Kako ubediti bebu da prihvati podoj?

ubediti bebu da sisa

ubediti bebu da sisaNema ničeg težeg za majku od trenutaka, nekada i dana, kada su joj dojke pune mleka a beba iz nekog razloga ne želi da sisa. Bebe ne žele da sisaju iz više razloga. Iako pokušavate danima da otkrijete šta je uzrok a ne uspevate, bili ste kod pedijatra koji je pregledao bebu i ne nalazi razlog za njeno ponašanje, pokušajte da prođete ove faze i nadam se da će vam biti od pomoći. Ponekad se bebe toliko unervoze da im smeta sve od dodira do držanja a dojku ne žele ni da pogledaju.

Šta raditi kada beba ne želi da sisa?

Hajde da prođemo zajedno sve faze kroz koje prolazi beba (a i majka) u vreme dok beba odbija da sisa i da pokušamo da pronađemo način da se te faze prevaziđu na najbezbolniji način…

1. Beba je agresivna prema dojkama. Ono sto je u prioritet u ovom slučaju je da majka mora da shvati da ona nije uzrok bebinog ponasanja. Beba nije ljuta ni na majku ni na njene dojke. Beba ce jednako plakati i ako je neko drugi drži u rukama u položaju za dojenje. Bebina ljutnja može da ide od neutešnog plakanja do udaranja zatvorenim pesnicama po dojkama.

[wp_ad_camp_1]

2. Beba više plače dok se drži na rukama nego dok leži. Potrudite se da što pre smanjite nivo stimulacije u prostoriji. Isključite buku koja dolazi od TV-a, radija, muzike… Umanjite količinu svetlosti… Ukoliko po prostoriji juri vaše starije dete zamolite ga da vas ostavi samu sa bebom u sobi na nekoliko minuta. Kod nekih beba se lako javlja prevelika stimulisanost koja uzrokuje da se beba ponaša na ovaj način.
Potrudite se da u prostoriji vlada prijatna tisina i neka prostor bude prijatno zamračen, baš kao što nam leti prija kada po vrućini spustimo roletne ili navučemo deblje zavese da bi uživali u polumraku.

3. Bebi prija nošenje u određenom položaju ali ne i u položaju za dojenje. Bebi prija blizina majke i zato je opuštena u određenim položajima. Nije bitno u kom položaju nosite svoju bebu sve dok joj to prija. Nemojte na silu da joj namećete nošenje u nekom od položaja ako se beba buni. Neke bebe više vole da su leđima okrenute mami a neke ne.

4. Beba se ne buni kada se stavi u položaj za dojenje. Ukoliko se beba ne buni da bude u ovom položaju nosite je bas kao da je postavljena da sisa. Neka vasa dojka bude tu odmah do bebinog nosića. U početku će između bebe i dojke biti tkanina a vremenom kada je beba opuštena pomerite tkaninu i neka beba bude u kontaktu sa maminom kožom bez obzira da li će doći do podoja ili ne. Bebi će vremenom ponovo da prija mamin miris i dodir njene kože na licu.

5. Beba će pokušati da uspostavi kontakt sa dojkom. Pustite bebu da radi sa dojkom ono što želi. Potrebno je da ponovo uspostavi kontakt sa njom. Najvažnija stvar je da ne dolazi do nervoze. Opustite se bez obzira da li će beba započeti podoj ili ne. Važno je da se “druže”.

6. Beba hoće da proba mleko koje je na bradavici. Ovo je važan korak jer će beba povezati ukus mleka sa dojkom. Pustite je da svojim jezikom oseti ukus mleka a samim tim će se izvežbati da izbacuje jezik van usta što je bitno za sisanje. Kada je jezik izbačen van usta neće doći do griženja bradavice i velike su sanse da će beba zauzeti pravilan položaj na dojkama.

[wp_ad_camp_1]

7.  Beba pokušava da sisa. Ovo je poslednja faza kada beba već počinje da sisa. Budite strpljivi jer svaki gutljaj znači mnogo. Ohrabrite bebu svojim osmehom, pomazite je slobodnom rukom, toplom reci…

8. Beba sisa. Kod beba koje se bune i ne žele da sisaju pokušajte pre nuđenja dojke da izmlazanjem pokrenete refleks otpustanja mleka ili na dojku stavite toplu suvu pelenu koja će pomoći da mleko brže krene. Neke bebe, pogotovo one koje su hranjene iz flašice, očekuju da mleko bude odmah tu čim uzmu dojku u usta. Ako mleko nije tu istog trena one se unervoze i bune.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!