Kako vratiti bebu na dojku i uspešno dojiti

kako vratiti bebu na dojenje

Uvod

Ovaj tekst  je bio od pomoći mnogim majkama koje su imale širok spektar problema vezanih za odbijanje dojke. Tu se pre svega misli na bebe koje su:

 • tek rođene (ili usvojene bebe) i koje pokušavaju da savladaju tehniku dojenja
 • prestale sa sisanjem ali žele ponovo da sisaju
 • odbijaju da sisaju (čak i da se drže u položaju za dojenje)
 • imaju problem sa dojenjem jer su hranjene flašicom (nipple confusion)
 • nervozno sisaju ali ne odbijaju podoj
 • u štrajku dojenja

Čak i ako je vaša beba uporna u tome da odbija dojku moguće je vratiti je dojenju ali će vam za tako nešto trebati vreme i strpljenje. Očekujte situaciju  “dva koraka napred jedan korak nazad.”

Osnove

Pratite uputstva

Dva osnovna pravila kojih trebate da se pridržavate kada imate bebu koja ima problem sa dojenjem su:

 1. Nahranite bebu. Da bi beba bila raspoložena da uči tehniku dojenja potrebno je da bude sita. Prvi izbor kada je u pitanju šta dati da jede bebi koja ne sisa je majčino mleko,  drugi izbor je mleko druge majke, treća opcija je adaptirano mleko.
 2. Održavajte količinu mleka u dojkama. Što uspešnije održavate količinu mleka u dojkama beba će imati više prilika u toku dana da pokušava da sisa i njen trud će biti bolje nagrađen (većom količinom mleka).

Predlog kako bi tipičan podoj mogao da izgleda

 • Obratite pažnju na položaj u kom držite bebu. On treba da je pun pažnje i podrške.
 • Ukoliko beba prihvata da je držite u nekom od položaja za dojenje znači da možete da krenete sa postavljanjem bebe na dojku. Pokušajte, ako to prija bebi, da provede na vašoj dojci 10 minuta, a ako se beba unervozi, vreme može da bude i kraće. Nije dobra ideja da se pokušava duže od 10 minuta po podoju – duži period će umoriti bebu, postavljanje na dojku će biti teže, a ukoliko insistirate postoji mogućnost da će beba povezati dojenje  sa neprijatnim iskustvom.
 • Ukoliko se vi ili beba unervozite pri postavljanju bebe na dojku stanite; sačekajte malo,  pre novog pokušaja koliko je to moguće umirite bebu ili sebe – dajte bebi svoj prst da ga sisa, postavite bebu da legne koža na kožu između vaših grudi ili neka bebu tata malo uzme u svoje ruke.
 • Ponekad može da bude od pomoći ako bebi ponudite malo dohrane pre pokušaja dojenja; na ovaj način će bebina glad biti malo ublažena, a kao rezultat toga beba će biti smirenija i lakše će pokušati da sisa. Ukoliko je postavljanju bebe na dojku prepreka njena glad što pre je nahranite bez obzira koju metodu hranjenja koristite. U situaciji kada ste oboje frustrirani tada dajte bebi ceo obrok ali ako mislite da je beba spremna da pokuša da sisa (a i vi ste spremni) dajte bebi samo onoliko koliko je potrebno da se smiri i da pokuša da sisa.
 • Ukoliko beba ne prihvata dojku ili ne sisa efikasno (neće da sisa više od 3 gutljaja)  ponudite bebi dohranu (20-30ml), a zatim pokušajte još jednom sa podojom. Ukoliko beba odbija da sisa prestanite sa pokušajem i odložite ga za sledeći podoj, a bebu nahranite kao što ste je hranili i do sada.
 • Uvek kada beba ne sisa za vreme podoja ili kada je sisala samo malo ali ne dovoljno da bude sita obavezno se izmlazajte posle takvog podoja. Ovo će vam pomoći da održavate količinu mleka ali ćete takođe imati i nešto mleka za sledeći podoj ukoliko beba ne bude želela da sisa da joj date kao dodatak umesto adaptiranog mleka.

[wp_ad_camp_1]

Nahranite bebu!

 • Ne pokušavajte da izgladnite bebu da bi sisala. Vaša beba ne odbija da sisa samo zato što ne želi da sisa ili je jednostavno tvrdoglava i baš zbog toga ignorišite sve one koji vam kažu “Beba će da sisa kada bude dovoljno gladna.”
 • U suštini beba koja neće da sisa ona neće zato jer ne zna kako. Vaš cilj je da (nadam se uspešno) pronađete uzrok zbog kog beba ne može da sisa i da ga rešite, prevaziđete i (ili) da sačuvate količinu mleka sve dok se problem reši sam od sebe (ovo se odnosi na bebe koje imaju zdravstveni problem zbog kog nisu u stanju da sisaju, koje su prevremeno rođene ili previše male da bi sisale). Dobra kvalitetna podrška u tim trenutcima je neophodna.
 • Održavajte bebu sitom i raspoloženom koliko god je to moguće.  Na primer nastavite da je hranite vašim izmuzenim mlekom, mlekom druge majke, adaptiranim mlekom ili čvrstom hranom (ukoliko je beba dovoljno stara da već uzima čvrstu hranu) ali se trudite da što više beba bude u direktnom kontaktu koža na kožu sa vama i da sisa u toku dana i noći ako je to moguće izvesti.

[wp_ad_camp_1]

Održavanje količine mleka kada beba ne sisa

Jako je važno da izmlazate svoje mleko da bi se održala proizvodnja mleka sve dok beba ne pređe sa drugih metoda ishrane u potpunosti na dojenje.

Privolite bebu da doji

Opšti saveti

 • Vaš cilj je da privolite bebu da prihvati dojku. Ne pokušavajte da bebu na silu terate da sisa.  Vršenje pritiska na bebu jednostavno ne uspeva, unosi nervozu i kod bebe može da stvori averziju prema dojkama. Kako se bebina tehnika sisanja bude popravljala beba će dobijati sve više mleka iz dojki, a to će uticati na nju da bude strpljivija jer će shvatiti da je njen trud nagrađen. Baš zbog toga beba će postati strpljivija pri podojima.
 • Nosite garderobu u kojoj su dojke lako dostupne vašoj bebi. Bebe mogu da izgube  strpljenje  dok otkopčate bluzu i brushalter. Ukoliko je moguće boravite u toploj prostoriji u kojoj i vi i beba možete da se raskomodite od struka na gore.
 • Mnogo kontakta koža na kožu može da pomogne vašoj bebi da bolje sisa i da brže napreduje u težini. Neka beba bude što više vremena u vašoj blizini i pružite joj što više pokušaja da doji (čak i ako su pokušaji neuspešni). Mazite se često, kada je beba pospana posle dobijenog obroka. Na ovaj način će se beba uspavati i buditi zadovoljna u maminoj blizini, a vi ćete biti u mogućnosti da bebi ponudite dojku odmah pri prvom znaku da je gladna. Ukoliko se desi da je beba u polusnu potražila dojku ili čak posisala par gutljaja to je znak da se sve kreće u pravom smeru. Samo napred.
 • Često nudite dojku. Eksperimentišite, pokušajte da dojite bebu na mestu gde znate da bebi prija, menjajte položaje za dojenje, u kadi, dok se šetate po kući, dok ležite i odmarate, dok beba spava, u trenutku dok se budi, uvek kada mislite da je beba zainteresovana. Jednostavno rečeno bilo kada i bilo gde.
 • Izbegavajte da vršite pritisak na bebu da sisa. Nudite podoj na što smireniji način, pretvarajte se da vam je svejedno da li će beba da sisa ili ne. Ovo je lakše reći nego izvesti ali je važno da beba i vi budete što smireniji da bi dojenje povezali sa prijatnim trenutcima bez stresa. Nemojte svojom rukom da držite bebinu glavicu od pozadi ili da je gurate na dojku. Jednostavno ako beba pomera glavu od dojke sačekajte pa ponudite malo kasnije. Ako se beba unervozi pri pokušaju da joj ponudite dojku ponovo povećajte količinu kontakta koža na kožu bez nuđenja dojke. Prepustite kontrolu i odluku da li će da sisa ili ne vašoj bebi. Na vama je da budete dostupni, a beba donosi odluku da li želi i da li joj to prija.
 • Nosite svoju bebu često. Koristite kengura, maramu, sling… bilo šta što vam prija. Nosite se i mazite što više. Igrajte se i pružite bebi što više pažnje.
 • Spavajte u blizini  vaše bebe. Ukoliko beba spava sa vama to vam olakšava da budete što više zajedno tj da imate što više kontakta koža na kožu, a i dojke su uvek u blizini. Ukoliko ne spavate u istom krevetu poželjno je da se bebin krevet nalazi ili uz vaš krevet ili bar u istoj prostoriji gde i vi spavate. Na ovaj način ćete biti u prilici da prepoznate znake da je beba gladna, lakše ćete joj ponuditi dojku i imaćete više sna.
 • Silikonske bradavice (šeširići) mogu da budu od koristi za bebe koje prelaze sa flašice na dojku ali je idealno da pokušavate bez njih.
 • Utešno dojenje se najčešće javlja pre dojenja koje služi da zasiti bebu. Nudite dojku uvek čak i kada vidite da želi, a neće da sisa: na kraju obroka, kada je beba pospana, kada se probudi. Tek kada beba prihvati dojku kao nešto šta joj prija i stvara prijatna osećanja e tada možete aktivnije da se posvetite dojenju radi jela.

Ono na čemu sada radite je to da privolite bebu da sisa a ne da je primorate da sisa!

Flašica – da ili ne?

Veliki deo stručnjaka ne preporučuje upotrebu flašica i cucli varalica sve dok beba uči pravilno da sisa jer će bebina potreba za sisanjem biti zadovoljena čestim postavljanjem bebe na dojku. Naravno ukoliko vaša beba ima problem sa pravilnim sisanjem jer je hranjena flašicom (nipple confusion)  tada bi bilo najbolje da izbegavate hranjenje flašicom što je više moguće (pogotovo ako ste stalno sa bebom) sve dok beba ne počne pravilno da sisa. Ukoliko beba ne dozvoljava postavljanje na dojku tada ćete morati sami da se snađete da pronađete adekvatan način da vaša beba prevaziđe potrebu za sisanjem bez ovih pomagala, a da bude zadovoljna.

Razmislite koji način hranjenja bebe osim flašice bi vam najviše prijao: hranjenje iz šoljice, kašikom, špricem, sistemom za relaktaciju, pipetom… Sistem za relaktaciju (SNS) može da bude od velike pomoći ukoliko beba zna kako da prihvati dojku ustima. Ona će pomoći tako što će podstaći bebu da još više sisa jer će beba svo vreme dobijati mleko (vaše izdojeno ili adaptirano), a u isto vreme će vršiti odličnu stimulaciju vašeg tela da proizvodi više mleka.

sistem za relaktaciju

Ukoliko ipak više volite da nastavite da hranite bebu flašicom i to je u redu, nije kraj sveta. Nekim majkama je flašica ipak nezaobilazno sredstvo i jednostavnije za upotrebu od svega gore predloženog.

Zaključak: prelazak na dojku je moguć, nudite bebi dojku kao što je gore navedeno da bi povećali količinu mleka i da bi bebu navikli na to da u dojkama ima mleka ako se potrudi. Vremenom će se količina mleka koju proizvodite povećati, a količina mleka koju dodajete bebi smanjiti. Važno je da prelazak na vaše mleko i dojenje ne bude prisilan i težak ni za vas ni za bebu.

Kelly Bonyata, BS, IBCLC
Prevod: Tereza Kiš
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Izaberite:

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!