Osnovne smjernice

Prije nego krenete u spremanje izdojenog mlijeka za kasniju upotrebu, obavezno vodite računa o osnovnim pravilima higijene koji podrazumjevaju:

 • čiste ruke prije izdajanja
 • što čistije posude koje će se koristiti pri rukovanju mlijekom (izdajalica, svi njeni djelovi, posuda u kojoj će se mleko čuvati u frižideru do momenta stavljanja u zamrzivač, kao i posudice u kojima će mlijeko biti zamrznuto)

Kako se čuva izdojeno majčino mlijeko na sobnoj temperaturi?

Na sobnoj temperaturi:

– kolostrum (koji se luči od porođaja pa do nadolaska mlijeka) – 12-24 sata
– prelazno mlijeko (luči se od nadolaska mlijeka par dana nakon porođaja, najčešće kreće u periodu između 3. i 7. dana posle porođaja) i zrelo mlijeko (do ove promene u sastavu dolazi par nedelja nakon porođaja)

 • kada je jako toplo 27-32 stepena celzijusa – 3-4 sata
 • kada je sobna temperatura 16-26 stepeni celzijusa  – 4-8 sati (idealno 3-4 sata)

Kako se čuva izdojeno majčino mlijeko u frižideru?

 • 3-8 dana, a idealno do 72 sata ne u vratima frižidera već dublje u njegovoj unutrašnjosti.

* i kod čuvanja van frižidera, kao i kod čuvanja u frižideru, imate vrijednosti koje idu od-do. Uvijek je sigurnija varijanta da se koristi kraći predloženi vremenski period ali je moguće u idealnim uslovima da se čuva i do pomenute duže satnice odnosno većeg pomenutog broja dana.

A kako se čuva izdojeno majčino mlijeko u zamrzivaču?

 • U ladici unutar klasičnog frižidera – 2 nedjelje (ovakve frižidere malo ko ima, to su oni koji imaju dio za zamrzavanje u unutrašnjosti običnog frižidera)
 • U kombinovanom zamrzivaču (odvojena vrata za frižider i za zamrzivač) – 3-4 meseca jer se dio zamrzivača često otvara pa dolazi do čestog mijenjanja temperature
 • U zamrzivaču (sandučar i sl.) gdje je konstantna temperatura -10 stepeni ili niža majčino mlijeko moguće je čuvati 6 mjeseci i duže

Napomena, jer je bitno: Uvijek se izmlazajte čistim rukama, a poželjno je da ako koristite pumpicu za izmlazanje ona na sebi ima sterilnu flašicu u koju mlijeko ide direktno iz dojke. Mlijeko po izmlazanju prespite u kesicu ili u posudu na kojoj ćete obavezno upisati datum izmlazanja. Ovako spremljeno mlijeko možete kosrititi direktno za davanje djetetu da ga pije, ako se desi da nekada niste uz djete, a potrebno mu je dati mlijeko ili ako ste zbog terapije koja nije kompatibilna sa dojenjem, spriječeni davati svoje mlijeko dok ne završite terapiju. Takođe možete ga koristiti za spremanje kašica kada za to bude vrijeme, ali i za mnoge druge svrhe.

A kako se čuva izdojeno majčino mlijeko ako ne možete izdojiti veću količinu odjednom?

Ukoliko pri izdajanju ne možete izvući veću količinu, već ćete izdajati i spremati manje količine, onda je ovaj dio teksta za vas.

Kada se skupljaju manje količine u toku dana, po 10-20-30ml mleka po izdajanju, tada je preporučljivo da se ne sipa direktno svježe izdojeno toplo mlijeko u hladno koje se nalazi u frižideru. Prvo ih ohladite na istu temperaturu pa spojite. Konkretan primjer, kako bi vam bilo jasno: u frižideru imate izdojenih 40ml od predhodnog izdajanja, sada ste izdojili još 20ml. Stavite tih 20ml u frižider i malo kasnije kada se rashladi spojite ga sa onih 40ml od ranije. Neće biti velika greška ako ste spajali sveže izdojeno mleko sa hladnim ali je sigurnije da su oba hladna.
Spajajte mlijeka iste temperature.

U čemu zamrzavati izdojeno mlijeko?

Opšte preporuke za čuvanje izdojenog mlijeka, za zdravu terminsku djecu, obuhvataju slijedeći izbor:

višekratne posude (redovno pranje toplom vodom i deterdžentom, dobro isprati i ostaviti da se suši na vazduhu. Pranje u mašini za suđe samo ako je to dozvoljeno od strane proizvođača):

 • sterilne plastične posudice koje se najčešće koriste za uzimanje uzorka urina za laboratoriju*
 • plastične namenske posude ili flašice za čuvanje izdojenog mleka (posudice sa poklopcem ili flašice, obe vrste koje mogu ići u zamrzivač tj na nisku temperaturu)
 • staklene posude sa poklopcem namjenjene čuvanju majčinog mlijeka (flašice)

– jednokratne posude tu se misli prije svega na:

 • kesice za izdajanje i čuvanje mlijeka namjenjene za čuvanje u zamrzivaču

Kada je u pitanju izdajanje i čuvanje mleka za prijevremeno rođene bebe koristi se isključivo ono šta vam kažu na neonatologiji. Prijevremeno rođene bebe su ipak osjetljivije i mora se strogo voditi računa i o bolničkim propisima za izdajanje, skladištenje i upotrebu izdojenog mlijeka.

A kod zdravih terminskih beba
*Od svega navedenog jedino što predstavlja stvar polemike, u poslednje vrijeme, je upotreba sterilnih plastičnih posudica koje se koriste za urin. Da li se radi o realnoj opravdanoj opasnosti ili samo o marketinškom triku kako bi se ostali proizvodi prodavali… to će vrijeme pokazati. Do sada još nije bilo nikakvih problema ni sa mlijekom, a ni sa djecom za koju je mlijeko čuvano u njima.

Ono što se navodi kao određena smjernica pri upotrebi plastičnih posudica, koja god da im je originalna namena je slijedeće:

 • Izbjegavajte posudice napravljene sa hemijskim bisfenolom A (BPA), označenim brojem 3 ili 7 na simbolu za recikliranje. Sigurna alternativa je polipropilen koji je mekan, neprovidan i sadrži simbol za recikliranje broja 5 i/ili slova PP.

Nikada ne punite posudice do vrha, ostavite dovoljno praznog prostora jer se mlijeko kao i sve druge tečnosti na hladnoći širi pa da ne dođe do pucanja posude. Kod spremanja u kesice, prije nego je zatvorite istisnite vazduh iz nje i zamrznite je u vodoravnom položaju, tako će se lakše spremati u zamrzivač.

Postupanje sa zamrznutim mlijekom

Kako bi lakše rukovali sa mlijekom koje je zamrznuto, obavezno ga zamrzavajte u  manjim dozama. Količine možete sami odrediti, ali se preporučuje da je to nekih 60-120ml mlijeka po spremljenoj dozi.

Bez obzira da li mlijeko spremate u kesice ili posudice, obavezno napišite datum izdajanja kako bi koristili uvijek ono koje je najstarije.

Odmrzavanje mleka

 • Izvadite uveče potrebnu količinu mlijeka za naredni dan i stavite ga u frižider kako bi se lagano mlijeko otopilo za naredni dan.
 • Maksimalno izbjegavajte otapanje na sobnoj temperaturi.
 • za brzo odmrzavanje (znači kada niste unaprijed planirali davanje izdojenog mlijeka) uzmite posudu (kesicu) sa mlijekom i stavite je prvo pod hladnu vodu, a zatim postepeno pod sve topliju.
 • Posuda sa mlijekom može se staviti pod tekuću vodu ili u posudu u kojoj se nalazi topla voda, pa je redovno mijenjati kako se ona hladi.
 • Za vrijeme otapanja mlijeko se povremeno promješa kako bi se ravnomjerno otapalo (ne mućkati)
 • Nikada ne zagrijavajte mlijeko u mikrotalasnoj ili direktno na šporetu!
 • Mlijeko koje se odmrzava u frižideru dobro je za upotrebu 24 sata od odmrzavanja.

Ukoliko beba ne popije mlijeko koje je zagrijano, možete ga odložiti u frižider i koristiti narednih maksimalno sat do dva. Nakon toga se baca. Zato je jako važno zamrznuti ga u manjim količinama, kako bi se smanjla mogućnost da se ne iskoriti. 

Mlijeko koje je jednom odmrznuto više se ne zamrzava!

Kako se mleko koristi?

 • Zagrijano je kada je mlako, probajte na nadlanici da li je temperatura prijatna ili ste mlijeko pregrijali. Neke bebe će ga rado popiti i kada nije toplo već sobne temperature
 • Poželjno je koristiti alternativne načine hranjenja umjesto davanja na flašicu, da djete ne odbije naknadno podoje. Flašicu koristite samo u izuzetnim slučajevima kako bi rizik od odbijanja dojke bio sveden na minimum
 • Pod alternativnim davanjem podrazumjeva se hranjenje na kašičicu, špricom, šoljicom itd.

Ne koristite mikrotalasnu ili grijanje direktno na izvoru toplote (ringla, plin…) jer tako uništavate dosta sastojaka majčinog mlijeka bez potrebe. Sa malo strpljenja zagrijat će se kako je opisano gore u tekstu.

Tekst revidiran u martu 2024.

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!