Kako se čuva majčino (humano) mleko

Jako važna tema kada se radi o majčinom mleku je i to kako se pravilno čuva majčino mleko nakon izdajanja i kako se sa njim rukuje nakon što se odmrzne.

Pre nego što krenete u spremanje izdojenog mleka za kasniju upotrebu obavezno vodite računa o osnovnim pravilima higijene koji podrazumevaju:

 • čiste ruke pre izdajanja
 • što čistije posude koje će se koristiti pri rukovanju mlekom (izdajalica, svi njeni delovi, posuda u kojoj će se mleko čuvati u frižideru do momenta stavljanja u zamrzivač, kao i posudice u kojima će mleko biti zamrznuto)

Konkretne informacije vezane za vremenski okvir čuvanja mleka

Na sobnoj temperaturi:

– kolostrum (koji se luči od porođaja pa do nadolaska mleka) – 12-24 sata
– prelazno mleko (luči se od nadolaska mleka nakon porođaja, najčešće kreće u periodu između 3. i 7. dana posle porođaja) i zrelo mleko (do ove promene u sastavu dolazi par nedelja nakon porođaja)

 • kada je jako toplo 27-32 stepena celzijusa – 3-4 sata
 • kada je sobna temperatura 16-26 stepeni celzijusa  – 4-8 sati (idealno 3-4 sata)

U frižideru:

 • 3-8 dana, a idealno do 72 sata ne u vratima frizidera već dublje u unutrasnjosti. 

* i kod čuvanja van frižidera, kao i kod čuvanja u frižideru, imate vrednosti koje idu od do. Uvek je sigurnija varijanta da se koristi raći vremenski period ali je moguće u idealnim uslovima da se čuva i do pomenute duže satnice odnosno broja dana.

Zamrznuto:

 • U fioci unutar klasičnog frižidera – 2 nedelje (ovakve frižidere malo ko ima, to su oni koji imaju deo za zamrzavanje u unutrašnjosti običnog frižidera)
 • U kombinovanom zamrzivaču (odvojena vrata za frižider i za zamrzivač) – 3-4 meseca jer se deo zamrzivača često otvara
 • U zamrzivaču (sandučar i sl.) gde je konstantna temperatura -10 stepeni ili niža 6 meseci i duže

Uvek se izmlazajte čistim rukama, a poželjno je da ako koristite pumpicu za izmlazanje ona na sebi ima sterilnu flašicu u koju mleko ide direktno iz dojke. Mleko po izmlazanju prespite u kesicu ili u posudu na kojoj ćete obavezno upisati datum izmlazanja. Ovako spremljeno mleko možete kosrititi direktno za davanje detetu da ga pije, ako se desi da nekada niste uz dete a potrebno mu je dati mleko ili ako ste zbog terapije koja nije kompatibilna sa dojenjem sprečeni davati svoje mleko dok ne završite terapiju. Takođe možete ga koristiti za spremanje kašica kada za to bude vreme.

[wp_ad_camp_1]

Ukoliko pri izdajanju ne možete da izvučete veću količinu već ćete izdajati i spremati manje količine onda je ovaj deo teksta za vas.

Kada se skupljaju manje količine u toku dana, po 10-20-30ml mleka po izdajanju tada je preporučljivo da se ne sipa direktno sveže izdojeno toplo mleko u hladno koje se nalazi u frižideru. Prvo ih ohladite na istu temperaturu pa spojite. Konkretan primer: u frižideru imate izdojenih 40ml od predhodnog izdajanja, sada ste izdojili još 20ml. Stavite tih 20ml u frižider i malo kasnije kada se rashladi spojite ga sa onih 40ml od ranije. Neće biti velika greška ako ste spajali sveže izdojeno mleko sa hladnim ali je sigurnije da su oba hladna.
Spajajte mleka iste temperature.

U čemu zamrzavati izdojeno mleko?

Do skoro su opšte preporuke za čuvanje izdojenog mleka, za zdravu terminsku decu, obuhvatalo sledeći izbor:

Kao višekratne posude (redovno pranje toplom vodom i deterdžentom, dobro isprati i ostaviti da se suši na vazduhu. Pranje u mašini za suđe samo ako je to dozvoljeno od strane proizvođača):

 • sterilne plastične posudice koje se najčešće koriste za uzimanje uzorka urina za laboratoriju *
 • plastične namenske posude ili flašice za čuvanje izdojenog mleka (posudice sa poklopcem ili flašice, obe vrste koje mogu da idu u zamrzivač tj na nisku temperaturu)
 • staklene posude sa poklopcem namenjene čuvanju majčinog mleka (flašice)

A kada su u pitanju jednokratne posude tu se misli pre svega na:

 • kesice za izdajanje i čuvanje mleka namenjene za čuvanje u zamrzivaču

Kada je u pitanju izdajanje i čuvanje mleka za prevremeno rođene bebe koristi se  isključivo ono šta vam kažu na neonatologiji. Prevremeno rođene bebe su ipak osetljivije i mora se strogo voditi računa i o bolničkim propisima za izdajanje, skladištenje i upotrebu izdojenog mleka.

A kod zdravih terminskih beba
Od svega navedenog jedino što predstavlja stvar polemike, u poslednje vreme, je upotreba sterilnih plastičnih posudica koje se koriste za urin. Da li se radi o realnoj opravdanoj opasnosti ili samo o marketinškom triku kako bi se ostali proizvodi prodavali… to će vreme pokazati. Do sada još nije bilo nikakvih problema ni sa mlekom, a ni sa decom za koju je mleko čuvano u njima.

Ono što se navodi kao određena smernica pri upotrebi plastičnih posudica, koja god da im je originalna namena je sledeće:

 • Izbegavajte posudice napravljene sa hemijskim bisfenolom A (BPA), označenim brojem 3 ili 7 na simbolu za recikliranje. Sigurna alternativa je polipropilen koji je mekan, neprovidan i sadrži simbol za recikliranje broja 5 i/ili slova PP.

Nikada ne punite posudice do vrha, ostavite dovoljno praznog prostora jer se mleko kao i sve druge tečnosti na hladnoći širi pa da ne dođe do pucanja posude. Kod spremanja u kesice, pre nego je zatvorite istisnite vazduh iz nje.

Postupanje sa zamrznutim mlekom

Kako bi lakše rukovali sa mlekom koje je zamrznuto obavezno ga zamrzavajte u  manjim dozama. Količine možete sai odrediti ali se preporučuje da je to nekih 60-120ml mleka po spremljenoj dozi.

Bez obzira da li mleko spremate u kesice ili posudice obavezno napišite datum izdajanja kako bi koristili uvek ono koje je najstarije.

Odmrzavanje mleka

 • Izvadite uveče potrebnu količinu mleka za naredni dan i stavite posudu u frižider kako bi se lagano mleko otopilo za naredni dan.
 • Maksimalno izbegavajte otapanje na sobnoj temperaturi.
 • za brzo odmrzavanje (znači kada niste unapred planirali davanje izdojenog mleka) uzmite posudu (kesicu) sa mlekom i stavite je prvo pod hladnu vodu, a zatim postepeno sve topliju.
 • Posuda sa mlekom se može staviti pod tekuću vodu ili u posudu u kojoj se nalazi topla voda pa je redovno menjati kako se ona hladi.
 • Za vreme otapanja mleko se povremeno promeša kako bi se ravnomerno otapalo (ne mućkati)
 • Nikada ne zagrevajte mleko u mikrotalasnoj ili direktno na šporetu!
 • Mleko koje se odmrzava u frižideru dobro je za upotrebu 24 sata od odmrzavanja.

Ukoliko beba ne popije mleko koje je zagrejano možete ga odložiti u frižider i koristiti narednih maksimalno sat do dva, a nakon toga se baca. Zato je jako važno spremati ga u manjim količinama kako se ne bi bacalo.

Mleko koje je jednom odmrznuto više se ne zamrzava!

[wp_ad_camp_1]

Kako se mleko koristi?

 • Mleko se podgreva spuštanjem posude u kojoj se nalazi u drugu u kojoj je nešto toplija voda. Ako je zamrznuto onda prvo u posudu sa hladnom vodom koja se postepeno dogreva sipanjem toplije.
 • Nikada se ne mućka već se povremeno promeša kako bi se lakše zagrejalo
 • Možete ga grejati držanjem pod tekućom toplom vodom mada je praktičnije samo s vremena na vreme promeniti vodu nego da teče svo vreme
 • Zagrejano je kada je mlako, probajte na nadlanici da li je temperatura prijatna ili ste mleko pregrejali. Neke bebe će ga rado popiti i kada nije toplo već sobne temperature
 • Poželjno je koristiti alternativne načine hranjenja umesto davanja na flašicu da dete ne odbije naknadno podoje. Flašicu koristite samo u izuzetnim slučajevima kako bi rizik od odbijanja dojke bio sveden na minimum
 • Pod alternativnim davanjem se podrazumeva hranjenje na kašičicu, špricom, šoljicom itd.

Ne koristite mikrotalasnu ili grejanje direktno na izvoru toplote (ringla, plin…) jer tako uništavate dosta sastojaka majčinog mleka bez potrebe. Sa malo strpljenja zagrejaće se kako je opisano gore u tekstu.

Tekst revidiran u novembru 2019.

Tereza Kiš
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Odgovori

[instagram-feed]
error: Sadržaj je zaštićen od kopiranja !!