Kako tate mogu da budu podrška dojenju?

Da li je dojenje najbolji način za ishranu naše bebe?

Očevi koji iščekuju bebino rođenje znaju da je dojenje najbolji način za hranjenje bebe. Majčino mleko sadrži savršenu mešavinu hranljivih sastojaka, a bebe koje se doje uživaju u dobrobitima mleka – smanjuje se rizik od gojaznosti i alergija pa čak i do razvoja inteligencije.
Isto tako majčino mleko je besplatno, ne zahteva nikakvu prethodnu pripremu niti pranje, a isto tako to je najbolji način da se beba poveže sa majkom. Kaka beba koje su dojene miriši lepše od one koja se hrane dohranom.

Imam osećaj da moja žena ceo dan doji naše dete, osećam se zapostavljeno. Da li je to normalno?

Većina očeva se oseća drugačije kada se beba rodi. Nije da očevi ne podržavaju dojenje već sam čin dojenja čini da se oni osećaju zapostavljeno. Dojenje je nastavak izgrađivanja odnosa novorođenčeta sa majkom za razliku od emocija i povezanosti sa bebom i majkom tokom trudnoće.

Ono što je zajedničko za tate beba koje se doje je da se ponekad ili konstantno osećaju ovako:

Brinu da će teže uspostaviti vezu i odnos sa bebom
Osećanje nejednakosti, osećaj da šta god radili sa bebom nikada neće biti isto kao ono što vaša supruga doprinosi
Osećaj ljutnje što je beba fizički stala između vas i vaše supruge
Veruju da time što žena doji ima i bolje znanje i veštinu koja ih automatski prikazuje kao bolje roditelje

Da li mogu da budem od pomoći pri dojenju?

Naravno da možete i treba da pomažete. Nemojte odustajati i sklanjati se u stranu samo zato što je mama izvor hrane za bebu. Što je bolji odnos među partnerima i žena će duže da doji, osećaće se samouverenije zbog toga što doji.

Kako da pomažem svojoj ženi pri dojenju?

Podržavajte suprugu i budite brižni – Dojenje nije lak posao, zato preuzmite neke kućne poslove i pomozite joj kad god ste u prilici. Dok doji donesite joj jastuče i čašu vode, ili se ponudite da preuzmete bebu kada treba da podrigne posle dojenja.

Potrudite se da što više budete fizički uz vašu bebu – Maženje, kupanje i čitanje bebi su odlične aktivnosti za razvoj vašeg odnosa sa bebom. Time ćete dobiti priliku da se fizički vežete za bebu na više načina a koje je veoma slično dojenju.

Provedite što više vremena sa bebom – Povedite je u šetnju u kolicima, stavite je u kengur i idite po namirnice za ručak, ili se jednostavno igrajte na podu sobe. Ovo će vam dati priliku da provedete neko vreme sami sa bebom, i što više provodite vreme sa njom samim tim ste i samouvereniji u vaše sposobnosti da ste dobar roditelj.

Podjeli:
error: Content is protected !!